Πυροσβέστες σε δράση! – Κοιλάδα του ανέμου εν ώρα υπηρεσίας

Συγγραφέας – Εικονογράφος: R. W. Alley
Μετάφραση: Κέλλυ Δημοπούλου
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 3+, 5+

Στην κοιλάδα του ανέμου έχει πάντα ένα ελαφρύ αεράκι. Είναι πρωί και οι ξεκούραστοι πυροσβέστες ανυπομονούν να αναλάβουν βάρδια στο Πυροσβεστικό Σώμα της πόλης τους. Γίνονται όλες οι προετοιμασίες μέχρι το πρώτο σήμα κινδύνου της ημέρας. Τι έχει συμβεί; Οι πυροσβέστες μπαίνουν με πάθος και πειθαρχία σε δράση!

Βρισκόμαστε σε θερινή περίοδο, σε μια μεσογειακή χώρα και σε παγκόσμια κλιματική κρίση. Ο συνδυασμός είναι απειλητικός για τα δάση μας, απαιτητικός για το Πυροσβεστικό Σώμα και κατάλληλος για την εμπειρία αυτού του βιβλίου. Διαβάζοντάς το, μαθαίνουμε πολλά για την καθημερινότητα, τον εξοπλισμό, τις ευθύνες και τη δράση των πυροσβεστών, μέσα από τις τρεις περιπέτειες του Βάτραχου, του Αλεπούδη, του Αρκούδου, του Αλιγάτορα και του Λαγουδάκη. Τις θέσεις ευθύνης στην ομάδα δράσης έχουν οι γυναίκες, η Αρχηγός Γουρουνάκη και η Διοικήτρια Φρατέρκουλα, ανατρέποντας έτσι το στερεότυπο ότι η ευθύνη της πυρόσβεσης είναι αντρική δουλειά. Το βιβλίο έχει χροιά φαντασίας, χωρίς να είναι ιστορία φαντασίας. Πρόκειται για μια ανθρωπόμορφη κοινότητα ζώων, η οποία φροντίζει να δίνει το παιδικό, κωμικό και χαριτωμένο στοιχείο σε πραγματικές ιστορίες και διαδικασίες διάσωσης από τις απανταχού πυροσβεστικές υπηρεσίες στον πλανήτη. Είναι ένα ‘fictional non-fiction book’, όπως χαρακτηριστικά λέει ο έμπειρος δημιουργός του, Rob Alley.

Η εικονογράφηση προηγήθηκε του κειμένου, αναφέρει ο Alley. Μάλιστα το πρώτο που έκανε ήταν να δημιουργήσει την πόλη της κοιλάδας, μετά έφτιαξε τους κατοίκους της και στο τέλος επέλεξε τα μέλη του πυροσβεστικού πληρώματος. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύβουη και πολυσύχναστη πόλη, με πολλές, μικρές και περίπλοκες λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά της που δίνουν τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να ανακαλύπτει συνεχώς ιστορίες μέσα στην ιστορία. Ο Alley ομολογεί πως αυτό το είδος εικονογράφησης το δοκιμάζει πρώτη φορά στη ζωή του, ενώ στο τέλος του βιβλίου μας προτρέπει να γυρίσουμε ξανά πίσω, κάνοντας τους ντεντέκτιβ και ψάχνοντας για ακόμα περισσότερα στιγμιότυπα και λεπτομέρειες, ανάμεσα στη ροή. Επιστρέφοντας στο κύριο σώμα του βιβλίου εντυπωσιάζει η ακριβής, περίπλοκη και λεπτομερειακή αποτύπωση των διαδικασιών και του εξοπλισμού της πυρόσβεσης, αποτέλεσμα δεκάδων φωτογραφιών που ο ίδιος ο δημιουργός έβγαλε επισκεπτόμενος το πυροσβεστικό τμήμα της περιοχής του.

Το έγκυρο αμέρικάνικο διαδικτυακό περιοδικό Kirkus Reviews χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ερωτική επιστολή στους πυροσβέστες». Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο από τα τρία που δημιουργεί αυτήν την περίοδο ο Alley, με βάση την ανθρωπόμορφη πόλη ζώων που έχει επινοήσει, για να εστιάσει στη συνέχεια σε τρία σημαντικά επαγγέλματα που αφιερώνονται στην υπηρεσία κάθε τοπικής κοινωνίας. Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να βρούμε και στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων τα δύο αναμενόμενα δημιουργήματά του, που αφιερώνονται στην εργασία στο νοσοκομείο και στον κατασκευαστικό τομέα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο ψαράς και ο κορμοράνος

Υπάρχουν βιβλία που τα ξεφυλλίζεις αργά αργά και βουτάς στις σελίδες τους. Χαζεύεις τα χρώματα και χαϊδεύεις τις εικόνες για

Ο σχοινοβάτης

Η Φεντερίκα Ορτολάν μας συστήνει στον Σχοινοβάτη έναν ήρωα που έχει τη μοναδική ικανότητα να ισορροπεί από κτίριο σε κτίριο