Σκέψου πίσω από τις λέξεις: Σημαντικές έννοιες με απλά λόγια

Συγγραφέας: Tracey Turner
Εικονογράφος: Tequitia Andrews
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 9+, 11+

Έχουν άραγε ακούσει ποτέ τα παιδιά λέξεις όπως επιδημιολογία, ταξισμός, απολυταρχία, αγνωστικισμός ή ιμπρεσιονισμός; Ακόμα και αν ναι, ξέρουν τι σημαίνουν; Το βιβλίο αυτό δίνει απλές, αλλά περιεκτικές απαντήσεις σε 100+ έννοιες που ανήκουν σε 5 βασικές κατηγορίες: επιστήμες, φιλοσοφίες ζωής, πολιτεύματα, θρησκείες και καλλιτεχνικά ρεύματα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάθε βιβλιοθήκη οφείλει να έχει στα ράφια της.

Η Tracey Turner φροντίζει για ένα συμπεριληπτικό κείμενο, χωρίς ωστόσο να μένει ουδέτερη στα πράγματα. Για παράδειγμα, εκφράζεται ξεκάθαρα αρνητικά απέναντι σε φιλοσοφίες και στάσεις ζωής που θέτουν ανθρώπους σε δυσμενή θέση, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και ο ταξισμός. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι επιδρούν με διαφορετικό τρόπο αυτές οι διακρίσεις, σε άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Διαθεματικότητα). Η συγγραφέας φροντίζει ώστε το νεαρό αναγνωστικό κοινό να καταλαβαίνει το άδικο που υπηρετούν αυτές οι πεποιθήσεις και ταυτόχρονα μας προσκαλεί να αντιταχθούμε σε αυτές, δίνοντας τελευταίο τον ορισμό του ακτιβισμού ως έναν δυνατό επίλογο στην αντίστοιχη ενότητα. Για κάθε κατηγορία εννοιών δίνονται με πειστικό τρόπο οι εξηγήσεις της αξίας του να τις μάθει κανείς. Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε, άρα σεβόμαστε το διαφορετικό, αναγνωρίζουμε τι μας ταιριάζει, αποκτούμε άποψη για τα πράγματα και τις συνθήκες ζωής, αλληλεπιδρούμε με τους συνανθρώπους μας για πλήθος ζητημάτων.

Η εικονογράφηση είναι πολύχρωμη, απλή και κυρίως διακοσμητική. Ωστόσο, αξιοπρόσεκτη είναι η συμπερίληψη. Οι μαύροι χαρακτήρες αντιπροσωπεύονται δυναμικά, καθώς η Tequitia Andrews -μαύρη η ίδια- αναγνωρίζει τον θεραπευτικό χαρακτήρα του καθρεπτισμού μας στα βιβλία. Οι ιατρικές επιστήμες συνοδεύονται από γιατρό γυναίκα, με σκούρο χρώμα και μαντήλα, προφίλ που χρειάζεται ενδυνάμωση μιας και δεν απαντάται συχνά ως επιστημονικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Βαρύνουσας σημασίας ο τρόπος που επιλέγει η Tequitia να εικονίσει τον καπιταλισμό: ένα κεφάλι γεμάτο εμμονές γύρω από το χρήμα, το κέρδος την ατομική ιδιοκτησία και τον ανταγωνισμό.

Αν και με πλήθος ορισμούς, το βιβλίο αυτό είναι κάτι παραπάνω από λεξικό. Αν και πλούσιο σε πληροφορία, είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο γνώσεων. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή πηγή πληροφόρησης για σημαντικές έννοιες, με τη δυναμική να δημιουργήσει σκεπτόμενους, δραστήριους και δυναμικούς πολίτες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο ψαράς και ο κορμοράνος

Υπάρχουν βιβλία που τα ξεφυλλίζεις αργά αργά και βουτάς στις σελίδες τους. Χαζεύεις τα χρώματα και χαϊδεύεις τις εικόνες για

Ο σχοινοβάτης

Η Φεντερίκα Ορτολάν μας συστήνει στον Σχοινοβάτη έναν ήρωα που έχει τη μοναδική ικανότητα να ισορροπεί από κτίριο σε κτίριο