Κείμενο-εικονογράφηση: Στεφάν Σενεγκά
Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά εκδοσης: 2014
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+ (διηλικιακό)

Υπάρχουν βιβλία που τα ξεφυλλίζεις αργά αργά και βουτάς στις σελίδες τους. Χαζεύεις τα χρώματα και χαϊδεύεις τις εικόνες για να νιώσεις λίγο την αίσθηση που έχουν οι υφές τους. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το “Ο ψαράς και ο κορμοράνος” του Στεφάν Σενεγκά σε μετάφραση του Αλέξανδρου Πανούση.

Η έκδοση είναι εικαστικά άρτια, το σχήμα και το μέγεθος του βιβλίου, οι χρωματικές παλέτες , η σελιδοποίηση. Το περικείμενο –το εξώφυλλο , το οπισθόφυλλο, οι ταπετσαρίες, η αρίθμηση των σελίδων- και η εικονογράφηση συνομιλούν με το κείμενο και μεταφέρουν το άρωμα του κινέζικου πολιτισμού.

Πολλάκις ενήλικοι αναγνώστες αναζητούν βιβλία για μικρότερους αναγνώστες που να μιλούν για την ενσυναίσθηση, τη φιλία, την αποδοχή και τον σεβασμό στον άλλον. Η αλήθεια είναι ότι πολλά βιβλία γράφονται με αυτό τον στόχο, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον είναι απογοητευτικό, γιατί τα βιβλία αυτά είναι διδακτικά χωρίς ουσιαστικά κάποιο ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Η συγκεκριμένη ιστορία αφορά τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν κορμοράνο και έναν ψαρά. Μία φιλία που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και τη σιωπή. Το κείμενο που μπορεί να γίνει αντιληπτό από πολύ μικρούς αναγνώστες –και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό σημείο του βιβλίου- εμπλουτίζεται με την εξαιρετική εικονογράφηση.

Αν λοιπόν με ρωτούσατε να σας προτείνω 5 βιβλία για την αποδοχή, τη φιλία, την ενσυναίσθηση σίγουρα «Ο ψαράς και ο κορμοράνος» του Στεφάν Σενεγκά θα ήταν μέσα σε αυτά.

Το βιβλίο ξεκινά με μία ρήση του Κομφούκιου « Η μεγαλύτερη δόξα μας δεν είναι να μην πέφτουμε ποτέ, αλλά να σηκωνόμαστε ξανά μετά από κάθε πτώση…».

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο σχοινοβάτης

Η Φεντερίκα Ορτολάν μας συστήνει στον Σχοινοβάτη έναν ήρωα που έχει τη μοναδική ικανότητα να ισορροπεί από κτίριο σε κτίριο

Ένα βιβλίο με… υπερθησαυρούς

Η Σουζάνα Ίσερν γράφει για τους υπερθησαυρούς δεκαοκτώ μικρών παιδιών σε ισάριθμες μικρές ιστορίες με πολύτιμο αρωγό την συμπεριληπτική εικονογράφηση