Αχ! Φαντάσματα…

Συγγραφέας: Σοφιάννα Θεοφάνους
Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

O Tίμος είναι ένα μικρό αγόρι που μετακομίζει με τον μπαμπά του στο καινούργιο τους σπίτι. Το σπίτι όμως αυτό έχει κάτι περίεργο που μόνο ο Τίμος μπορεί να αντιληφθεί: όλους τους προηγούμενους ενοίκους τους. Μέρα με τη μέρα, το μικρό αγόρι αρχίζει να γίνεται φίλος μετα φαντάσματα που τριγυρίζουν στο οίκημα και κάνει κάτι που κανείς ως τώρα δεν τόλμησε να κάνει: να ακούσει προσεχτικά τις ιστορίες τους. Η Μπέλα η φαγού, ο Λέων ο νυσταλέος, ο Σάντι ο φοβιτσιάρης, η Λουλού η λουσού, η Ρουθ η Αγγλίδα λαίδη, ο Γουίλαρντ ο φοβέρας, η Μαργκώ η κακομαθημένη, ο Λίνος ο γελαδερός, η Σάρα η βαρετή βαρόνη και ο Ιβάν ο παγωμάρας έχουν όλοι κάτι να του διηγηθούν. Κι εκείνος τους χαρίζει απλόχερα την προσοχή του και τη φιλία του.

Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός, λιμπρετίστας και συγγραφέας, έγραψε μια… φανταστική ιστορία για παιδιά (κι όχι μόνο) και η Zafouko Yamamoto ταίριαξε μοναδικά τις εικόνες της στο κείμενο. Με αέρα… βρετανικό και με έμπνευση από τα πολύ αγαπημένα ghost stories, η συγγραφέας μαζί με την εικονογράφο μας αφηγούνται μια ιστορία που φαινομενικά δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να μας διασκεδάσει. Τα παιχνιδιάρικα στιχάκια και οι αστείες περιγραφές προκαλούν το γέλιο στους μικρούς αναγνώστες (ακροατές). Ο ενήλικας όμως μπορεί να αντιληφθεί πολλά περισσότερα διαβάζοντάς το, όπως την ενσυναίσθηση με την οποία ο πρωταγωνιστής περιβάλλει τους νέους του φίλους, την απουσία της μητέρας, το μαύρο χιούμορ και τέλος τον θάνατο που τόσο πολύ μας απασχολεί όλους από την ημέρα που ερχόμαστε τον κόσμο και που τα παιδιά έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία να κατανοήσουν και να αποδεχτούν ως κάτι εντελώς φυσικό. Ενίοτε και οι μεγάλοι. Το Αχ! Φαντάσματα… είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο από κάθε πλευρά, κειμένου, εικονογράφησης, παραγωγής, σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε, που καταφέρνει, χρησιμοποιώντας ένα είδος λογοτεχνίας που δύσκολα συναντάμε σε βιβλία για τόσο μικρά παιδιά, τις ιστορίες φαντασμάτων, και με πολύ χιούμορ, να θίξει τόσα πολλά και σοβαρά θέματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τη Σοφιάννα Θεοφάνους να μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για το βιβλίο της.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.