Αχ! Φαντάσματα…

Συγγραφέας: Σοφιάννα Θεοφάνους
Εικονογράφηση: Zafouko Yamamoto
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

O Tίμος είναι ένα μικρό αγόρι που μετακομίζει με τον μπαμπά του στο καινούργιο τους σπίτι. Το σπίτι όμως αυτό έχει κάτι περίεργο που μόνο ο Τίμος μπορεί να αντιληφθεί: όλους τους προηγούμενους ενοίκους τους. Μέρα με τη μέρα, το μικρό αγόρι αρχίζει να γίνεται φίλος μετα φαντάσματα που τριγυρίζουν στο οίκημα και κάνει κάτι που κανείς ως τώρα δεν τόλμησε να κάνει: να ακούσει προσεχτικά τις ιστορίες τους. Η Μπέλα η φαγού, ο Λέων ο νυσταλέος, ο Σάντι ο φοβιτσιάρης, η Λουλού η λουσού, η Ρουθ η Αγγλίδα λαίδη, ο Γουίλαρντ ο φοβέρας, η Μαργκώ η κακομαθημένη, ο Λίνος ο γελαδερός, η Σάρα η βαρετή βαρόνη και ο Ιβάν ο παγωμάρας έχουν όλοι κάτι να του διηγηθούν. Κι εκείνος τους χαρίζει απλόχερα την προσοχή του και τη φιλία του.

Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός, λιμπρετίστας και συγγραφέας, έγραψε μια… φανταστική ιστορία για παιδιά (κι όχι μόνο) και η Zafouko Yamamoto ταίριαξε μοναδικά τις εικόνες της στο κείμενο. Με αέρα… βρετανικό και με έμπνευση από τα πολύ αγαπημένα ghost stories, η συγγραφέας μαζί με την εικονογράφο μας αφηγούνται μια ιστορία που φαινομενικά δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να μας διασκεδάσει. Τα παιχνιδιάρικα στιχάκια και οι αστείες περιγραφές προκαλούν το γέλιο στους μικρούς αναγνώστες (ακροατές). Ο ενήλικας όμως μπορεί να αντιληφθεί πολλά περισσότερα διαβάζοντάς το, όπως την ενσυναίσθηση με την οποία ο πρωταγωνιστής περιβάλλει τους νέους του φίλους, την απουσία της μητέρας, το μαύρο χιούμορ και τέλος τον θάνατο που τόσο πολύ μας απασχολεί όλους από την ημέρα που ερχόμαστε τον κόσμο και που τα παιδιά έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία να κατανοήσουν και να αποδεχτούν ως κάτι εντελώς φυσικό. Ενίοτε και οι μεγάλοι. Το Αχ! Φαντάσματα… είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο από κάθε πλευρά, κειμένου, εικονογράφησης, παραγωγής, σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε, που καταφέρνει, χρησιμοποιώντας ένα είδος λογοτεχνίας που δύσκολα συναντάμε σε βιβλία για τόσο μικρά παιδιά, τις ιστορίες φαντασμάτων, και με πολύ χιούμορ, να θίξει τόσα πολλά και σοβαρά θέματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τη Σοφιάννα Θεοφάνους να μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για το βιβλίο της.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.