Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες της ζωής για τους νέους

Κείμενο: Παναγιώτα Πλησή & Ελένη Λούβρου
Εικονογράφηση: Στέλιος Σταματιάδης
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2026
Ηλικίες: 17+

Οι εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν μια εξαιρετικά απαραίτητη σειρά με οδηγούς για τον αυτισμό ανά ηλικία. Με συγγραφείς τις έμπειρες και καταξιωμένες Παναγιώτα Πλησή, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, μητέρα παιδιού με ΔΑΦ και εισηγήτρια σε θέματα νευροδιαφορετικότητας και την Ελένη Λούβρου, ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, η σειρά αυτή μιλά απευθείας σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και σε άτομα του περιβάλλοντός τους. Το πρώτο βιβλίο της σειράς αφορούσε σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, το δεύτερο σε εφήβους και το τρίτο, αυτό το οποίο μιλάμε σήμερα, αφορά σε νέους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός. Όχι μόνο αντιμετωπίζει άμεσα και ισότιμα τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά τα κατανοεί και τα καθοδηγεί με αγάπη και σεβασμό γνωρίζοντας εις βάθος τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές τους. Καλύπτει κάθε πιθανό τομέα της καθημερινότητας, από το οικογενειακό και το φιλικό κομμάτι έως τις ερωτικές σχέσεις, από τις σπουδές έως τα πρώτα βήματα για επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία. Δεν παρουσιάζει τίποτα ως δεδομένο ή θέσφατο (πολύ ωραία λεπτομέρεια το γεγονός ότι εξηγεί με υποσημειώσεις κάθε μεταφορά λόγου που χρησιμοποιείται και μπορεί να ξενίζει την κυριολεκτική τάση του αυτιστικού). Παρουσιάζει τις καθημερινές καταστάσεις με αληθινά παραδείγματα-ιστορίες στις οποίες χρειάζεται ένας συγκεκριμένος τρόπος δράσης, αντίδρασης και κρίσης.

Στο δεύτερο μέρος, το βιβλίο επικεντρώνεται στους σημαντικούς άλλους στην ζωή ενός αυτιστικού ατόμου, δηλαδή στους γονείς, στους καθηγητές, στους συντρόφους και στους εν γένει επαγγελματίες, σε όλους όσοι δηλαδή θα συναντήσουν με τον έναν ή άλλο τρόπο άτομα με ΔΑΦ στην ζωή τους. Εκεί δίνει σημαντικές προτάσεις για το πώς να κατανοήσουν σε βάθος τις ιδαιτερότητες αυτών των ανθρώπων, πώς να ερμηνεύσουν κάποιες συμπεριφορές αλλά και τι να κάνουν για να βοηθήσουν στην πράξη αυτά τα άτομα δίχως να τα περιορίσουν ή να τα εξαναγκάσουν σε masking (σε μίμηση δηλαδή κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών που οι ίδιοι οι αυτιστικοί δεν κατανοούν ούτε ασπάζονται).

Το τρίτο μέρος είναι αρκετά πρωτότυπο και κυρίως πρακτικό. Ανατρέχοντας ξανά στα αληθινά παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο μέρος, οι συγγραφείς δίνουν “τροφή για σκέψη” με ερωτήσεις διευκρίνισης και κρίσης στις οποίες καλείται να απαντήσει ο αυτιστικός αναγνώστης για να τσεκάρει εάν κατάλαβε πώς να κρίνει κατά το βέλτιστο μια κοινωνική κατάσταση ή μια πιθανή συναναστροφή. Στην συνέχεια δίνονται και οι απαντήσεις για αποσαφήνιση.

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος είναι μια μικρή ατζέντα με προτάσεις για άμεση διαχείριση συναισθηματικών κρίσεων, προτάσεις για χρήσιμες εφαρμογές στο κινητό, σημαντικοί τηλεφωνικοί αριθμοί και ιστοσελίδες, σημαντικά έγγραφα αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση.

Η εικονογράφηση του Σταματιάδη είναι, ως οφείλει σε έναν τέτοιο οδηγό, “καθαρή”, απλή, ευχάριστη και διευκρινιστική, χρήσιμη στα σημεία που τοποθετείται. Γενικά πρόκειται για μια σειρά απλών και καλαίσθητων βιβλίων, που αποτελούν εύκολα και πρακτικά εργαλεία τόσο για έναν αυτιστικό όσο και για έναν άνθρωπο στο περιβάλλον του, μέλος της οικογένειας, σύντροφο, φίλο ή θεραπευτή. Πρόκειται για βιβλία που σέβονται τη διαφορετικότητα, δεν την καμουφλάρουν, αλλά τη μαθαίνουν πώς να προσαρμόζεται στην κοινωνία ώστε να διευκολύνει και να απλουστεύσει την ζωή όλων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Όλος ο κόσμος ένα παράθυρο

Η Ζηνοβία Βασιλειάδη προτείνει να ανοίξουμε το παράθυρο μας και να κοιτάξουμε τον έξω κόσμο. Στην πραγματικότητα μας προτείνει μια

Η λίμνη των κύκνων

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για άλλη μια αφήγηση της Λίμνης των Κύκνων. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας ολοκαίνουριας