Ακου μία ιστορία

Η φωνή της έχει κάτι μαγικό και οι αφηγήσεις της σε καθηλώνουν. Η Χρύσα Κατσαντώνη, δασκάλα στο επάγγελμα, είχε την ιδέα να διαβάζει τα παραμύθια που τόσο αγαπάει σε ένα κοινό μεγαλύτερο από αυτό της τάξης της. Εκανε την πρότασή της στον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού Ενημέρωση 92,2 στην Κατερίνη και η ιδέα έγινε εκπομπή. Μαζί με τον δάσκαλο μουσικής Γιώργο Ευαγγέλου δημιούργησαν τις ημίωρες εκπομπές με τίτλο “Ακου μία ιστορία”, όπου η Χρύσα διαβάζει και ο Γιώργος επιμελείται τη μουσική επένδυση. Και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Η μουσική δημιουργεί στο μυαλό αυτό που τα μάτια δεν μπορούν να δουν και η φωνή της Χρύσας σε παρασύρει σε ένα ταξίδι μοναδικό, γεμάτο χρώματα και συναισθήματα. Κι αν νομίζετε πως τα τραγούδια που ακούγονται είναι “παιδικά”, γελιέστε. Εδώ θα βρείτε από Χατζιδάκι, Κυπουργό και Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι Rage Αgainst Τhe Μachine, Cypress Hill και David Bowie, ενώ το θέμα της εκπομπής το έχει συνθέσει ο ίδιος ο Γιώργος Ευαγγέλου. Η Κόκκινη Αλεπού έχει τη χαρά να μιλήσει με το ένα μέλος της ομάδας του “Ακου μια ιστορία”, την Χρύσα Κατσαντώνη, για την ιδέα τους και τις ραδιοφωνικές τους εκπομπές.

 

Ποια είναι η σχέση σου με τα παραμύθια;

Η αγάπη μου για τα παραμύθια είναι πολύ-πολύ μεγάλη! Ξεκίνησε σίγουρα από την παιδική μου ηλικία, τότε που μου κέντριζε το ενδιαφέρον κυρίως η εικονογράφηση των παραμυθιών, και μεγάλωσε, παγιώθηκε κατά την ενήλικη ζωή μου, μέσω της αλληλεπίδρασης με τους μαθητές και τις μαθήτριές μου στο σχολείο, λόγω του επαγγέλματός μου, αφού είμαι δασκάλα. Συμβαίνει, λοιπόν, κάτι πολύ μαγικό κάθε φορά που διαβάζω ένα παραμύθι στα παιδιά. Τα βλέμματα, οι αντιδράσεις τους, ακόμα και η στάση του σώματός τους όταν ακούνε ιστορίες και όταν βλέπουν τις εικόνες που τις συνοδεύουν είναι κάτι εξαιρετικά συναρπαστικό που σε κινητοποιεί, σε βάζει και σένα στο δικό τους κόσμο και σε κάνει να εξελίσσεσαι, να συνειδητοποιείς και να αντιλαμβάνεσαι πολλά πράγματα για τον εαυτό σου αλλά και για αυτά. Επιπλέον, είναι κάτι πολύ δημιουργικό και διασκεδαστικό. Διαπίστωσα λοιπόν, μέσα από τα χρόνια της διδασκαλίας μου στο σχολείο, πως τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, λατρεύουν τα παραμύθια, γι’ αυτό και τα εντάσσω πολύ συχνά στο πρόγραμμα της τάξης. Στο σπίτι μου τα παραμύθια είναι παντού και σίγουρα είναι περισσότερα από τα υπόλοιπα βιβλία. Στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες τα παραμύθια είναι πάντα αυτό που εξερευνώ!

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ακου μια ιστορία» και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή;

Η ιδέα για τη ραδιοφωνική εκπομπή ήρθε στο μυαλό μου εντελώς ξαφνικά. Ενώ περπατούσα στο δρόμο, αρκετά πιεσμένη και αγχωμένη, σε μια περίοδο που δεν ήξερα αν θα έφευγα από την πόλη μου λόγω της δουλειάς μου, συνάντησα τον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού (σ.σ. Ράδιο Ενημέρωση 92.2 fm στην Κατερίνη) και αυτόματα κάπως στο κεφάλι μου συνέδεσα την αγάπη μου για τα παραμύθια και την αφήγηση, με το ραδιόφωνο. Εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το πολυσκεφτώ, γεννήθηκε μια ιδέα και του έκανα την πρόταση να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του σταθμού μια εκπομπή στην οποία θα διαβάζω παραμύθια. Η ιδέα δεν υλοποιήθηκε άμεσα, αλλά έναν χρόνο μετά. Στο διάστημα αυτό, άκουσα πάλι τυχαία μια παιδική εκπομπή στο Κρατικό Ραδιόφωνο, με εξαιρετικές μουσικές, όχι τα συνηθισμένα παιδικά τραγούδια και έτσι η ιδέα μου εμπλουτίστηκε με το να προσθέσω στην αφήγηση και μουσική. Απευθύνθηκα λοιπόν στον καλό μου φίλο και δάσκαλο μουσικής Γιώργο Ευαγγέλου και του πρότεινα να συνεργαστούμε και να αναλάβει το κομμάτι της μουσικής επιμέλειας. Και έτσι, λίγο καιρό μετά, ξεκίνησαν οι εκπομπές.

 

 

Με ποια κριτήρια διαλέγετε τις ιστορίες που διαβάζετε;  

Στην αρχή ξεκίνησα με την αφήγηση παραμυθιών που μου άρεσαν. Τα επέλεξα είτε επειδή ήταν διασκεδαστικά και θα κέντριζαν το ενδιαφέρον των ακροατών και των ακροατριών, είτε επειδή γράφανε για πράγματα που ήθελα να ακουστούν. Τώρα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και θέματα, για παράδειγμα λέμε ότι θέλουμε να αφηγηθούμε ένα παραμύθι για το διάστημα και αρχίζουμε το ψάξιμο. Αυτό επίσης είναι πολύ δημιουργικό και για τους δυο μας, γιατί εγώ από τη πλευρά μου μπαίνω στη διαδικασία να ψάξω για ένα τέτοιο παραμύθι και ο Γιώργος μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης ανάλογων μουσικών! Επίσης, πλέον έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε και τη σειρά με την οποία θα παιχτούν τα παραμύθια, να μη μοιάζουν δηλαδή σε ύφος και θέμα το προηγούμενο με το επόμενο. Θα έλεγα όμως ότι σε γενικές γραμμές μας “πηγαίνει” μόνο του και  εμείς στη διαδρομή αυτή προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να το απολαμβάνουμε.

Πώς συνδυάζεται η μουσική με την αφήγηση και με ποιον τρόπο επιλέγετε τα μουσικά κομμάτια που θα συνοδέψουν την αφήγησή σας;

Αρχικά ξεκινάμε με την αίσθηση που θα θέλαμε να δίνει η ακρόαση του παραμυθιού. Στο κομμάτι αυτό, στο ραδιόφωνο η μουσική λειτουργεί κάπως σαν την εικονογράφηση αι είναι αυτή που θα σου δημιουργήσει την εικόνα  μέσα στο κεφάλι σου και το συναίσθημα στην καρδιά σου. Εκεί ήταν και η δυσκολία, το στοίχημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, την οποία δυσκολία δεν είχα αντιληφθεί πριν ξεκινήσουμε, εφόσον δηλαδή απουσίαζε η εικόνα,να τα δώσεις όλα με τη μουσική. Οι αρχικοί μας φόβοι ήταν να μη χαλάσουμε το παραμύθι ή να μη το κάνουμε “κάτι  άλλο” συνοδεύοντάς το με μουσική, αλλά τελικά καταλάβαμε ότι εκ των πραγμάτων με τη μουσική γινόταν κάτι άλλο και αυτό δεν ήταν τελικά και τόσο κακό. Πολλές φορές η εικονογράφηση του παραμυθιού έδινε την ιδέα και άλλες φορές η μουσική δημιουργούσε μια άλλη εντελώς εικόνα από την αρχική του παραμυθιού. Για να επιστρέψω στη διαδικασία, σκεφτόμαστε λοιπόν τι ύφος θα θέλαμε να έχει, δοκιμάζουμε, διαφωνούμε ή συμφωνούμε και τελικά διαλέγουμε τη μουσική ή το κομμάτι που κολλάει μαγικά και πλησιάζει στην αίσθηση που θέλουμε να δίνει. Εγώ από πλευρά μου, δεν μπορώ να μιλήσω μουσικά, απλώς περιγραφώ στον Γιώργο πως το φαντάζομαι. Ο Γιώργος από την άλλη έχει πάντα πολλές επιλογές να προτείνει, λόγω των μουσικών του γνώσεων. Και είναι πάντα όμορφη η στιγμή που νιώθουμε ότι η μουσική ταίριαξε με την αφήγηση, ακούγοντάς τη. Μας κάνει αυτόματα να χαμογελάμε.

 

Πόσο καιρό πριν δουλεύετε την αφήγηση και τη μουσική; Κάνετε πρόβες; Πόσο χρόνο σας παίρνει;

Η αλήθεια είναι πως λόγω περιορισμένου χρόνου η προετοιμασία του παραμυθιού δε μας παίρνει πολύ καιρό. Μπορεί να γίνει μια μικρή προετοιμασία για τη μουσική επένδυση από το σπίτι μια μέρα ή μια ώρα πριν τη συνάντησή μας και όλα τα υπόλοιπα γίνονται την ώρα που το φτιάχνουμε. Λίγες μέρες πριν, πηγαίνω στο στούντιο και ηχογραφώ το παραμύθι, όπου σχεδόν πάντα το διηγούμαι μια φορά για να μη χαθεί η αίσθηση της πρώτης ανάγνωσης. Στη συνέχεια το δουλεύουμε με τον Γιώργο, χωρίς να προηγηθούν πρόβες. Η προετοιμασία της εκπομπής μπορεί να μας πάρει από μια έως τρεις ώρες. Να σημειωθεί πως η εκπομπή δε μεταδίδεται ζωντανά.

 

Τι σχόλια έχετε λάβει ως τώρα για τις εκπομπές σας; Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό;

Για να είμαστε ειλικρινείς, το κομμάτι αυτό της απήχησης από το κοινό δεν το ξέρουμε τόσο καλά. Όχι επειδή δε μας απασχολεί καθόλου, αλλά από την άποψη ότι επικεντρωθήκαμε πολύ, και κυρίως στην αρχή, στην προετοιμασία και στη δημιουργία των εκπομπών, με αποτέλεσμα όταν ένα παραμύθι ετοιμαστεί να κοιτάμε αμέσως προς το επόμενο. Το σημαντικότερο για μας είναι πρωτίστως να μας εκφράζει το αποτέλεσμα. Υπάρχουν βέβαια πρόσωπα που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, στα οποία στέλνουμε τις εκπομπές μας μόλις ετοιμαστούν και ακούμε τα σχόλιά τους, τα οποία είναι συνήθως θετικά και πάντα εποικοδομητικά. Και βέβαια θέλουμε η εκπομπή μας να αρέσει και να την αγαπάνε αλλά η ενέργειά μας διοχετεύεται πολύ στο αποτέλεσμα.

 

Εκτός από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Ράδιο Ενημέρωση στην Κατερίνη, που αλλού μπορεί να ακούσει κάποιος τις εκπομπές σας;   

Τις εκπομπές μας μπορείτε να τις ακούσετε και στο κανάλι μας στο YouTube, με το όνομα “Ακου μια ιστορία”.

 

Οι εκπομπές μεταδίδονται κάθε Τετάρτη, στις 9 το πρωί, από το Ράδιο Ενημέρωση 92.2 fm στην Κατερίνη. 

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την Χρύσα Κατσαντώνη να αφηγείται το “Αζδάρ” της Marjane Satrapi, σε μετάφραση της Τώνιας Νενοπούλου.

 

Την αφίσα της εκπομπής έχει δημιουργήσει η Ευτυχία Ηλιάδου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.