Αν


Συγγραφέας: Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Ελεύθερη απόδοση: Δημήτρης Αθηνάκης
Εικονογράφηση: Letizia Iannacone
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, για νεαρούς αναγνώστες και ενήλικες

Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και το σπουδαίο έργο του είναι γνωστό σε όλους. Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 και συγγραφέας του κλασικού Το βιβλίο της Ζούγκλας, επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα σημαντικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το ποίημα Αν, γραμμένο το 1910, είναι ένας ύμνος στις ψυχικές και ηθικές αξίες και ικανότητες του ανθρώπου που παλεύει να διαμορφώσει τον εαυτό του και να αντέξει μέσα σε ένα κυκεώνα γεγονότων, άλλωτε θετικών και άλλωτε αρνητικών, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το ποίημα σε όλη του την έκταση αναφέρεται σε σημαντικές ιδιότητες που ένας άνθρωπος καλείται να έχει και σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που είναι σημαντικό να επιδείξει προκειμένου να ανήκει σε αυτόν τον κόσμο όντας ένα ανασπόσπαστο κομμάτι του. Ο συγγραφέας δεν προστάζει. Ο συγγραφέας προτρέπει, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιεί συνεχώς τη λέξη «αν».

Ο, κατά στιγμές, αυστηρός τόνος του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στη γραφή του, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει τη σπουδαιότητα των αξιών που επιλέγει να αναφέρει. Χωρίς διδακτισμό και προσταγή, μέσα από το παραινετικό ύφος του ποιήματος, ο αναγνώστης μπαίνει στην διαδικασία να αναλογιστεί αν ο ίδιος ανταποκρίνεται σε όσα ο συγγραφέας προτρέπει να είμαστε, αν πράτει όσα ο Κίπλινγκ μας συμβουλεύει να κάνουμε και αν, τελικά, μπορούμε να είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου.

Ο Δημήτρης Αθηνάκης, που φρόντισε για την ελεύθερη απόδοση του ποιήματος στην ελληνική γλώσσα για την παρούσα έκδοση, καταφέρνει να δώσει μία εντελώς νέα πνοή στο κλασικό αυτό ποίημα. Μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί, μεταδίδει τα φιλοσοφικά διδάγματα του συγγραφέα στο νεανικό κοινό, χωρίς να λείψει ούτε για μια στιγμή η ουσία και το βαθύ νόημα του πρωτότυπου κειμένου.

Η εικονογράφος Letizia Iannacone κατάφερε να μεταφέρει την φιλοσοφική διάσταση του κειμένου σε εικόνες πιο καθημερινές και «απτές», κάνοντας το κείμενο ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμο στους νέους ανθρώπους που θα επιλέξουν να το διαβάσουν.

Το βιβλίο Αν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.