Αν


Συγγραφέας: Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Ελεύθερη απόδοση: Δημήτρης Αθηνάκης
Εικονογράφηση: Letizia Iannacone
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, για νεαρούς αναγνώστες και ενήλικες

Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και το σπουδαίο έργο του είναι γνωστό σε όλους. Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 και συγγραφέας του κλασικού Το βιβλίο της Ζούγκλας, επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα σημαντικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το ποίημα Αν, γραμμένο το 1910, είναι ένας ύμνος στις ψυχικές και ηθικές αξίες και ικανότητες του ανθρώπου που παλεύει να διαμορφώσει τον εαυτό του και να αντέξει μέσα σε ένα κυκεώνα γεγονότων, άλλωτε θετικών και άλλωτε αρνητικών, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το ποίημα σε όλη του την έκταση αναφέρεται σε σημαντικές ιδιότητες που ένας άνθρωπος καλείται να έχει και σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που είναι σημαντικό να επιδείξει προκειμένου να ανήκει σε αυτόν τον κόσμο όντας ένα ανασπόσπαστο κομμάτι του. Ο συγγραφέας δεν προστάζει. Ο συγγραφέας προτρέπει, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιεί συνεχώς τη λέξη «αν».

Ο, κατά στιγμές, αυστηρός τόνος του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στη γραφή του, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει τη σπουδαιότητα των αξιών που επιλέγει να αναφέρει. Χωρίς διδακτισμό και προσταγή, μέσα από το παραινετικό ύφος του ποιήματος, ο αναγνώστης μπαίνει στην διαδικασία να αναλογιστεί αν ο ίδιος ανταποκρίνεται σε όσα ο συγγραφέας προτρέπει να είμαστε, αν πράτει όσα ο Κίπλινγκ μας συμβουλεύει να κάνουμε και αν, τελικά, μπορούμε να είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου.

Ο Δημήτρης Αθηνάκης, που φρόντισε για την ελεύθερη απόδοση του ποιήματος στην ελληνική γλώσσα για την παρούσα έκδοση, καταφέρνει να δώσει μία εντελώς νέα πνοή στο κλασικό αυτό ποίημα. Μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί, μεταδίδει τα φιλοσοφικά διδάγματα του συγγραφέα στο νεανικό κοινό, χωρίς να λείψει ούτε για μια στιγμή η ουσία και το βαθύ νόημα του πρωτότυπου κειμένου.

Η εικονογράφος Letizia Iannacone κατάφερε να μεταφέρει την φιλοσοφική διάσταση του κειμένου σε εικόνες πιο καθημερινές και «απτές», κάνοντας το κείμενο ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμο στους νέους ανθρώπους που θα επιλέξουν να το διαβάσουν.

Το βιβλίο Αν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία