Αν ήμουν Αϊ-Βασίλης

Κείμενο: Μαριανίνα Κριεζή
Εικονογράφηση: Δημήτρης Τσουμπλέκας
Εκδόσεις: Άμμος
Χρονιά εκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Αν ήμουν Αϊ-Βασίλης θα είχα πολλές δουλειές. Το σπίτι ν’ αερίσω για να φιλοξενήσω όσα ζωάκια και πουλιά δεν έχουνε φωλιές“. Έτσι ξεκινάει το βιβλίο της Μαριανίνας Κριεζή, που επανακυκλοφορεί, διαφορετικό από την πρώτη του έκδοση του 1994, όμως ακόμα επίκαιρο. Ένας Άγιος Βασίλης που έχει πολλές δουλειές να κάνει πριν τη μεγάλη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων, που δεν έχει μόνο παιχνίδια να φτιάξει και δώρα να μοιράσει, έχει και όνειρά πολλά και επιθυμίες που θέλει να πραγματοποιήσει για να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Μέσα από τα στιχάκια της, η Μαριανίνα Κριεζή παίζει με τον αναγνώστη ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Τι θα έκανα αν ήμουν εγώ ο Άγιος Βασίλης, πού θα ταξίδευα, τι θα έκανα, τι δεν θα έκανα; Κι αν ο Αϊ-Βασίλης ήσουν εσύ ή εσύ ή εσύ; Τι θα κάνατε; “Κρέμα θα έκανα το χιόνι και τούρτες τα βουνά, κανείς να μην κρυώνει, κανείς να μην πεινά” απαντάει και ήδη από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από τη μία την ελαφρότητα, το χιούμορ και την όρεξη για πλάκα, από την άλλη όμως κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό. Την ανάγκη αυτός ο Άγιος Βασίλης να μη φέρει μόνο δώρα, αλλά να πάρει τη φτώχια, την πείνα, τη δυστυχία, να δώσει χαρά, τη ζωή και να αλλάξει έστω για λίγο τον κόσμο.

Ένα βιβλίο που ξεχυλίζει καλοσύνη και γλύκα, που μας ξαναφέρνει μέσα από τις εικονογραφημένες του σελίδες τη μαγεία των λέξεων της Μαριανίνας Κριεζή, ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο, που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και κλασικό, γιατί τρίαντα χρόνια μετά και μέσα από την απλότητα των στίχων του και το λεπτό του χιούμορ, μας ξαναθυμίζει τη μαγεία των Χριστουγέννων και το πραγματικό νόημα των ημερών αυτών, που δεν είναι τα δώρα κάτω από το δέντρο, αλλά η καλοσύνη και η ομορφιά που κρύβεται σε αυτή. Η εικονογράφηση του Δημήτρη Τσουμπλέκα βασίζεται στην τεχνική του κολάζ και μέσα απο την εναλλαγή των προσώπων του Αϊ-Βασίλη που εμφανίζεται στο βιβλίο δίνει μια αφορμή όχι μόνο να εξασκηθούμε στην ικανότητα της παρατήρησης, αλλά και να δούμε ίσως στα διάφορα πρόσωπα που παίρνει ο Αγιος των Χριστουγέννων το δικό μας.

*Η Μαριανίνα Κριεζή (1947-2022) ήταν στιχουργός, μεταφράστρια, συγγραφέας, διασκεύασε βιβλία για παιδιά και φυσικά ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής της Λιλιπούπολης και έγραψε τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται στη σειρά. Το βιβλίο της “Αν ήμουν Αϊ-Βασίλης” πρωτοκυκλοφόρησε το 1994 σε εικονογράφηση Hanne Turk. Σήμερα επανακυκλοφορεί σε εικονογράφηση του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Τσουμπλέκα.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για