Αν θέλεις να δεις φάλαινα

Συγγραφέας: Julie Fogliano

Εικονογράφηση: Erin e. Stead

Απόδοση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης

Σειρά: Τσαλαπετεινός

Εκδόσεις: Νεφέλη

Χρονιά έκδοσης: 2015

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Ενα αγόρι μαζί με τον σκύλο του και ένα πουλάκι μαθαίνουν πως αν θες να δεις μια φάλαινα πρέπει να είσαι παρατηρητικός και να έχεις πολλή υπομονή. Να μπορείς να ξεχωρίζεις τα καράβια από τις φάλαινες, να μην χάνεις τον χρόνο σου με τα τριαντάφυλλα που το μόνο που θέλουν είναι να σε αποπλανήσουν με το χρώμα και το άρωμά τους, να μην ψάχνεις στο καταπράσινο λιβάδι για μεγάλα θαλάσσια ζώα, να μην σου αποσπά την προσοχή ο πελεκάνος που χαζεύει. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και κυρίως να έχεις υπομονή, γιατί τότε και μόνο τότε θα δεις τη φάλαινα που ζητάς.

Το Αν θέλεις να δεις φάλαινα είναι ένα υπέροχο εικονογραφημένο ποίημα. Η λιτή εικονογράφηση της βραβευμένης με Caldecott Medal, Erin E. Stead, δίνει ζωή στις λέξεις, κάνει εικόνα τα συναισθήματα και πλημμυρίζει τις σελίδες του με το γαλανό της θάλασσας. Μαζί, συγγραφέας και εικονογράφος, παραδίδουν ένα πραγματικό έργο τέχνης που μιλάει για την υπομονή, τους στόχους που βάζουμε στη ζωή μας και όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Ενα βιβλίο όχι μόνο για μικρά παιδιά, από αυτά που τα θες στη βιβλιοθήκη σου ακόμα κι αν έχεις ξεπεράσει την ηλικίων των 4 – 5…

 

Τα βιβλία της σειράς Τσαλαπετεινός τυπώνονται στην Ελλάδα, με οικολογικά μελάνια και βερνίκι νερού, σε χαρτί από βιώσιμα δάση, βιοδιασπώμενο, με ουδέτερο pH, λευκασμένο χωρίς χλώριο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.