Αν θέλεις να δεις φάλαινα

Συγγραφέας: Julie Fogliano

Εικονογράφηση: Erin e. Stead

Απόδοση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης

Σειρά: Τσαλαπετεινός

Εκδόσεις: Νεφέλη

Χρονιά έκδοσης: 2015

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Ενα αγόρι μαζί με τον σκύλο του και ένα πουλάκι μαθαίνουν πως αν θες να δεις μια φάλαινα πρέπει να είσαι παρατηρητικός και να έχεις πολλή υπομονή. Να μπορείς να ξεχωρίζεις τα καράβια από τις φάλαινες, να μην χάνεις τον χρόνο σου με τα τριαντάφυλλα που το μόνο που θέλουν είναι να σε αποπλανήσουν με το χρώμα και το άρωμά τους, να μην ψάχνεις στο καταπράσινο λιβάδι για μεγάλα θαλάσσια ζώα, να μην σου αποσπά την προσοχή ο πελεκάνος που χαζεύει. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και κυρίως να έχεις υπομονή, γιατί τότε και μόνο τότε θα δεις τη φάλαινα που ζητάς.

Το Αν θέλεις να δεις φάλαινα είναι ένα υπέροχο εικονογραφημένο ποίημα. Η λιτή εικονογράφηση της βραβευμένης με Caldecott Medal, Erin E. Stead, δίνει ζωή στις λέξεις, κάνει εικόνα τα συναισθήματα και πλημμυρίζει τις σελίδες του με το γαλανό της θάλασσας. Μαζί, συγγραφέας και εικονογράφος, παραδίδουν ένα πραγματικό έργο τέχνης που μιλάει για την υπομονή, τους στόχους που βάζουμε στη ζωή μας και όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Ενα βιβλίο όχι μόνο για μικρά παιδιά, από αυτά που τα θες στη βιβλιοθήκη σου ακόμα κι αν έχεις ξεπεράσει την ηλικίων των 4 – 5…

 

Τα βιβλία της σειράς Τσαλαπετεινός τυπώνονται στην Ελλάδα, με οικολογικά μελάνια και βερνίκι νερού, σε χαρτί από βιώσιμα δάση, βιοδιασπώμενο, με ουδέτερο pH, λευκασμένο χωρίς χλώριο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.