Αρχαιολογικά παραμύθια

Συγγραφέας: Εύη Παπαδοπούλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

 

Ποιος ήταν ο Νικίας και η Μελίτη; Τι κάνουν πάνω στο πλοίο η Εριφύλη και ο Ζήτης και ποιο ήταν το πολύτιμο φορτίο που κουβαλάει στα αμπάρια του το πλοίο; Η Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που γνωρίσαμε το 2015 μέσα από το πρώτο της αρχαιολογικό παραμύθι,  Το ταξίδι της Κυμοθόης (εκδ. Καλέντη, 2015), μας φέρνει δύο καινούργια παραμύθια, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη. Τόσο Το όνειρο του Νικία όσο και Το ημερολόγιο των άστρων είναι πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να μεταδώσουν μέσα από την πλοκή τους γνώσεις για την αρχαιολογία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μικρά σε έκταση (περίπου 70 σελίδες το κάθε ένα), μικρά σε μέγεθος (Α5), αλλά μεγάλα σε γνώσεις, τα δύο νέα παραμύθια της Εύης Παπαδοπούλου κάνουν αυτό ακριβώς που αναφέρουν στο οπισθοφυλλό τους: προσεγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο την επιστήμη της Αρχαιολογίας, μεταδίδουν στον αναγνώστη, χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη μυθοπλασία, γνώσεις για τόπους και συμβάντα που τοποθετούνται χρονικά στην αρχαιότητα, ενώ παράλληλα προσφέρουν ψυχαγωγία μέσα από τη διήγηση. Στο τέλος του κάθε παραμυθιού αναφέρεται και η πηγή της έμπνευσης, στη μεν ιστορία του Νικία και της Μελίτης, τα Πύθια στους Δελφούς και τους μουσικούς αγώνες που διοργανώνονταν σε ανάμνηση του αγώνα του Απόλλωνα με τον Πύθωνα, στο δε παραμύθι της Εριφύλης και του Ζήτη, στο ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.