Αρχαιολογικά παραμύθια

Συγγραφέας: Εύη Παπαδοπούλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

 

Ποιος ήταν ο Νικίας και η Μελίτη; Τι κάνουν πάνω στο πλοίο η Εριφύλη και ο Ζήτης και ποιο ήταν το πολύτιμο φορτίο που κουβαλάει στα αμπάρια του το πλοίο; Η Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος και διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που γνωρίσαμε το 2015 μέσα από το πρώτο της αρχαιολογικό παραμύθι,  Το ταξίδι της Κυμοθόης (εκδ. Καλέντη, 2015), μας φέρνει δύο καινούργια παραμύθια, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη. Τόσο Το όνειρο του Νικία όσο και Το ημερολόγιο των άστρων είναι πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να μεταδώσουν μέσα από την πλοκή τους γνώσεις για την αρχαιολογία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μικρά σε έκταση (περίπου 70 σελίδες το κάθε ένα), μικρά σε μέγεθος (Α5), αλλά μεγάλα σε γνώσεις, τα δύο νέα παραμύθια της Εύης Παπαδοπούλου κάνουν αυτό ακριβώς που αναφέρουν στο οπισθοφυλλό τους: προσεγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο την επιστήμη της Αρχαιολογίας, μεταδίδουν στον αναγνώστη, χρησιμοποιώντας σαν όχημα τη μυθοπλασία, γνώσεις για τόπους και συμβάντα που τοποθετούνται χρονικά στην αρχαιότητα, ενώ παράλληλα προσφέρουν ψυχαγωγία μέσα από τη διήγηση. Στο τέλος του κάθε παραμυθιού αναφέρεται και η πηγή της έμπνευσης, στη μεν ιστορία του Νικία και της Μελίτης, τα Πύθια στους Δελφούς και τους μουσικούς αγώνες που διοργανώνονταν σε ανάμνηση του αγώνα του Απόλλωνα με τον Πύθωνα, στο δε παραμύθι της Εριφύλης και του Ζήτη, στο ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.