Αυλαία! Στα παρασκήνια της Βασιλικής Όπερας

Συγγραφέας – Εικονογράφος: Λόρεν Ο’Χάρα
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου                
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι γίνεται πίσω από τις κόκκινες, πανύψηλες, βελούδινες κουρτίνες ενός θεάτρου; Βρισκόμαστε στα παρασκήνια του θεάτρου της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση μπαλέτου του Καρυοθραύστη και ετοιμαζόμαστε να μαγευτούμε από τον θησαυρό ήχων, μουσικής και εικόνων. Ένας μοναδικός, φανταστικός κόσμος ανάμεσα σε κοινό και χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς. Ένας κόσμος που ξεδιπλώνεται για λίγη μονάχα ώρα και χάνεται με την υπόκλιση. Ένας αφηγητής – με μουστάκια και ουρά – μας ξεναγεί στα παρασκήνια της Βασιλικής Όπερας, που επικρατεί κομφούζιο από φωνές,ξίφη, φανταχτερά κοστούμια, κλωστές, πουεντ και ένα σωρό άλλα αντικείμενα.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι μοναδική, αποδίδοντας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες κοστουμιών και σκηνικών. Κάθε πρόσωπο στο βιβλίο μοιάζει να είναι προσηλωμένο στο έργο του, στην πρόβα του. Το μεγάλο σε μέγεθος βιβλίο και οι ζωηρές και χρωματιστές ζωγραφιές της Λόρεν Ο’ Χάρα δημιουργούν στον αναγνώστη τη διάθεση για αναζήτηση και προσεχτική παρατήρηση κάθε σελίδας. Σίγουρα, δεν περνάει απαρατήρητος ο γατο-αφηγητής, Φίγκαρο, τον οποίο συναντάμε από σελίδα σε σελίδα, χωμένο στα πιο αστεία μέρη του θεάτρου. Αν και λίγο νυσταγμένος και χουζούρης μας συντροφεύει σε μια προσωπική ξενάγηση.

Η Ο’ Χάρα καταφέρνει να αποδώσει από μια διαφορετική οπτική γωνία, που δεν έχουμε συνηθίσει, τί σημαίνει θέατρο. Το βιβλίο της είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που μας μυεί στον αθέατο κόσμο του θεάματος, πίσω από τα φώτα της σκηνής, που μας υπενθυμίζει πως η τέχνη του θεάτρου αποτελεί μία συλλογικη προσπάθεια καλλιτεχνών και τεχνικών, η συλλογική και κοπιαστική δουλειά των οποίων δημιουργεί τη μαγεία που αισθανόμαστε όταν παρακολουθούμε μια παράσταση.

Τόσο το ίδιο το περιεχόμενο, όσο και το μικρό γλωσσάριο στο πίσω μέρος του βιβλίου, μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εργαλείο για τους γονείς και τους δασκάλους, πριν ή μετά από μία επίσκεψη στο θέατρο. Η παρούσα έκδοση έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ