Αυτό δεν ειναι ένα βιβλίο για το σεξ

Κείμενο: Chusita Fashion Fever (Maria Jesus Cama)
Εικονογράφηση: Maria Llovet
Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 12+, 15+ (η ηλικία δεν ειναι ενδεικτική, καθώς η είσοδος στην εφηβεία γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε παιδί)

Ενα από τα θέματα που απασχολούν τους έφηβους, ίσως το πιο σημαντικό, και από εκεί που πηγάζουν οι περισσότεροι προβληματισμοί τους, είναι το σεξ: οι πρώτες επαφές, το φλερτ, το σώμα, οι σχέσεις και πώς αυτές ολοκληρώνονται, οι πρώτοι έρωτες, τα φιλιά, η ερωτική επιθυμία, ο αυνανισμός, τα αγγίγματα είναι πράγματα εντελώς φυσιολογικά που όμως αποτελούν θέματα ταμπού μέσα στην οικογένεια και κανείς έφηβος ποτέ δεν αναζητά τις απαντήσεις στις απορίες του από τους γονείς του. Και δεν έχει και άδικο, μιας και μεγάλο ποσοστό των γονεών είναι παντελώς ανενημέρωτοι, ακόμα και σε θέματα που αφορούν τη δική τους σεξουαλική ζωή και υγεία ή κρύβονται πίσω από θρησκευτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Ετσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων ενημέρωνεται – στην καλύτερη περίπτωση – από συνομήλικους ή ίσως και μεγαλύτερους φίλους και συμμαθητές ή – στη χειρότερη – μέσα από αβάσιμα, άκυρα και άκρως επικίνδυνα άρθρα στο Διαδίκτυο και από πλατφόρμες αναπαραγωγής πορνογραφικού υλικού. Το χειρότερο, δε, από όλα είναι παντελής έλλειψη ενημέρωσης των εφήβων για το σεξ μέσα στα ελληνικά σχολεία. Οταν, λοιπόν, στα τέλη του 2019 ανακοινώθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη η μετάφραση και κυκλοφορία του βιβλίου της youtuber Chusita Fashion Fever, κάπως αναθαρρήσαμε ότι ίσως κάτι αρχίζει να αλλάζει στο συγκεκριμένο θέμα. Βιβλία για το σεξ μπορεί να υπάρχουν κάμποσα, τα περισσότερα όμως είναι για γονείς. Το πιο περίεργο, δε, είναι ότι μια απλή αναζήτηση στα ελληνικά online βιβλιοπωλεία εμφανίζει περισσότερα εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά, παρά για εφήβους που το θέμα τους αφορά ΤΩΡΑ.

Η Ισπανίδα Chusita Fashion Fever (Maria Jesus Cama) είναι youtuber και μέσα από video που δημιουργεί απαντάει – μεταξύ άλλων – και σε ερωτήσεις εφήβων γύρω από το σεξ. Το κανάλι της έχει περισσότερους από 270.000 followers, ενώ η σελίδα της στο Facebook μετρά κοντά 40.000 like. Τα βίντεο που δημιουργεί έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν έφηβους και νεαρούς, από τη μόδα, τη μουσική και το σινεμά μέχρι το σεξ. Με αφορμή αυτήν την επαφή που έχει μαζί τους, προέκυψε και αυτή η ιδέα του οδηγού που κρατάμε στα χέρια μας. Η διαφορά με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί και αφορά το σεξ και τους έφηβους είναι πως τα πάντα μέσα στο βιβλίο αυτό απαντώνται με ειλικρίνεια και απευθύνονται σε νεαρούς ανθρώπους που τώρα ανακαλύπτουν τη φύση τους και έχουν απορίες, χωρίς να τους προσβάλλει, χωρίς να τους δακτυλοδείχνει και χωρίς να τους στιγματίζει για τις επιλογές τους. Ετσι, ένας/μια έφηβος θα διαβάσει τα πάντα για το σώμα του/της, το πώς αυτό αλλάζει μπαίνοντας στην εφηβεία, τις νέες του ανάγκες, την ερωτική επιθυμία και πώς αυτή εκδηλώνεται, ενώ παράλληλα και στηριζόμενη σε πραγματικές ερωτήσεις, η Chusita απαντάει σε απορίες νεαρών ανθρώπων γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή (ή την απουσία αυτής) και καταρρίπτει μύθους.

Στις σελίδες του βιβλιού αυτού με το έντονα φλούο πορτοκαλί εξώφυλλο θα διαβάσεις για τα γεννητικά όργανα, την ανατομία του σώματος του αγοριού και του κοριτσιού, τα προκαταρκτικά, τα φιλιά, τα αγγίγματα, τον αυνανισμό, τον γυναικείο και ανδρικό οργασμό, την ανδρική και γυναικεία εκσπερμάτιση, τους τρόπους αντισύλληψης, τα είδη σχέσης, τους τρόπους σεξουαλικής επαφής, την επιλογή συντρόφου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις έμφυλες ταυτότητες, αλλά και για τα λάθος πρότυπα που παρουσιάζονται μέσω του σινεμά ή της τηλεόρασης και των περιοδικών. Η εικονόγραφηση του βιβλίου, ασπρόμαυρη, με comic αισθητική και πινελιές πορτοκαλί φλούο, απευθύνεται σε ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στην εφηβεία και μπορεί σε κάποιους ενήλικες να φανεί παρασταστική, όμως δεν αφορά αυτούς.

Ενα από τα βασικά ατού του βιβλίου ειναι πως στηρίζεται στη λογική ότι κανείς μας όταν ξεκινάει αυτή τη νέα φάση στη ζωή του δεν γνωρίζει τίποτα και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Η Chusita μπορεί να μην είναι ψυχολόγος ή σεξολόγος, όμως μιλάει τη γλώσσα των νέων και εκφράζεται με απόλυτη ειλικρίνεια χωρίς ίχνος πουριτανισμού. Και μιλάει ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ενημερώνει, εκπαιδεύει, ακούει, απαντάει, δίνει τροφή για σκέψη και το κάνει ανοιχτά, ελεύθερα, μακριά από προκαταλήψεις. Και η ενημέρωση είναι τεράστιο όπλο στα χέρια των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, ενάντια στις κακοποιήσεις, το bullying, την προστασία του σώματός τους και της υγείας τους, αλλά και το δικαίωμα στη σωματική αυτοδιάθεση. Ας πούμε, με λίγα λόγια, πως είναι το βιβλίο που όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε όταν ήμασταν έφηβοι, αλλά δυστυχώς, δεν είχαμε.

Προτείνεται να διαβαστεί παράλληλα με προβολή της νεανικής βρετανικής σειράς “Sex Education“, δημιούργημα της Laurie Nunn.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία