Πού να χαρίσετε ένα βιβλίο

Όταν την περασμένη Παρασκευή ανέβηκε στο site και στο facebook το κείμενο για την Παγκόσμια Ημέρα «Χάρισε ένα Βιβλίο», δεν φανταζομασταν ποτέ την απήχηση που θα είχε. Η αλήθεια είναι πως είναι μια γιορτή σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας, αν και στο site του International Book Giving Day αναφέρεται πως η μέρα γιορτάζεται και στην Ελλάδα με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο. Πέρασαν οι μέρες, όμως στο μυαλό μας όλο στριφογύριζε η ιδέα πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη γιορτή αυτή προς όφελος όσων περισσότερων παιδιών γίνεται. Aφού ψάξαμε αρκετά για το ποιες δομές ή φορείς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καταλήξαμε σε δύο οργανώσεις που προσπαθούν να συγκεντρώσουν βιβλία για ανθρώπους που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τα αγοράσουν μόνοι τους και ένα νηπιαγωγείο στην Αντίπαρο.

Οι Αρραγείς Λέξεις είναι η πρώτη οργάνωση που υποστηρίζουμε και προτείνουμε. Πρόκεται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνει βιβλία από δεύτερο χέρι σε καλή πάντα κατάσταση και τα δίνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη: άστεγους κατά κύριο λόγο, αλλά και σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε σωφρονιστικά ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων, σχολικές βιβλιοθήκες, ιδρύματα παίδων κλπ. Οι Αρραγείς Λέξεις δεν μοιράζουν όμως απλώς βιβλία σε κόσμο που δεν μπορεί να τα αγοράσει διαφορετικά: τους δίνει μια λίστα, στην οποία αναγράφονται οι τίτλοι των βιβλίων και διαλέγουν μόνοι τους αυτό που θέλουν. Αν θέλετε λοιπόν να συνεισφέρετε στο έργο τους, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί τους εδώ ή στην σελίδα τους στο Facebook.

Η δεύτερη οργάνωση είναι η We Need Books. Ουσιαστικά είναι μία καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για να μπορέσουν να αγοραστούν βιβλία για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην χώρα μας περίπου 55.000 πρόσφυγες σε πάνω από 50 δομές φιλοξενίας. Τώρα που έχει λυθεί το ζήτημα της σίτισης και της (στοιχειώδους) στέγασης αυτό που έχει μείνει για τους πρόσφυγες είναι χρόνος. Οι ζωές τους βρίσκονται σε μια αέναη αναμονή. Τίποτα δεν προχωρά. Τίποτα δεν αλλάζει. Βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς για μήνες, περιμένοντας να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους για μεταφορά σε άλλες χώρες. Εμείς όμως είμαστε εδώ και δε μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν το βλέπουμε. Ότι δεν τους βλέπουμε να απελπίζονται, παγιδευμένοι σε μια ανιαρή, ανούσια ρουτίνα όμοια με εκείνη των φυλακισμένων. Κι όμως, οι φυλακισμένοι τουλάχιστον έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Στις πιο δύσκολες στιγμές τους, γιατί τους αρνούμαστε αυτό το δικαίωμα της ανακάλυψης, της γνώσης, της σύνδεσης, της φαντασίας;», αναφέρεται στην σελίδα της καμπάνιας στο facebook. Η ιδέα της We Need Books ανήκει στην Ιωάννα Νισυρίου, η οποία το καλοκαίρι που μας πέρασε δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Ιndiegogo και συγκεντρώνει χρήματα ώστε να αγοράζει βιβλία από δεύτερο χέρι σε Αραβικά και Παστου και να δημιουργήσει βιβλιοθήκες στους καταυλισμούς, επιτρέποντας σε όλους πρόσβαση στον κόσμο της γνώσης και των ιδεών. Εκτός όμως από τα χρήματα, η We Need Books δέχεται και βιβλία και φυσικά παιδικά (καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση), όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Αν θέλετε να στηρίξετε το έργο της We Need Books, μπορείτε είτε να κάνετε μια δωρεά στον σύνδεσμο της καμπάνιας είτε να χαρίσετε βιβλία. Επικοινωνία: [email protected]

Αν πάλι θέλετε να βοηθήσετε να εμπλουτιστεί μια σχολική βιβλιοθήκη, εμείς μιλήσαμε με το Νηπιαγωγείο Αντιπάρου και την κ. Βάσω Κρικώνη, που είναι υπεύθυνη και ξέρουμε πως ζητούν βιβλία για τα παιδιά του σχολείου (τηλ. 22840-61354 [email protected]), όπως και με το Δημοτικό Σχολείο του νησιού  (22840-61250, 6987-985796 [email protected] κ. Αναστασία Καρβελά).

Τέλος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ενισχύσετε τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας, της πόλης σας, του χωριού σας και να δωρίσετε τα βιβλία που δεν χρειάζεστε πια (σε καλή κατάσταση) και μάλιστα θα ήταν υπέροχο αν τα ίδια τα παιδιά συγκέντρωναν τα βιβλία και τα πήγαιναν στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους, να επισκεφτούν τους διαδρόμους της και ίσως να γίνουν και μέλη. Εδώ θα βρείτε μια πλήρη λίστα με όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Με ένα τηλέφωνο, μαθαίνετε αν υπάρχει ανάγκη για δωρεές.

Ελάτε, λοιπόν, όλοι μαζί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χάρισε Ένα Βιβλίο, χαρίζοντας ένας βιβλίο σε παιδιά που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Κι όταν τελειώσει η γιορτή, καλό θα ήταν να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που διψούν για μάθηση και ταξίδια μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη,

Ζ.Κ.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που