Χάθηκε η μπάλα… ξανά!

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Εχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που αφήσαμε τον Γιάννη, τον Αντρέα, τη Φώφη και τη Σόφη κι αφού όλα ξεμπλέχτηκαν και μπήκαν στον δρόμο τους, η Ελένη Γεωργοστάθη μας επιστρέπει να δούμε τη συνέχεια του πρώτου, πολύ αγαπημένου, βιβλίου της Μπάλας. Τέσσερα χρόνια για εμάς, ένας μόλις όμως για τους πρωταγωνιστές και ο Γιάννης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για το μπάσκετ, όπως θα ήθελε ο πατέρας του και όσο το αγαπούν οι δίδυμες αδερφές του, η Φώφη και η Σόφη. Κι ενώ το ενδιαφέρον του μικρού έχει στραφεί στην επιτραπέζια αντισφαίρηση και το πρωτάθλημα που διεξάγεται και προβάλλεται τηλεοπτικώς, οι αδερφές του φαίνεται να έχουν κάνει “κοιλιά” στο τοπικό πρωτάθλημα νεανίδων. Έτσι, ο Γιάννης, μαζί με τον ξάδερφό του Αντρέα καταστρώνουν ένα σχέδιο για να βοηθήσουν τα κορίτσια να πάρουν τα πάνω τους και να σαρώσουν στον τελικό. Θα καταφέρουν άραγε να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους; Θα καταφέρουν να αναπτερώσουν το ηθικό των κοριτσιών και τι ρόλο παίζει αυτή η μυστηριώδης Ελληνίδα παίχτρια μπάσκετ που διαπρέπει στα γήπεδα της Αμερικής και η αδερφη της;

Είναι πολύ ευχάριστο να μπορείς να διαβάζεις τη συνέχεια ενός βιβλίου που αγάπησες πολύ και εξίσου αγχωτικό να δεις αν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου, αν θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου όσο το πρώτο και αν θα σε κάνει να ξεπεράσεις όποιες φοβίες έχεις για τα “δεύτερα βιβλία”. Η αλήθεια είναι πως συνήθως οι συνέχειες πλατιάζουν πάνω σε μια ήδη γνωστή ιστορία. Εδώ όμως έχουμε το ακριβώς αντίθετο: αν και οι χαρακτήρες μας είναι ήδη γνωστοί, η δράση μεταφέρεται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και η συγγραφέας μας χαρίζει μια νέα ιστορία, εντελώς διαφορετική, εφάμιλλη όμως της πρώτης. Νέα ιστορία, νέοι χαρακτήρες, νέα προβλήματα που καλούν να βρεθούν λύσεις, στερεότυπα που γκρεμίζονται, όνειρα που ανθίζουν, κείμενο που ρέει ευχάριστα και εικονογράφηση που δίνει ζωή στους χαρακτήρες, χαρίζοντάς μας μερικές πολύ ευχάριστες ώρες ανάγνωσης. Αν κάτι αναγνωρίζω στην Ελένη Γεωργοστάθη και που παρατηρώ πως συχνά λείπει από κείμενα που απευθύνονται σε παιδιά 9 ετών και άνω είναι μια σχέση ειλικρίνειας που φαίνεται να έχει χτίσει με το κοινό της και μια συνέπεια που διέπει τα έργα της, στοιχεία που σε κάνουν να θες διαλέγεις τα βιβλία της με κλειστά μάτια.

Αναζητήστε και το “Χάθηκε η μπάλα” πριν ξεκινήσε να διαβάζετε το “Χάθηκε η μπάλα… ξανά”.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στην Κόκκινη Αλεπού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.