Χρονολόγιο: ένα ταξίδι στην Ιστορία

Κείμενα: Πέιτερ Χους / Σίλβια Φάντεν Χέιντε
Εικονογράφηση: Πέιτερ Χους
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+ – 105+

 

Πώς έγινε ο κόσμος; Τι είναι η Μεγάλη Εκρηξη; Ποίες ήταν οι πρώτες μορφές ζωής και πότε έζησαν οι δεινόσαυροι; Πότε εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν οι άνθρωποι; Ο Ολλανδός Peter Goes (Πέιτερ Χους) μας παίρνει από το χέρι και μαζί ξεκινάμε για ένα μεγάλο ταξίδι πίσω στον χρόνο, ακριβώς τη στιγμή του Big Bang. Kάθε δισέλιδο αυτού του μεγάλου βιβλίου (από κάθε άποψη μεγάλου, όχι μόνο λόγω μεγέθους), μας ξεναγεί σε μία ιστορική περιόδο της ανθρωπότητας. Αφού μάθουμε για τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη Γη, τους πρώτους οικισμούς, διαβάσουμε για τη Μεσοποταμία, την Αρχαία Αιγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και τους Κέλτες, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, φτάνουμε στον Μεσαίωνα, μεταφερόμαστε από εκεί στους Βίκινγκ, τις Σταυροφορίες, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Δυναστεία των Μινγκ, αλλάζουμε ήπειρο και πάμε στους Ινκας και τους Αζτέκους, στην εποχή των μεγάλων εξερευνητών κι από εκει στον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα και όλα τα γεγονότα που τους σημάδεψαν. Φτάνουμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαβάζουμε για τη Ρώσικη επανάσταση, για να καταλήξουμε στην πολύ πρόσφατη Ιστορία μας, του 2000 και το 2010.

Ο Πέιτερ Χους δεν εικονογράφησε απλώς το βιβλίο. Μαζί με τη βραβευμένη συγγραφέα Σίλβια Φάντεν Χέιντε έκαναν την επιλογή των θεμάτων που παρουσιαζονται στο βιβλίο αυτό. Η εικονογράφηση είναι καθηλωτική, λεπτομερέστατη. Πέρα από μια μικρή εισαγωγή για την κάθε ιστορική περίοδο, οι δημιουργοί του αφιερώνουν ένα δισέλιδο σε κάθε ιστορική περίοδο και εμπλουτίζουν το “σαλόνι” με πολλές μικρές, αλλά εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες της περιόδου που μελετάμε, με τα κείμενα να ακολουθούν τις καμπύλες των σχημάτων της εικονογράφησης και ενσωματώνονται σε αυτή. Το Χρονολόγιο είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο γνώσεων που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά σε όλους όσους μαγεύονται από την Ιστορία και θέλουν να έχουν στο σπίτι τους και στη βιβλιοθήκη τους μια μοναδικής αισθητικής έκδοση.

 

Στις παρακάτω φωτογραφίες, που προέρχονται από το επίσημο site του Πέιτερ Χους, μπορείτε να δείτε τρία εικονογραφημένα δισέλιδα χωρίς τα κείμενά τους.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πικ νικ με μπισκότα

Ο Φρανκ και ο Μπερτ, η αρκούδα και η αλεπού, επιστρέφουν με μια ακόμα σπαρταριστή ιστορία. Το δίδυμο που αγαπήσαμε

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα