Χθες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ

Συγγραφέας: Malinda Lo
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023

Σαν Φρανσίσκο, δεκαετία του ‘50, ένα νεαρό κορίτσι, η 17χρονη Λίλι Χου εξερευνά τη ζωή της, την πορεία της ως μαθήτρια, την οικογένειά της, τα ενδιαφέροντά της, τις σχέσεις της και τη σεξουαλικότητά της σε ένα όμως εχθρικό περιβάλλον. Η Αμερική του 1954 δεν αποτελεί ασφαλές μέρος για δύο κορίτσια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και τον έρωτά τους, ειδικά στην  Chinatown. Ο Κόκκινος Πανικός και η παράνοια του Μακαρθισμού απειλεί τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των Κινεζο-αμερικανών όπως είναι η Λίλη. Με μια πιθανή απέλαση του πατέρα της να απειλεί την οικογένειά της, η Λίλη και η φίλη της η Κάθυ διακινδυνεύουν τα πάντα για μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους φανερά. 

Το βιβλίο Χτες το βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ, βραβευμένο με το National Book Award του 2021, το Stonewall Βook Award και το Printz Honοr μεταξύ άλλων, είναι ένα βιβλίο αισθηματικό κατά βάση, που μιλάει για τους πρώτους νεανικούς έρωτες, που στήνεται όμως σε ένα ζοφερό για τους ομοφυλόφιλους σκηνικό των αρχών της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική. Η Μαλίντα Λο ξετυλίγει την ιστορία της, ενώ τη διανθίζει με πραγματικά ιστορικά γεγονότα, και μιλάει για τα πρώτα καρδιοχτύπια δύο κοριτσιών που γνωρίζονται από μικρές καθώς μεγαλώνουν στην Chinatown και τον τρόπο που εξελίσσεται η φιλία τους και διαμορφώνεται η σχέση τους.

Το βιβλίο έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, όχι μόνο για τον τρόπο γραφής της Λο αλλά και για το πώς η συγγραφέας καταφέρνει να αναδείξει τη σχέση των δύο κοριτσιών, ενώ παράλληλα να γράψει μια ιστορία που η πλοκή της μπλέκεται με ακριβή, ιστορικά γεγονότα, που βασίζονται σε ενδελεχή έρευνα. Μια υπέροχη ιστορία, ιδανική για να αναγνώστες 15+ ετών.

Σημειώνεται ότι η Λο έχει ιδρύσει μαζί με την επίσης συγγραφέα Cindy Pon, το site “Diversity in YA, που ασχολείται αποκλειστικά με το να προωθεί και να γιορτάζει τη διαφορετικότητα και τη διαφορετική εκπροσώπηση στη νεανική λογοτεχνία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.