Διαδραστικές αναγνώσεις: Φαντάζομαι αγγίζοντας

Ένα βρεφικό αισθητηριακό βιβλίο γίνεται ένα μεταβαλλόμενο-μαγικό αντικείμενο και δημιουργεί φυσικούς και φανταστικούς δημιουργικούς χώρους. Μιλάμε για το βιβλίο της Pascale Estellon, «Ιmagier à toucher» (Φαντάζομαι αγγίζοντας, εκδ. Les Grandes Personnes), ένα βιβλίο που «διαβάζεται με τα δάχτυλα», γεμάτο ασπρόμαυρες αντιθέσεις και αποτελεί ένα από τα πρώτα βιβλία του μωρού.

Κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο.

Όχι! Κρατάω στα χέρια μου έναν μικρό χάρτινο φράχτη. Προστατεύει τ’ αγαπημένα μου μικροσκοπικά παιχνίδια, τα προσέχει για να μην χαθούν.

Κρατάω στα χέρια μου ένα μικρό σπίτι. Δε χρειάζομαι μεγαλύτερο χώρο. Η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για όποιον θέλει να μ’ επισκεφτεί.

Μα δεν το βλέπετε; Κρατάω στα χέρια μου ένα μικρό, ασφαλές τρενάκι. Τουτου… «Κάντε στην άκρη!!! Περνάαααμεεε…»

Η άκρως αισθητηριακή, ανάγλυφη, καρτονέ, με ασπρόμαυρες αντιθέσεις και σαφές σχήμα αναγνωστική εμπειρία εμφανίζεται μέσα από μία θήκη. Μπορούμε να εμφανίσουμε το περιεχόμενο της σιγά- σιγά μ’ έναν ήχο συνεχόμενο ή γρήγορα μ’ ένα «ταρατατάν». Είναι ένα βιβλίο ακορντεόν και η ιστορία του κρύβεται πίσω από ένα σαλιγκάρι που συναντάει ένα λουλούδι και γίνονται οι καλύτεροι φίλοι, όπως ακριβώς κι ένα κορίτσι μ’ ένα αγόρι κι ένα ψάρι μ’ ένα καραβάκι. Την ιστορία την εφευρίσκουμε, στο βιβλίο αυτό δεν υπάρχει κείμενο.

 Τραγουδάμε: «Καραβάκι δυο κουπιά στο ποταμάκι, Καραβάκι πλέει γοργά μες στο νερό….». Κι ενώ τραγουδάμε, οι συνοδοί μαζί με τους μικρούς τους συναναγνώστες, φτιάχνουν με τα σώματά τους καραβάκια που λικνίζονται στον ρυθμό.

Όσες είναι οι αναπαραστάσεις των ανθρώπων, των ζώων, των σπιτιών του βιβλίου, άλλες τόσες είναι και οι αυτοσχέδιες ιστορίες, καθώς και τα τραγούδια που μπορούμε να πούμε. Το βιβλίο αυτό σε προσκαλεί να το πιάσεις και να το εξερευνήσεις. Να το βάλεις στο πάτωμα και να φτιάξεις ένα μονοπάτι. Κι οι μικρές ξυπόλητες πατούσες των μωρών να ευχαριστηθούν αγγίζοντάς το και να «δουν» με τα πόδια αυτό που βλέπουν και με τα μάτια. Η μία αίσθηση ενισχύει την άλλη και το βρέφος προσλαμβάνει τον κόσμο γύρω του μ’ έναν απόλυτα αισθητηριακό τρόπο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ