Διαδραστικές αναγνώσεις: Η κίτρινη σημαδούρα

Κρατάω στα χέρια μου τα καλοκαίρια μου! Τα κόκκινα μπρατσάκια των παιδικών μου χρόνων, την ανυπομονησία μου να μεγαλώσω και να κάνω βόλτες με τις παρέες των μεγάλων παιδιών, την επιθυμία μου να σταματήσει ο βασανιστικός υποχρεωτικός μεσημεριανός ύπνος και τις ηρωικές εξορμήσεις της οικογένειας στην παραλία, φορτωμένες μ’ ένα σωρό συμπράγκαλα.

Η μικρή Βασιλού φοράει κι αυτή τα κόκκινα μπρατσάκια της κι έχει αποφασίσει να γίνει «δεινή κολυμβήτρια». Πόσο θέλει να πάει στα βαθιά. Αχ και να μπορούσε να φτάσει στην κίτρινη σημαδούρα! «Είσαι μικρή για να κολυμπήσεις στα βαθιά μόνη, πρέπει πρώτα να μάθεις πολύ καλό κολύμπι, δεν είναι ασφαλές, πρέπει να περιμένεις…», λέει η μαμά. Η σημαδούρα «…δείχνει ότι τα νερά εκεί είναι βαθιά και επικίνδυνα», λέει ο μπαμπάς. Αλλά εκείνη μετράει τις μέρες των διακοπών που απομένουν μία-μία και όλα γύρω της γίνονται κίτρινα. Βλέπει, με τα μάτια της επιθυμίας της, παντού, κίτρινες σημαδούρες! Στο πορτατίφ, στις άκρες της πλάτης της παλιάς ξύλινης καρέκλας, στο μοτίβο του σεντονιού, στο φεγγάρι…Μέχρι και το μαύρο της μολύβι γίνεται κίτρινο για να μπορέσει να ζωγραφίσει την πολυπόθητη σημαδούρα της…

Η Θεοδώρα Κατσιφή και η Ίριδα Σαμαρτζή φτιάξανε ένα βιβλίο για μικρούς, δεινούς αναγνώστες εικονογραφημένων περιπετειών με θέμα την ασφαλή κολύμβηση. «Η κίτρινη σημαδούρα» των εκδόσεων Ηλίβατον είναι από αυτά τα βιβλία που εντάσσουν στη ροή της αφήγησης με τον καλύτερο τρόπο ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς.

Η ιστορία της Βασιλούς διαβάζεται στο πλοίο που πηγαίνει στο νησί, στο εξοχικό, στην παραλία ή καλύτερα πάνω σ’ ένα θαλάσσιο ποδήλατο «αγκυροβολημένο» δίπλα σε μια σημαδούρα ή αν είμαστε τυχεροί, δίπλα σε μια κίτρινη σημαδούρα. Είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό ανάγνωσμα που σε συνδυασμό με το «Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα! Ασφαλής κολύμβηση και δημιουργική απασχόληση για παιδιά» και όχι μόνο -θα  λέγαμε ξεφυλλίζοντας τα κουίζ του βιβλίου (εκδ. Ηλίβατον)- μας συντροφεύουν, ξανά και ξανά, στην καλοκαιρινή μας ραστώνη.

 Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: εισαγωγή στη νέα σχολική χρονιά

Στα δύσκολα πάντα στρεφόμαστε στην Τέχνη αλλά και στη μεγαλόφωνη ανάγνωση. Η εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη κάνει μια εισαγωγή στη νέα σχολική χρονιά, με ένα κείμενο που “μιλάει” βαθιά στην καρδιά μας. Για αυτά που έγιναν και για αυτά που έρχονται και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε.

Μεγαλόφωνη ανάγνωση ποίησης (στην τάξη)

H εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη βρίσκει βιβλία και τρόπους να ενταχθεί η μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη. Στο σημερινό της άρθρο μιλάει για την αξία της ποίησης και πώς μπορεί αυτό το λογοτεχνικό είδος να μπεί στη σχολική αίθουσα, παίρνοντας για παράδειγμα το “Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια”.