Διαδραστικές αναγνώσεις: Κρακ!

Κρατάω στα χέρια μου ένα εικονοβιβλίο της δημιουργού Seou Lee. Με αφορμή την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον διαβάζουμε μέσα από τις εικόνες την ιστορία ενός απρόσμενου ταξιδιού και μιας απρόσμενης επιστροφής. Η επιλογή του ήρωα δεν είναι τυχαία. Ο πιγκουίνος είναι ένα ζώο που ζει σε κοινότητα κι αυτήν ακριβώς την κοινότητα αντικρίζουμε στην πρώτη εικόνα του βιβλίου ακριβώς πίσω από το εξώφυλλο. Με το που ανοίγουμε το βιβλίο βουτάμε στην ιστορία!

Στη συνέχεια βλέπουμε έναν νεαρό πιγκουίνο που είναι μόνος του στην άκρη του πάγου, έχει την πλάτη γυρισμένη στους υπόλοιπους και κρατάει στο ράμφος του ένα τεράστιο ψάρι. Και ξαφνικά «κρακ!». Ο πάγος σπάει. Όλα τα κεφάλια στρέφονται στον πιγκουίνο που αρχίζει ν’ απομακρύνεται πάνω σ’ ένα κομμάτι πάγου. Η τελευταία λέξη που γράφει η Seou Lee είναι «Κόπηκε!»

Και αρχίζει αποκλειστικά η εικονοανάγνωση.

Ο πιγκουίνος μας όταν συνειδητοποιεί τι του συμβαίνει είναι πια αργά. Μόνος, μια μικρή μαύρη φιγούρα, ταξιδεύει στον απέραντο κόσμο. Απελπισμένος κλαίει γοερά. Ώσπου αντικρίζει το Βόρειο Σέλας και η μαγεία του ταξιδιού ξεκινάει. Τον οδηγεί από ένα σπήλαιο της Ανταρκτικής στην Βραζιλία. Γνωρίζει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστραλία κι αχόρταγα συλλέγει εικόνες από παντού. Στο τέλος συναντάει ένα αγόρι που του προσφέρει τη σανίδα του, σανίδα σωτηρίας και ο πιγκουίνος- που είχε απομείνει μ’ένα μικρό κομμάτι πάγου έτοιμο να λιώσει -καταφέρνει να επιστρέψει θριαμβευτικά στους δικούς του. Τώρα είναι αυτοί που κλαίνε, αλλά από χαρά και περηφάνια.

Τα βιβλία χωρίς κείμενο κατέχουν τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη θέση στο αναγνωστικό ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Θα μπορούσαμε να πούμε πως προσφέρουν την απόλυτη ευκαιρία για μια διαδραστική ανάγνωση! Πώς; Αρχικά με το παιχνίδι της παρατήρησης. Ρωτάμε τα παιδιά, μας ρωτάνε  κι αυτά και σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτουμε ένα καινούργιο στοιχείο. Μέσα από τις στάσεις των σωμάτων προσδιορίζουμε τις σχέσεις των ηρώων. Μέσα από τα μεγέθη π.χ. τη μικρή μαύρη φιγούρα του πιγκουίνου, βλέπουμε πως νιώθουν τα πρόσωπα της ιστορίας σε σχέση με τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Ένα σιωπηλό βιβλίο είναι η καλύτερη αφορμή για ν’ ακούσουμε την φωνή των παιδιών, τις σκέψεις τους, την δική τους αφήγηση, την δική τους επιλογή λέξεων κι εκφράσεων. Εξίσου σημαντικό είναι πως αυτές οι ιστορίες δίχως λόγια ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας με φίλους και συμμαθητές από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Κρακ
Δημιουργός: Σέου Λι (Seou Lee)
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: οι λέξεις δημιουργούν κόσμους ολόκληρους

“Αν μου ζητούσε κάποιος να να του πω έναν μόνο λόγο για τον οποίο αγαπώ και υπηρετώ τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη, είκοσι χρόνια τώρα, είναι γιατί πιστεύω πως είναι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρχουμε με ίσους όρους”.

Ένα λίγο διαφορετικό άρθρο για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη από την εκπαιδευτικό Ελευθερία Καλούδη.

Διαβάζω Δυνατά 2024

Το «Διαβάζω Δυνατά» είναι η ετήσια καμπάνια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού» που έχει ως βασικό στόχο να κάνει ευρέως γνωστή την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου και αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μεγαλόφωνη ανάγνωση στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια της αγάπης για τα βιβλία και τη λογοτεχνία.