Διαδραστικές αναγνώσεις: Νότια

“Ελάτε να ξαναπιάσουμε μαζί το νήμα των διαδραστικών αναγνώσεων. Αυτό το μαζί είναι πολύ σημαντικό, την αγάπη των βιβλίων είναι απολαυστικό να την μοιραζόμαστε. Μόνο ένα καλοκαίρι μετά και σκέφτομαι πως μέσα σ’ ένα τόσο μικρό διάστημα πολλά έχουν αλλάξει κι έχουν χαθεί.

Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι η ανάγκη για αναγνωστικές περιπέτειες. Και στα παιδιά που αναζητούν την περιπέτεια μέσα από την σταθερότητα και την επανάληψη, ο ασφαλής χώρος των δικών τους αναγνωσμάτων είναι πολύτιμος!

Κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο των εκδόσεων Φουρφούρι. Ο τίτλος του “Νότια” και ο συγγραφέας και εικονογράφος Ντάνιελ Ντάνκαν ξεκινάει ν’αφηγείται την ιστορία του από το εξώφυλλο- οπισθόφυλλο. Ένας ψαράς που ταξιδεύει μόνος βρίσκει στο κατάστρωμα ένα πουλί με σπασμένη φτερούγα. Το φροντίζει, συνδέονται και όταν γίνεται καλά, ο ψαράς σκέφτεται, πως πρέπει να το πάει κάπου ζεστά για να ξεχειμωνιάσει. Κι έτσι σαλπάρει για Νότια. Οι δύο φίλοι αποχωρίζονται με δυσκολία. Αυτή η συνάντηση οδηγεί τον ψαρά στον δρόμο για το ΣΠΙΤΙ.

Γιατί επιλέγω αυτό το βιβλίο; Για το σύντομο περιεκτικό κείμενο και για την άκρως αφηγηματική εικονογράφηση. Το σύντομο κείμενο είναι η πυξίδα της ιστορίας. Στις εικόνες του βιβλίου, στις λεπτομέρειες, στα αντικείμενα, στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα μεγέθη, στους συμβολισμούς, στα σημεία που επικεντρώνει την προσοχή του ο ίδιος ο εικονογράφος-κειμενογράφος μπορούμε να παρατηρήσουμε με τα παιδιά και ν’ανακαλύψουμε στοιχεία για τους ήρωες και τη ζωή τους. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να μοιραστούμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα τους και τον τρόπο που τα εκφράζουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

«Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, η λύση είναι η Βιβλιοθήκη»

Αρκετές φορές αυτές τις δύο ημέρες σκέφτηκα πως «όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, η λύση είναι η Βιβλιοθήκη»… αρκεί η Βιβλιοθήκη να είναι μέρος μιας πολιτικής, εκπαιδευτικής και όχι μόνο, να είναι στελεχωμένη με τους κατάλληλους ανθρώπους, να είναι ανοιχτή και ευέλικτη, να είναι βιώσιμη.

Το βίντεο της εκδήλωσης για το Διαβάζω Δυνατά 2024

Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Koukoubook στην Καλλιθέα η κεντρική εκδήλωση του “Διαβάζω Δυνατά”, της καμπάνιας του ηλεκτρονικού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και τη μαγεία που κρύβουν, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.