Διαδραστικές αναγνώσεις: Νότια

“Ελάτε να ξαναπιάσουμε μαζί το νήμα των διαδραστικών αναγνώσεων. Αυτό το μαζί είναι πολύ σημαντικό, την αγάπη των βιβλίων είναι απολαυστικό να την μοιραζόμαστε. Μόνο ένα καλοκαίρι μετά και σκέφτομαι πως μέσα σ’ ένα τόσο μικρό διάστημα πολλά έχουν αλλάξει κι έχουν χαθεί.

Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι η ανάγκη για αναγνωστικές περιπέτειες. Και στα παιδιά που αναζητούν την περιπέτεια μέσα από την σταθερότητα και την επανάληψη, ο ασφαλής χώρος των δικών τους αναγνωσμάτων είναι πολύτιμος!

Κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο των εκδόσεων Φουρφούρι. Ο τίτλος του “Νότια” και ο συγγραφέας και εικονογράφος Ντάνιελ Ντάνκαν ξεκινάει ν’αφηγείται την ιστορία του από το εξώφυλλο- οπισθόφυλλο. Ένας ψαράς που ταξιδεύει μόνος βρίσκει στο κατάστρωμα ένα πουλί με σπασμένη φτερούγα. Το φροντίζει, συνδέονται και όταν γίνεται καλά, ο ψαράς σκέφτεται, πως πρέπει να το πάει κάπου ζεστά για να ξεχειμωνιάσει. Κι έτσι σαλπάρει για Νότια. Οι δύο φίλοι αποχωρίζονται με δυσκολία. Αυτή η συνάντηση οδηγεί τον ψαρά στον δρόμο για το ΣΠΙΤΙ.

Γιατί επιλέγω αυτό το βιβλίο; Για το σύντομο περιεκτικό κείμενο και για την άκρως αφηγηματική εικονογράφηση. Το σύντομο κείμενο είναι η πυξίδα της ιστορίας. Στις εικόνες του βιβλίου, στις λεπτομέρειες, στα αντικείμενα, στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα μεγέθη, στους συμβολισμούς, στα σημεία που επικεντρώνει την προσοχή του ο ίδιος ο εικονογράφος-κειμενογράφος μπορούμε να παρατηρήσουμε με τα παιδιά και ν’ανακαλύψουμε στοιχεία για τους ήρωες και τη ζωή τους. Τα στοιχεία αυτά μας βοηθούν να μοιραστούμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα τους και τον τρόπο που τα εκφράζουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: Τα βιβλία τα σωστά

H εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη βρίσκει βιβλία και τρόπους να ενταχθεί η μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη. Στο σημερινό της άρθρο μιλάει για το πώς τα βιβλία που οι μεγαλοι θεωρούν “κακα” είναι στην ουσία αυτά που θα διαμορφώσουν την κριτική σκέψη των αυριανών αφοσιωμένων αναγνωστών.

Βιβλία που διαβάζουμε δυνατά

ίναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για μεγαλόφωνη ανάγνωση; Οχι! Στην Κόκκινη Αλεπού αγαπάμε όσο τίποτα τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, για αυτό και φτιάξαμε αυτή τη λίστα με τα βιβλία που έχουμε διαβάσει δυνατά και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς, οπότε μην ξεχνάτε να επανέρχεστε συχνά για να βλέπετε τα νέα βιβλία που προστίθενται στη λίστα.