Διαδραστικές αναγνώσεις: Όταν μου λείπεις

Αυτό το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου το αγαπώ πολύ. Αναφέρεται στο άγχος του αποχωρισμού και ανήκει στη σειρά «Τα συναισθήματα μου», των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Ο τίτλος του είναι «Όταν μου λείπεις» και το έχει γράψει η Cornelia Maude Spelman που έχει εργαστεί ως επαγγελματίας υγείας κι έχει μεγάλη εμπειρία με τα παιδιά.

Θυμάμαι μια δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού του 2010. Τα παιδιά μου ήταν σχεδόν 2 χρόνων και μέχρι τότε δεν τα είχα αποχωριστεί καθόλου. Κάποια στιγμή προέκυψε μια δουλειά και λίγους μήνες αργότερα έπρεπε να φύγω για κάποιες μέρες και να τ’ αφήσω στη μαμά μου. Ήταν πολύ δύσκολο και για τα παιδιά και για μένα. Εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές δεν έχουμε τον τρόπο να διαχειριστούμε κάποια συναισθήματα που αναδύονται, πόσο μάλλον ένα παιδί. Μπορούμε βέβαια να εκπαιδευτούμε σ’ αυτό και να βοηθήσουμε και τα παιδιά με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι οι συζητήσεις που γίνονται με αφορμή κάποιο βιβλίο. Πολλά είναι τα βιβλία που η θεματική τους άπτεται των συναισθημάτων που προκύπτουν μέσα από δύσκολες καταστάσεις, στην αποδοχή και τη διαχείρισή τους. Η σειρά των επτά βιβλίων της Cornelia Maude Spelman που πραγματεύεται τη λύπη, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και το άγχος του αποχωρισμού ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός κατά την άποψή μου είναι το κείμενο.

«Όταν λείπεις η καρδιά μου πονάει, σε θέλω τώρα αμέσως… Όταν φεύγεις, μετά από λίγη ώρα, δεν μου λείπεις πια τόσο πολύ». Δεν είναι σαν ν’ακούμε πραγματικά την φωνή ενός μικρού παιδιού; Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρ’ όλο που δε διαβάζουμε μια ιστορία, αλλά κάποια στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του ήρωα που είναι ένα μικρό ζωάκι, το μικρό παιδί βρίσκει εύκολα το νήμα για να τον ακολουθήσει από σελίδα σε σελίδα. Κι εμείς καθώς το «…διαβάζουμε μαζί τους και γυρίζουμε τις σελίδες και κοιτάζουμε μαζί τις εικονογραφήσεις των χαρακτήρων κάποιων ζώων που βιώνουν συναισθήματα που βιώνουν και τα ίδια, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τοποθετήσουν τα συναισθήματα αυτά που τα αναστατώνουν και τα μπερδεύουν στον ασφαλή κόσμο ενός βιβλίου.

Έναν ασφαλή κόσμο όπου τα συναισθήματα έχουν ονόματα και όπου υπάρχουν μέθοδοι για τη διαχείρισή τους» όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας. Η εικονογράφηση της Kathy Parkinson είναι ρεαλιστική, τρυφερή κι εκφραστική. Θα μπορούσε ο αναγνώστης να διακρίνει την αισθητική των δεκαοκτώ χρόνων που έχουν περάσει από την δημιουργία της; Άραγε έχει σημασία ή όχι; Είναι αλήθεια πως ανάλογα με την εποχή υπάρχει μεγάλη αισθητική μετακίνηση . Παρ’ όλα αυτά κάποια βιβλία δεν χάνουν την αξία τους όσο παλιά κι αν είναι .Ιδιαίτερα αν αγγίζουν τον πυρήνα της παιδικότητας.

Το βιβλίο της Cornelia Maude Spelman “Όταν μου λείπεις” (μτφρ. Πόπη Κύρδη) κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι διαθέσιμο σε διάφορα βιβλιοπωλεία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ