Διαδραστικές αναγνώσεις: Τα δύο δέντρα

Κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο για τη φιλία.

Η Elisabeth Brami μαζί με τον κομίστα και εικονογράφο Christophe Blain δημιούργησαν το 1997 «Τα δύο δέντρα». Ένα βραβευμένο βιβλίο (Saint-Exupéry 1997), που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Angelus Novus, σε απόδοση της Μαρία Αγγελίδου. Αρχίζουμε να το διαβάζουμε. Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε ένα μικρό κι ένα μεγάλο δέντρο. Είναι φίλοι, παίζουν, μαλώνουν μετά τα βρίσκουν. Οι εποχές αλλάζουν, τα πουλιά γεμίζουν τα κλαδιά  τους κι ύστερα φεύγουν. Και ξαφνικά «Ένα πρωί ο κήπος πουλήθηκε. Και χωρίστηκε στα δύο» κι ένας τοίχος υψώθηκε ανάμεσά τους… «Πέρασαν πολύ καιρό δυστυχισμένα…» το μεγάλο δέντρο αρχίζει να μαραίνεται  ,αλλά το μικρό με πείσμα και αγάπη  ξεπερνάει το εμπόδιο του τοίχου. «…ώσπου μια μέρα το μεγάλο δέντρο είδε ένα φυλλαράκι να ξεμυτίζει πάνω από τον τοίχο…». Οι δύο φίλοι ξαναβρίσκονται. Μεγαλώνουν μαζί. Φτάνουν ψηλά, αγγίζουν τον ουρανό! Όλοι θαυμάζουν αυτά τα πανέμορφα δέντρα  «…που κανένας δεν τολμάει να τα χωρίσει: ούτε οι χτίστες ούτε οι κηπουροί».

Η ιστορία χτίζεται σιγά – σιγά με απλότητα και αμεσότητα. Η εικονογράφηση έχει ένα διακριτικό χιούμορ. Τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά που σου δίνουν την εντύπωση πως μόλις ακουμπήσεις τις σελίδες, θα βάψεις τα δάχτυλά σου!

Μετά την ανάγνωση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη φιλία. Τι σημαίνει για τους μικρούς αναγνώστες. Θα ήθελαν να μιλήσουν για τους φίλους τους; Να τους περιγράψουν; Πως νιώθουν όταν βρίσκονται μαζί τους; Λέμε τα ονόματά  τους και τα επαναλαμβάνουμε όλοι μαζί ρυθμικά. Μετά τους ζωγραφίζουν και δίπλα γράφουν ή ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους χρώμα, φαγητό, βιβλίο. Και αν κάτι απ’ όλα αυτά δεν το θυμούνται, όταν τους συναντήσουν μπορούν να τους ρωτήσουν. Μήπως θα ήθελαν να τους αφηγηθούν αυτή την ιστορία που διαβάσαμε; Θα ξεκινήσουμε μαζί τους μικρές απόπειρες «αναδιήγησης». Τα ενθαρρύνουμε να θυμηθούν την ιστορία και να την πουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο το κάθε παιδί θα προσπαθήσει να βρει τις λέξεις που θα μεταφέρουν τις εικόνες που θέλει να αφηγηθεί. Όταν αυτό συμβεί θα δώσει μεγάλη χαρά σε όλους! Επίσης η αναδιήγηση εμπλέκει τα παιδιά στην κατανόηση και την οργάνωση της σκέψης (Lesley Mandel Morrow).

«Τα δύο δέντρα» είναι ένα βιβλίο που η εικονογράφηση συμβαδίζει με το κείμενο. Έτσι η ιστορία αποτυπώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για την κατάκτηση του πρώτου επιπέδου αφήγησης και αναδιήγησης της ιστορίας από τα ίδια τα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ