Δίδαξε. Μπορείς;

Συγγραφέας: Andria Zafirakou
Μετάφραση: Τάσος Πετρίτσης
Εκδόσεις: Πατακη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: βιβλία για εκπαιδευτικούς/γονείς

Το βιβλίο «Δίδαξε , Μπορείς;» μοιάζει με αυτοβιογραφία, μιας και η συγγραφέας του Andria Zafirakou καταθέτει ιστορίες από την εκπαιδευτική της εμπειρία με τους μαθητές της, την επαγγελματική της εξέλιξη και την προσωπική της ζωή ως μαθήτρια και παιδί μεταναστών. Μοιάζει επίσης με έναν πρακτικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς και το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ή «προβληματικές» περιπτώσεις παιδιών, εμπνεόμενοι από τις πρακτικές της ίδιας της συγγραφέως.

Ταυτόχρονα είναι μια συναρπαστική διήγηση, καθώς επιχειρεί να κάνει γνωστό πώς πραγματικά οφείλει να είναι ένα σχολείο ώστε να εκπληρώσει την ουσιαστική αποστολή του: να χτίσει την επόμενη γενιά σε ένα περιβάλλον όπου όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες χωρίς να γίνονται διακρίσεις των παιδιών. Με άλλα λόγια, ένα ουσιαστικά δημοκρατικό σχολείο.   

Πολυδιάστατο συνεπώς το βιβλίο της Zafirakou, όπως άλλωστε και η δράση της, η οποία δοσμένη στο έργο της εξιστορεί πώς έμαθε να χειρίζεται τα προβλήματα με τους μαθητές της και πώς η Τέχνη συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους ώστε να φανταστούν τον εαυτό τους σαν έναν ενήλικα που κερδίζει τη ζωή του. Αν αυτό δεν αποτελεί έμπνευση, τι άλλο μπορεί να αποτελεί;

Παιδί Ελληνοκύπριων μεταναστών στο Λονδίνο, η Andria Zafirakou έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2018 όταν κέρδισε το Global Teacher Prize, γνωστό ως το «Νόμπελ της Διδασκαλίας». Είναι καθηγήτρια εικαστικών και κλωστοϋφαντουργίας στο Κοινοτικό Σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ – ένα αποτυχημένο σχολείο, σε «κακή περιοχή», όπως της τόνιζαν οι δικοί της που ήθελαν να τη δουν να διδάσκει σ’ ένα καλύτερο σχολείο. Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον η Andria Zafirakou διδάσκει πλέον επί σειρά ετών έχοντας βαθιά αγάπη για το επάγγελμα του δασκάλου και πίστη στη δύναμη της Τέχνης, γεγονός που την εξέλιξε επαγγελματικά και την οδήγησε στην ανώτατη διάκριση, αυτήν της καλύτερης δασκάλας στον κόσμο. Με το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε, έχει ιδρύσει τη φιλανθρωπική οργάνωση Αrtists in Residence σκοπός της οποίας είναι να φέρνει επαγγελματίες καλλιτέχνες σε επαφή με μη προνομιούχα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*Γράφει η Αναστασία Δρουγγάνη/bebefest.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ