Διεθνής Εκθεση Παιδικού Βιβλίου

 

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 55η Διεθνής Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια. Για τέσσερις ημέρες, 1.390 εκθέτες από 77 διαφορετικες χώρες συγκεντρώνονται στην ιταλική πόλη του Βορρά για να τιμήσουν τους δημιουργούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, τους συγγραφείς, τους εικαστικούς, τους εκδότες, τους μεταφραστές, όλους όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, να ανταλλάξουν απόψεις, να βραβεύσουν τους καλύτερους της χρονιάς και να δουν τι καινούργιο αναμένεται να κυκλοφορήσει. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδότες να αγοράσουν δικαιώματα βιβλίων, ώστε να μεταφραστούν σε πολλές γλώσσες, εικονογράφους να δείξουν τη δουλειά τους και μικρούς κυρίως εκδοτικούς να μπουν στο παιχνίδι του παιδικού βιβλίου.

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, με εκδηλώσεις και εκθέσεις προς τιμήν των δημιουργών της κι ένα περίπτερο έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ξεφυλλίσει περισσότερους από 3.000 τίτλους βιβλίων. Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση θα μάθουμε ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Hans Christian Andersen που απονέμει κάθε δύο χρόνια το IBBY (International Board of Books for Youth), ενώ όσοι έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην έκθεση, θα θαυμάσουν από κοντά τα έργα των εικονογράφων που φιλοξενούνται στη διεθνούς φήμης Illustrators Exhibition. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι νικητές των Βραβείων BolognaRagazzi Digital, όπως και τα περίβλεπτα BolognaRagazzi Awards που απονεμήθηκαν σε έξι βιβλία από συνολικά 1417 συμμετοχές από 41 χώρες. Φέτος αναμένεται να επισκεφτούν την έκθεση περισσότερα από 26.000 άτομα, που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες συνέδρια, εκθέσεις, απονομές βραβείων, σεμινάρια, workshops και ομιλίες. Από την Ελλάδα στην έκθεση συμμετέχουν αρκετοί έκδότες.

Η Κόκκινη Αλεπού θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις και τις απονομές, ενώ θα έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει στην έκθεση μέσα από ανταποκρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό εικαστικό της έκθεσης έχει σχεδιάζει η νεαρή Γαλλίδα εικονογράφος Chloé Alméras σε συνεργασία με το στούντιο Chialab.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.