Διεθνής Εκθεση Παιδικού Βιβλίου

 

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 55η Διεθνής Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια. Για τέσσερις ημέρες, 1.390 εκθέτες από 77 διαφορετικες χώρες συγκεντρώνονται στην ιταλική πόλη του Βορρά για να τιμήσουν τους δημιουργούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, τους συγγραφείς, τους εικαστικούς, τους εκδότες, τους μεταφραστές, όλους όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, να ανταλλάξουν απόψεις, να βραβεύσουν τους καλύτερους της χρονιάς και να δουν τι καινούργιο αναμένεται να κυκλοφορήσει. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδότες να αγοράσουν δικαιώματα βιβλίων, ώστε να μεταφραστούν σε πολλές γλώσσες, εικονογράφους να δείξουν τη δουλειά τους και μικρούς κυρίως εκδοτικούς να μπουν στο παιχνίδι του παιδικού βιβλίου.

Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, με εκδηλώσεις και εκθέσεις προς τιμήν των δημιουργών της κι ένα περίπτερο έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ξεφυλλίσει περισσότερους από 3.000 τίτλους βιβλίων. Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση θα μάθουμε ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Hans Christian Andersen που απονέμει κάθε δύο χρόνια το IBBY (International Board of Books for Youth), ενώ όσοι έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην έκθεση, θα θαυμάσουν από κοντά τα έργα των εικονογράφων που φιλοξενούνται στη διεθνούς φήμης Illustrators Exhibition. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι νικητές των Βραβείων BolognaRagazzi Digital, όπως και τα περίβλεπτα BolognaRagazzi Awards που απονεμήθηκαν σε έξι βιβλία από συνολικά 1417 συμμετοχές από 41 χώρες. Φέτος αναμένεται να επισκεφτούν την έκθεση περισσότερα από 26.000 άτομα, που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες συνέδρια, εκθέσεις, απονομές βραβείων, σεμινάρια, workshops και ομιλίες. Από την Ελλάδα στην έκθεση συμμετέχουν αρκετοί έκδότες.

Η Κόκκινη Αλεπού θα σας ενημερώνει για τις εξελίξεις και τις απονομές, ενώ θα έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει στην έκθεση μέσα από ανταποκρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό εικαστικό της έκθεσης έχει σχεδιάζει η νεαρή Γαλλίδα εικονογράφος Chloé Alméras σε συνεργασία με το στούντιο Chialab.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Building Stories”: αρχιτεκτονική και παιδικά βιβλία

Μια νέα έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Κτιρίων στην Ουάσιγκτον DC των Ηνωμένων Πολιτειών, εξερευνά τα κτίρια, τα περιβάλλοντα και τους κόσμους που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις ιστορίες που γράφτηκαν για να διαβαστούν από παιδιά.

Βιβλία για τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και τη συναίνεση

Η σύγχρονη τάση στο παιδικό βιβλίο σταδιακά μετατοπίζει την επιλογή με βάση την εικονογράφηση και την ιστορία, σε βιβλία που το παιδί μπορεί να δει και να αποδεχτεί τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία και που οι διαφορετικές πραγματικότητες παίρνουν σάρκα και οστά. Το βιβλίο συχνά καλείται να γίνει αρωγός προκειμένου να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί για δύσκολα θέματα. Δύο πρόσφατες εκδόσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες έρχονται να συνεισφέρουν σε αυτό.

Βιβλιοφιλικό advent calendar 2023

Είστε έτοιμοι να μετρήσουμε αντίστροφα ως την ημέρα των Χριστουγέννων με ένα ακόμα βιβλιοφιλικό ημερολογίο; Εμείς εδώ στην “Κόκκινη Αλεπού” φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, για να διαβάζετε ένα κάθε μέρα, από σήμερα ως και τις 25 Δεκεμβρίου.