Δώσε μου μια μπουκιά – Πεντανόστιμες ιστορίες φαγητού

Κείμενο – εικονογράφηση: Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński
Έρευνα & συνταγές: Natalia Baranowska
Μετάφραση: Ναταλία Σκανδάλη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+

Ένα ταξίδι στον κόσμο, με οδηγό τη γεύση και την όσφρηση, τις νοστιμιές και τις μυρωδιές σε 30 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Πενήντα έξι συνταγές μαγειρικής τοπικών εδεσμάτων  όλων των ειδών, με τις συνοδευτικές πληροφορίες τους, συνδυάζονται ιδανικά με τα τοπικά προϊόντα, που με τη σειρά τους συνδέονται με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας προέλευσής τους. Ένα βιβλίο γνώσεων για νεαρούς αναγνώστες. Μια προσεγμένη έκδοση, με ωραία εικονογράφηση, γεμάτη ενδιαφέρουσες και άγνωστες στους περισσότερους πληροφορίες γύρω από τις παραδοσιακές γεύσεις κάθε χώρας, οι οποίες  σερβίρονται με κείμενα γραμμένα ενίοτε με χιούμορ, επικεντρωμένα στο σημαντικό αλλά και στο αξιοπερίεργο, προκαλώντας τον αναγνώστη κάθε ηλικίας να θέλει άλλη μια μπουκιά, να γυρίσει και την επόμενη σελίδα.

Οι εξωτικές ονομασίες  τροφών και υλικών και οι ετυμολογίες τους καρυκεύουν το λεξιλόγιό μας  και μας  τοποθετούν στο χάρτη ενός κόσμου που μας ενώνει – τον κόσμο της γεύσης. Το βιβλίο τελειώνει με ένα ευρετήριο, όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει  πόσες  λέξεις υπάρχουν στον τσελεμεντέ του κόσμου. Οι μικρές δόσεις Ιστορίας στην αρχή κάθε κεφαλαίου, το χρονολόγιο και ο τρόπος που ο κάθε λαός αξιοποιεί την τροφή στην καθημερινότητά του, στις γιορτές  και στις τελετουργίες του, μας κάνει να αισθανθούμε κι εμείς μέρος του όλου, δείχνοντάς μας την ομορφιά στην απλή αλλά τόσο σημαντική διαδρομή του ταξιδιού της τροφής, από την καλλιέργεια  των τοπικών προϊόντων έως το πιάτο μας. Αρκεί να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας σε ένα σημείο του χάρτη, να βρείτε την αντίστοιχη σελίδα και να ταξιδέψετε με όρεξη… Το βιβλίο θα συνόδευε πολύ ωραία τους Χάρτες, των ίδιων συγγραφέων, από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.