Δώσε μου μια μπουκιά – Πεντανόστιμες ιστορίες φαγητού

Κείμενο – εικονογράφηση: Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński
Έρευνα & συνταγές: Natalia Baranowska
Μετάφραση: Ναταλία Σκανδάλη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+

Ένα ταξίδι στον κόσμο, με οδηγό τη γεύση και την όσφρηση, τις νοστιμιές και τις μυρωδιές σε 30 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Πενήντα έξι συνταγές μαγειρικής τοπικών εδεσμάτων  όλων των ειδών, με τις συνοδευτικές πληροφορίες τους, συνδυάζονται ιδανικά με τα τοπικά προϊόντα, που με τη σειρά τους συνδέονται με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας προέλευσής τους. Ένα βιβλίο γνώσεων για νεαρούς αναγνώστες. Μια προσεγμένη έκδοση, με ωραία εικονογράφηση, γεμάτη ενδιαφέρουσες και άγνωστες στους περισσότερους πληροφορίες γύρω από τις παραδοσιακές γεύσεις κάθε χώρας, οι οποίες  σερβίρονται με κείμενα γραμμένα ενίοτε με χιούμορ, επικεντρωμένα στο σημαντικό αλλά και στο αξιοπερίεργο, προκαλώντας τον αναγνώστη κάθε ηλικίας να θέλει άλλη μια μπουκιά, να γυρίσει και την επόμενη σελίδα.

Οι εξωτικές ονομασίες  τροφών και υλικών και οι ετυμολογίες τους καρυκεύουν το λεξιλόγιό μας  και μας  τοποθετούν στο χάρτη ενός κόσμου που μας ενώνει – τον κόσμο της γεύσης. Το βιβλίο τελειώνει με ένα ευρετήριο, όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει  πόσες  λέξεις υπάρχουν στον τσελεμεντέ του κόσμου. Οι μικρές δόσεις Ιστορίας στην αρχή κάθε κεφαλαίου, το χρονολόγιο και ο τρόπος που ο κάθε λαός αξιοποιεί την τροφή στην καθημερινότητά του, στις γιορτές  και στις τελετουργίες του, μας κάνει να αισθανθούμε κι εμείς μέρος του όλου, δείχνοντάς μας την ομορφιά στην απλή αλλά τόσο σημαντική διαδρομή του ταξιδιού της τροφής, από την καλλιέργεια  των τοπικών προϊόντων έως το πιάτο μας. Αρκεί να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας σε ένα σημείο του χάρτη, να βρείτε την αντίστοιχη σελίδα και να ταξιδέψετε με όρεξη… Το βιβλίο θα συνόδευε πολύ ωραία τους Χάρτες, των ίδιων συγγραφέων, από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.