Κείμενο: Curatoria Draconis (Emma Roberts)
Εικονογράφηση: Tomislav Tomic
Μετάφραση: Γιάννης Δούκας
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 7+, 9+

Σας αρέσουν οι δράκοι; Και σε ποιον δεν αρέσουν! Μήπως θέλετε να γίνετε μαθητευόμενός τους; Με αυτό το βιβλίο της Emma Roberts (Curatoria Draconis για τους φίλους και το δρακοσινάφι της), και με οδηγό τον Προστάτη Δράκο της Εφορείας Δρακοτήτων, μπορείτε να μαθητεύσετε δίπλα σε έναν αρχαίο δράκο. Και ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, είναι να μάθετε κάποιες από τις πιο θαυμαστές και γνωστές ιστορίες δράκων από όλον τον κόσμο.

Μια δρακοανθολογία αφηγούμενη από έναν δράκο, που μας επαναπροσδιορίζει από την πλευρά των μυθικών αυτών πλασμάτων ιστορίες που ξέρουμε καλά – ή και λιγότερο καλά. Στις δέκα ιστορίες του βιβλίου συναντάμε ήρωες και δράκους από την αρχαία Ελλάδα, όπως τον Ηρακλή και τον Ιάσονα, της ασιατικής και της σκανδιναβικής μυθολογίας ή της παλαιάς Ευρώπης, δράκους μυθικούς, αλλά και μυθιστορηματικούς. Βλέπουμε τις ιστορίες να αθωώνουν τους δράκους, να τους παρουσιάζουν σαν θύματα των περιστάσεων ή σαν άκακα έξυπνα θηρία – ακόμα και σαν φιλικούς συντρόφους που βρίσκουν μια καινούρια θέση στον κόσμο.

Όμορφα δοσμένες ιστορίες, με μια δόση χιούμορ – άλλοτε τόση όση, άλλοτε με μερικά… κουτούτσικα αστεία που ταιριάζουν, όμως στο στιλ και τον χαρακτήρα ενός υπεραιωνόβιου δράκου-αφηγητή. Οι διαλεγμένες αφηγήσεις είναι ενδιαφέρουσες και καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα ιστορικά και γεωγραφικά, αν και μόνο δέκα. Θα μπορούσα να πω ότι μάλλον ανοίγουν την όρεξη στον μικρό αναγνώστη να ψάξει περαιτέρω τη μυθολογία που του κίνησε την προσοχή.

Πρόκειται για μια άτυπη συνέχεια του βιβλίου “Η Δρακοκιβωτός” της συγγραφέα (εκδόσεις Πατάκη, 2021) που είχε υπότιτλο “Έλα να σώσουμε τον πιο σπάνιο δράκο στη Γη”. Εκεί γνωρίζαμε στοιχεία για τους δράκους, τη ζωή τους, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την καθημερινότητά τους. Εδώ βλέπουμε τη θέση τους στις μυθολογίες όλου σχεδόν του κόσμου, τις ιδιότητες και τη μαγική τους προέκταση σε φυσικά φαινόμενα, έννοιες και συμβολισμούς. Καθώς όμως η καλή Curatoria Draconis αγαπά και διατελεί προστάτιδα των δράκων, το βιβλίο μάς αποκαλύπτει πώς αυτά τα μυθικά πλάσματα αδικήθηκαν και δαινομονοποιήθηκαν μέσα στις ιστορίες, εις βάρος της δρακοντότητας (όρος του βιβλίου) και υπέρ της ανθρωπότητας.

Η εικονογράφηση του Τomislav Tomic (όπως και στη Δρακοκιβωτό) είναι πραγματικά φαντασμαγορική. Διατηρεί ένα ύφος παλιακής παραμυθικής εικονογράφησης, με στοιχεία από παραδοσιακές εικόνες μύθων, και όλα αυτά σε ένα πεντακάθαρο, σύγχρονο στυλ με βαθιά, ωραία χρώματα και απλές γραμμές. Ιδανικός δρακοεικονογράφος!

Η μετάφραση του Γιάννη Δούκα είναι πολύ ικανοποιητική διότι, αν μαντεύω σωστά, είχε να δουλέψει αρκετά με λεξιπλασία και λογοπαίγνια, και τα κατάφερε πολύ-πολύ καλά, διατηρώντας την παιδικότητα αλλά και το μεγαλειώδες ύφος της αφήγησης.

Γενικότερα, πρόκειται για ένα πολύ όμορφο, σκληρόδετο και πολυτελές βιβλίο για όσους αγαπούν τους δράκους – και ίσως ακόμα περισσότερο, για όσους δεν είναι πολύ δρακόφιλοι. Σίγουρα θα τους κάνει να δει τους δράκους με άλλο μάτι. Άλλωστε, όπως λέει και ο Προστάτης Δράκος, ακόμα στη γη… αφθονούνε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Βατραχομυομαχία

Η Βατραχομυομαχία σε κόμικ είναι μια εξαιρετική ιδέα που αναδεικνύει ένα έργο που δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που

Πορτρέτα

1838. Ο Λουί Νταγκέρ φτάνει σε ένα ελληνικό νησί, αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα. Ήρθε η ώρα να μοιραστεί την