Δύο μικροί ιππότες

Συγγραφέας: Bjørn F. Rørvik
Εικονογράφηση: Alice Lima de Faria
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδόσεις: Πουά
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Η πριγκίπισσα εξαφανίστηκε! Σήμανε συναγερμός*! Όλα δείχνουν πως την πήρε ο κακός δράκος. Ο βασιλιάς στέλνει τους ιππότες του να τη σώσουν και να τη φέρουν με ασφάλεια πίσω στο παλάτι!

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πως
πρόκειται για ακόμα ένα παραμύθι γεμάτο στερεότυπα. Ο κακός δράκος και η ανυπεράσπιστη πριγκίπισσα που χρειάζεται έναν θαρραλέο ιππότη για να σωθεί. Η ιστορία του Νορβηγού Bjørn F. Rørvik όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα συνηθισμένο παραμύθι. Πρόκειται για μία αστεία ιστορία γεμάτη ανατροπές που καθώς εκτυλίσσεται ανακαλύπτουμε μια δυναμική πριγκίπισσα που ξέρει τι θέλει και διεκδικεί και υποστηρίζει τις επιλογές της, δύο ιππότες που δεν έχουν καμία όρεξη να τη σώσουν και να λερώσουν τα καινούρια λεοπάρ μποτάκια τους στις λάσπες και μια δράκαινα που διοργανώνει τις καλύτερες πανκ συναυλίες στο βασίλειο.

Μια ιστορία που οι χαρακτήρες της ξεδιπλώνουν χωρίς φίλτρο και συστολή τα συναισθήματά τους κατα την διάρκεια της αφήγησης/ανάγνωσης. Μέσα από την πλοκή της ιστορίας και τους χαρακτήρες αυτούς, ο Bjørn F. Rørvik καταφέρνει να μεταδώσει μηνύματα για τα στερεότυπα γύρω από τις αρρενωπότητες και τις θηλυκότητες – χωρίς όμως να γίνεται διδακτικός- με αποτέλεσμα να εγγράφονται στο μυαλό των παιδιών ως μια κανονικότητα και όχι ως ένα – ακόμη – μάθημα. Με αυτόν τον τρόπο το αναγνωστικό κοινό εμπλέκεται περισσότερο με την ιστορία ενισχύοντας την φαντασία του έτσι ώστε να επιχειρεί τις δικές του ερμηνείες και τα δικά του συμπεράσματα. Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ταυτιστούν συναισθηματικά με τους χαρακτήρες διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους σε σχέση με την πλοκή.

Ακολουθώντας τα βήματα του Τριαντάφυλλου, του Μπουμ και της πριγκίπισσας, τα παιδιά μυούνται με φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο σε μια διαφορετική προσέγγιση μιας φανταστικής ιστορίας που ξεκινάει σαν στερεότυπο αφήγημα – χωρίς όμως να να είναι τέτοιο. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις των παιδιών απέναντι στους χαρακτήρες του βιβλίου και τον τρόπο που αποδεχονται με τόση ευκολία την διαφορετικότητά αυτών. Ο Bjørn F. Rørvik είναι γνωστός βραβευμένος Νορβηγός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με αρκετά από τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί διεθνώς. Η Alice Lima de Faria με καταγωγή επίσης από Νορβηγία και Σουηδία εκτός από την εικονογράφηση ασχολείται και με την σκηνογραφία. Στο βιβλίο η εικονογράφηση λειτουργεί συμπληρωματικά με το κείμενο – το οποίο υπερτερεί.

*Συναγερμός – Panx Romana (Σπάσε τη γραμμή, Wipe Out! Records, 1993)

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα