Συγγραφέας: Σοφία Δάρτζαλη
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Χρονιά εκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Ένα αγόρι και γεννιέται και το πρώτο δώρο που λαμβάνει είναι αυτό το παππού του, ένα ρολόι τοίχου μ’ έναν κούκο. Το ρολόι παίρνει τη θέση του στον τοίχο και μαζί ξεκινούν μία μαγική διαδρομή. Όσο ο κούκος μετράει, τόσο το αγόρι μεγαλώνει, δημιουργεί, χαίρεται και λυπάται, ζει και ονειρεύεται. Ο κούκος μετράει και το αγόρι συνεχίζει. Και είναι πάντα αχώριστοι. Όμως κάποια στιγμή ο κούκος θέλει να σταματήσει να μετράει τον χρόνο, όσο αυτός μετρούσε τόσο το αγόρι μεγάλωνε και μεγάλωνε και μεγάλωνε. Μπορεί όμως να σταματήσει ο χρόνος; Μπορεί να σταματήσει η πορεία ενός ανθρώπου μέσα στον χρόνο; Ο κούκος κάνει μια σύντομη παύση στο αέναο μέτρημά του ώσπου συναντάει το αγόρι εκεί που ποτέ δεν θα το φανταζόταν. Και τότε ξεκινάει την νέα του αποστολή!

Η Σοφία Δάρτζαλη γράφει ένα βιβλίο για τον χρόνο. Ή ένα βιβλίο για την απώλεια. Ή ίσως ένα βιβλίο για τη σχέση που γεννιέται μεταξύ των ανθρώπων και των πραγμάτων που είναι εμποτισμένα με αγάπη, μνήμες και συναισθήματα. Ή, καλύτερα, γράφει ένα βιβλίο για όλα τα παραπάνω και για ακόμη περισσότερα. Η συγγραφέας αγγίζει μέσα από την ιστορία της εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα ακόμη και για τους ενήλικες, ζητήματα που συγκινούν και φέρνουν μελαγχολία, μα και προσμονή, ανυπομονησία και χαρά. Ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της ζωής, την ωρίμανση και, τελικά, το τέλος. Κάθε τέλος όμως συνοδεύεται από μία νέα αρχή και κάθε άνθρωπος αφήνει πίσω του σημάδια, στιγμές και νέους, μικρότερους ανθρώπους που μόλις ξεκινούν την δική τους κοινή ζωή με τον κούκο τους. Και, έτσι, τίποτα δεν τελειώνει, όλα συνεχίζουν και όλα γίνονται, τελικά, ένα. Η Σοφία Δάρτζαλη διαχειρίζεται με τρόπο εξαιρετικό ένα θέμα που πολλοί συγγραφείς θα φοβούνταν ή θα απέφευγαν και δημιουργεί ένα έργο για όλους.

Η εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου ξέρει πολύ καλά πώς λειτουργούν οι εικόνες, πόσο δένουν τις λέξεις με τα συναισθήματα του αναγνώστη και, μάλιστα, του νεαρού αναγνώστη. Ξέρει πολύ καλά ότι οι εικόνες ανοίγουν δρόμους στη φαντασία και μπορούν να δώσουν μια εντελώς νέα διάσταση στο κείμενο. Και εδώ, σε αυτό το βιβλίο, μέσα από τις εικόνες της δίνει φως και χαρά, μεταφέρει τη λαχτάρα και τη μαγεία της ζωής και τελικά, η Σοφία και η Σάντρα, δημιουργούν ένα υπέροχο βιβλίο.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.