Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα

Συγγραφέας: Neil Gaiman
Εικονογράφος: Skottie Young
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2014
Ηλικίες: 9+

Η μαμά φεύγει για λίγες ημέρες ταξίδι για τη δουλειά της. Ο μπαμπάς μένει πίσω να φροντίζει τα δύο παιδιά. Τι μπορεί να πάει στραβά; Καταρχάς, στο ψυγείο δεν υπάρχει γάλα κι αυτό από μόνο του είναι μία κάποια συμφορά. Πώς θα φάνε τα παιδιά το πρωινό τους και πώς θα βάλει ο μπαμπάς γάλα στο τσάι του; Και τι μπορεί να συμβεί αν βγεις από το σπίτι και περπατήσεις ως την άλλη γωνία, στο μίνι μάρκετ, για να πάρεις γάλα;

Ο Νιλ Γκέιμαν (Neil Gaiman) είναι ένας θρύλος της λογοτεχνίας. Εχει γράψει αμέτρητα βιβλία, όπως το American Gods (που προβάλλεται αυτή την περιόδο στην αμερικανική τηλεόραση), το (υπεραγαπημένο μου) Stardust (που είχε βγει και σε ταινία πριν μερικά χρόνια), τα Anansi Boys, Neverwhere, Good Omens, graphic novels σε συνεργασία με διάσημους εικονογράφους (όπως το Sandman) και πολλά από αυτά τα βιβλία είναι για παιδιά. Το Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα είναι ουσιαστικά η συνέχεια του βιβλίου του “The day I swapped my dad for two goldfish” (1997). Για την ακρίβεια, είναι μια διόρθωση για όλους τους μπαμπάδες του κόσμου που δεν κάθονται απλώς στην καρέκλα τους και διαβάζουν την εφημερίδα τους. Ο Γκάιμαν θέλει να βάλει τον “πατέρα”  σαν χαρακτήρα στο επίκεντρο της ιστορίας, μιας και οι πατεράδες δεν εμφανίζονται συχνά σε παιδικά βιβλία. Είναι μια φανταστική ιστορία, γεμάτη τέρατα, βρικόλακες, πειρατές, εξωγήινους που θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τον μπαμπά να επιστρέψει στο σπίτι με το γάλα. Είναι γεμάτη υπερβολές και αστείους διαλόγους, έχει αναφορές στο χωροχρονικό συνεχές, για δευτεραγωνιστή έχει έναν στεγόσαυρο-επιστήμονα σε αερόστατο, εικονογράφηση που της ταιριάζει απόλυτα και πάρα μα πάρα πολλές αναποδιές. Κι όλα αυτά, για ένα μπουκάλι γάλα.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.