Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα

Συγγραφέας: Neil Gaiman
Εικονογράφος: Skottie Young
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2014
Ηλικίες: 9+

Η μαμά φεύγει για λίγες ημέρες ταξίδι για τη δουλειά της. Ο μπαμπάς μένει πίσω να φροντίζει τα δύο παιδιά. Τι μπορεί να πάει στραβά; Καταρχάς, στο ψυγείο δεν υπάρχει γάλα κι αυτό από μόνο του είναι μία κάποια συμφορά. Πώς θα φάνε τα παιδιά το πρωινό τους και πώς θα βάλει ο μπαμπάς γάλα στο τσάι του; Και τι μπορεί να συμβεί αν βγεις από το σπίτι και περπατήσεις ως την άλλη γωνία, στο μίνι μάρκετ, για να πάρεις γάλα;

Ο Νιλ Γκέιμαν (Neil Gaiman) είναι ένας θρύλος της λογοτεχνίας. Εχει γράψει αμέτρητα βιβλία, όπως το American Gods (που προβάλλεται αυτή την περιόδο στην αμερικανική τηλεόραση), το (υπεραγαπημένο μου) Stardust (που είχε βγει και σε ταινία πριν μερικά χρόνια), τα Anansi Boys, Neverwhere, Good Omens, graphic novels σε συνεργασία με διάσημους εικονογράφους (όπως το Sandman) και πολλά από αυτά τα βιβλία είναι για παιδιά. Το Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα είναι ουσιαστικά η συνέχεια του βιβλίου του “The day I swapped my dad for two goldfish” (1997). Για την ακρίβεια, είναι μια διόρθωση για όλους τους μπαμπάδες του κόσμου που δεν κάθονται απλώς στην καρέκλα τους και διαβάζουν την εφημερίδα τους. Ο Γκάιμαν θέλει να βάλει τον “πατέρα”  σαν χαρακτήρα στο επίκεντρο της ιστορίας, μιας και οι πατεράδες δεν εμφανίζονται συχνά σε παιδικά βιβλία. Είναι μια φανταστική ιστορία, γεμάτη τέρατα, βρικόλακες, πειρατές, εξωγήινους που θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τον μπαμπά να επιστρέψει στο σπίτι με το γάλα. Είναι γεμάτη υπερβολές και αστείους διαλόγους, έχει αναφορές στο χωροχρονικό συνεχές, για δευτεραγωνιστή έχει έναν στεγόσαυρο-επιστήμονα σε αερόστατο, εικονογράφηση που της ταιριάζει απόλυτα και πάρα μα πάρα πολλές αναποδιές. Κι όλα αυτά, για ένα μπουκάλι γάλα.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;