“Εφυγε” από τη ζωή η Έλγκα Καββαδία

H Έλγκα Καββαδία ανάμεσα σε παιδιά σε μία από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του ΟΠΕΒ

Η παιδική βιβλιοθήκη της γειτονιάς, αυτή τη στιγμή έρχεται να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο πάνω στην ψυχική υγεία και στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Εχει σα στόχους την ομαδική ζωή, το φροντισμένο περιβάλλον, την ηρεμία, τον διάλογο, τη διήγηση, την ανάγνωση. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη υπάρχει ατμόσφαιρα. Ο χώρος είναι ανεξάρτητος, ήρεμος. Το παιδί τον αισθάνεται δικό του. Είναι μόνο του, αυτενεργεί, δεν τον υπερπροστατεύουν, ούτε τον καταπιέζουν, με λίγα λόγια είναι ήσυχο και ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του. […] Η Βιβλιοθήκη, λοιπόν, για τα παιδιά είναι ένας χώρος ανεξαρτησίας και αυτενέργειας“. Με αυτά τα λόγια, η Έλγκα Καββαδία χαιρέτισε τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου του 1984.

Η Έλγκα Καββαδία “έφυγε” την Τρίτη από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Ήταν αυτή που βοήθησε να υλοποιηθεί το όραμα της Γαλλίδας Annette Gruner Schlumberger, να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα και κυρίως στην επαρχία, κι όχι τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, παιδικές βιβλιοθήκες. Είχε διατελέσει διευθύντρια του Οργανισμού Παιδικών – Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ), που δημιουργήθηκε με σκοπό να υλοποιηθεί κατά γράμμα η ιδέα της Schlumberger. Για την ιστορία, η πρώτη βιβλιοθήκη για παιδιά και εφήβους ιδρύθηκε στην Ελευσίνα το 1978 από την Annette Gruner-Schlumberger. Δύο χρόνια μετά, συστήθηκε η Εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών – Εφηβικών Βιβλιοθηκών, ενώ την περίοδο 1982-83 το υπουργείο Γεωργίας – με υπουργό τον Κώστα Σημίτη – και η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος δημιούργησαν ένα δίκτυο Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών σε 21 σημεία της χώρας, σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς. H Εταιρεία ανέλαβε τότε τη λειτουργία των βιβλιοθηκών και το 1993 – χρονιά που πέθανε η Γαλλίδα Schlumberger – πήρε τη μορφή Οργανισμού με την επωνυμία «Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών». Το τέλος του ΟΠΕΒ, του Κέντρου Παιδικού Βιβλίου και των 28 Παιδικών Βιβλιοθηκών γράφτηκε το 2012, με το οριστικό κλείσιμο του φορέα.

Πέρα από τη δράση της στον ΟΠΕΒ και τις παιδικές βιβλιοθήκες, η Έλγκα Καββαδία ήταν ανηψιά του Νίκου Καββαδία, ενώ εργάστηκε ως μεταφράστρια και υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτις των εκδόσεων Άγρα, οι οποίες την αποχαιρέτισαν γράφοντας: “Υπήρξε μια πολύ έξυπνη γυναίκα, με πολλά αποθέματα κεφαλλονίτικου χιούμορ, πλούσια λογοτεχνική παιδεία, αυστηρότατο ηθικό κώδικα, μεγάλη γενναιοδωρία με τους ανθρώπους που εκτιμούσε, απόλυτα πιστή φίλη για τους ανθρώπους που αγαπούσε και άσβεστο πάθος για το έργο του θείου της, που φρόντιζε με πολύ σοφές κινήσεις να το διαδώσει και να το προστατέψει“.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.