Είδα ένα μαμούθ!

Συγγραφέας – εικονογράφος: Alex Wilmore
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+

Όλοι έχουμε μία ιστορία από τα παιδικά μας χρόνια που ενώ ήταν αληθινή -ή έτσι νομίζαμε τότε- κανείς δεν μας πίστεψε ποτέ. Η δική μου ιστορία αφορούσε ένα ψάρι που ψαρεύτηκε στον Βόλο, ταξίδεψε στην Αθήνα ζωντανό στο Lada του παππού μου και έζησε μερικές μέρες ακόμα στην μπανιέρα του. Είδατε; Κανείς δεν το πιστεύει.

Στο βιβλίο του Wilmore Είδα ένα μαμούθ, μία ομάδα επιστημόνων ταξιδεύει στην Ανταρκτική για να μελετήσει τους πιγκουίνους. Ανάμεσά στην ομάδα τους ένας μικρός επιστήμονας -με ρούχα που παραπέμπουν στον Άγιο Βασίλη-  δηλώνει ξεκάθαρα πως ο μοναδικός λόγος που έχει πάει είναι για να δει ένα μαμούθ. Και ενώ όλοι οι υπόλοιποι του εξηγουν πως αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, ένα μαμούθ με γυαλιά ηλίου περνάει από μπροστά του πάνω σε ένα skateboard. Η σκηνή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, με το μαμούθ να κάνει απρόσμενες και αστείες εμφανίσεις με μάσκα αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, στολή μπαλέτου και καπέλο. Και όπως είναι αναμενόμενο κανείς δεν πιστεύει τον μικρό μας φίλο που όσο προχωράει η αφήγηση τόσο μεγαλώνει ο θυμός του και φαίνεται να μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε τάντρουμ. Το τέλος έχει μια – τι άλλο;- αστεία ανατροπή.

Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, με υπέροχη εικονογράφηση με ζωντανά, έντονα χρώματα. Ο Wilmore δηλώνει επηρεασμένος από όλα τα cartoon που έβλεπε μεγαλώνοντας τη δεκαετία του ’80 και λάτρης των αστείων ιστοριών. Εδώ ο ίδιος διαβάζει το βιβλίο του.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί δυνατά με τρόπο θεατρικό, ώστε τα παιδιά να βιώσουν όλα τα συναισθήματα του μικρού επιστήμονα: ενθουσιασμό, θυμό, περισσότερο θυμό, απογοήτευση και χαρά. Ακούστε και πιστέψτε τα παιδιά όταν μιλάνε, λένε την αλήθεια τους!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.