Είδα ένα μαμούθ!

Συγγραφέας – εικονογράφος: Alex Wilmore
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+

Όλοι έχουμε μία ιστορία από τα παιδικά μας χρόνια που ενώ ήταν αληθινή -ή έτσι νομίζαμε τότε- κανείς δεν μας πίστεψε ποτέ. Η δική μου ιστορία αφορούσε ένα ψάρι που ψαρεύτηκε στον Βόλο, ταξίδεψε στην Αθήνα ζωντανό στο Lada του παππού μου και έζησε μερικές μέρες ακόμα στην μπανιέρα του. Είδατε; Κανείς δεν το πιστεύει.

Στο βιβλίο του Wilmore Είδα ένα μαμούθ, μία ομάδα επιστημόνων ταξιδεύει στην Ανταρκτική για να μελετήσει τους πιγκουίνους. Ανάμεσά στην ομάδα τους ένας μικρός επιστήμονας -με ρούχα που παραπέμπουν στον Άγιο Βασίλη-  δηλώνει ξεκάθαρα πως ο μοναδικός λόγος που έχει πάει είναι για να δει ένα μαμούθ. Και ενώ όλοι οι υπόλοιποι του εξηγουν πως αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, ένα μαμούθ με γυαλιά ηλίου περνάει από μπροστά του πάνω σε ένα skateboard. Η σκηνή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, με το μαμούθ να κάνει απρόσμενες και αστείες εμφανίσεις με μάσκα αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, στολή μπαλέτου και καπέλο. Και όπως είναι αναμενόμενο κανείς δεν πιστεύει τον μικρό μας φίλο που όσο προχωράει η αφήγηση τόσο μεγαλώνει ο θυμός του και φαίνεται να μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε τάντρουμ. Το τέλος έχει μια – τι άλλο;- αστεία ανατροπή.

Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, με υπέροχη εικονογράφηση με ζωντανά, έντονα χρώματα. Ο Wilmore δηλώνει επηρεασμένος από όλα τα cartoon που έβλεπε μεγαλώνοντας τη δεκαετία του ’80 και λάτρης των αστείων ιστοριών. Εδώ ο ίδιος διαβάζει το βιβλίο του.

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί δυνατά με τρόπο θεατρικό, ώστε τα παιδιά να βιώσουν όλα τα συναισθήματα του μικρού επιστήμονα: ενθουσιασμό, θυμό, περισσότερο θυμό, απογοήτευση και χαρά. Ακούστε και πιστέψτε τα παιδιά όταν μιλάνε, λένε την αλήθεια τους!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;