Είμαι ήσυχος: Μια ιστορία για την εσωστρέφεια

Συγγραφέας: Andie Powers
Εικονογράφηση: Betsy Petersen
Μετάφραση: Πελιώ Παπαδιά
Εκδόσεις: Σιέλ
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Δεν είμαι ντροπαλός. Είμαι ήσυχος. Με αυτήν την φράση μας συστήνεται ο Φάνης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένα εσωστρεφές παιδί που φαίνεται διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Ο Φάνης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μάς συστήνει τους δύο κόσμους που κατοικεί. Στον εσωτερικό, τον κόσμο που έχει πλάσει με την φαντασία του, κυριαρχούν τα χρώματα και η φασαρία και απαρτίζεται από μάχες με άγρια ζώα και δεινόσαυρους, φάλαινες και ταξίδια στο διάστημα. Και υπάρχει και ο εξωτερικός που είναι αυτός που βλέπουν οι άλλοι. Πρόκειται για έναν ήσυχο, σχεδόν αθόρυβο κόσμο που όμως δεν υστερεί σε τίποτα από τον εσωτερικό του. Είναι απλά διαφορετικός. Η δύναμη, η φιλία, ακόμα και η περιπέτεια μπορούν  να είναι και ήσυχες.  Η παρατήρηση της φύσης καταλαμβάνει μεγάλο μέρος μέσα στην ημέρα του Φάνη. Σε αυτή βρίσκει τη μαγεία που κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες όμως  χάνονται στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Είναι οι κρυφοί ήχοι που χρειάζονται προσπάθεια για να τους εντοπίσεις αλλά οδηγούν τον πρωταγωνιστή της ιστορίας στα μυστικά μονοπάτια της φαντασίας του και τον μεταφέρουν κάθε φορά σε νέες περιπέτειες.

Η απεικόνιση των δύο κόσμων αποτυπώνεται πολύ όμορφα με την εικονογράφηση της Betsy Petersen -με την οποία η A. Powers συνεργάζεται και στο επόμενο βιβλίο I am bold που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη- που παραπέμπει σε πολύχρωμα παιδικά σχέδια γεμάτα φαντασία.

Η συγγραφέας του βιβλίου Andie Powers ζει στο Seattle και ασχολείται με το παιδικό βιβλίο. Το “Είμαι ήσυχος” είναι το ντεμπούτο της το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές και βραβεία (Goodreads 2022 choice awards for Best Children’s or Middle Grade Book, Publisher’s Weekly, Kirkus Reviews κ.α). Σύμφωνα με την ίδια στο βιβλίο κάποιος μπορεί εύκολα να αγνωρίσει το βιωματικό στοιχείο, καθώς τόσο εκείνη όσο και η κόρη της υπήρξαν εσωστρεφή παιδιά. Αυτό που προσπαθεί να αναδείξει μέσα από το βιβλίο της είναι πως το να είναι κάποιος ήσυχος δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν είναι και θαρραλέος. Το θάρρος δε συνδέεται με τον θόρυβο και τη φασαρία. Πολλές φορές η κοινωνία μας επιβάλει ρόλους και καταλήγουμε να τους ακολουθούμε ασυναίσθητα. Υπάρχουν κάποια στερεότυπα που αντιμετωπίζουν όλα τα εσωστρεφή παιδιά και είναι δύσκολο να ξεφύγουν από αυτά. Έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με φράσεις όπως “μία μέρα θα ανθίσεις και θα βγεις απο το καβούκι σου”, “τη γλώσσα σου κατάπιες;”, “μην ντρέπεσαι”, οι οποίες στην πραγματικότητα δε συνδέονται  με την εσωστρέφειά τους.

Στόχος της Andie Powers είναι μέσα από το βιβλίο της να ενισχύσει και να αναδείξει την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων αποφεύγοντας παράλληλα τις ταμπέλες. Να αποδέχεσαι τον εαυτό σου για αυτό ακριβως που είναι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ελληνική έκδοση έχει αντικατασταθεί το όνομα του πρωταγωνιστή Εμίλ με το όνομα Φάνης κάνοντας λογοπαίγνιο με το α-φανής και τον χαρακτήρα του παιδιού. Επίσης έχει προστεθεί ένα επεξηγηματικό εισαγωγικό σημείωμα που ξεκαθαρίζει έννοιες όπως εσωστρέφεια και συστολή με απλό και κατανοητό τρόπο και μιλάει για την αποδοχή που πρέπει να έχουμε ως φροντιστές απέναντι στα παιδιά, δειχνοντας σεβασμό και δίνοντας αξία στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για