Ειμαι παιδί σας;

Συγγραφέας – εικονογράφος: Alex Latimer

Απόδοση: Ελένη Δουκάκη

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+

 

Ενα περίεργο στην όψη αυγό πέφτει μια νύχτα από τη φωλιά του, κατρακυλάει και στέκεται στο χώμα. Τρομαγμένο το μικρό πλάσμα που κρύβεται μέσα του αρχίζει να αναζητά και να ρωτάει για την οικογένειά του. Ρωτάει κάθε δεινόσαυρο που περνάει από δίπλα του αν είναι η μαμά του ή ο μπαμπάς του κι εκείνοι, μιας και δεν μπορούν να δουν τι ζωάκι κρύβεται μέσα από το τσόφλι, το ρωτούν για τα χαρακτηριστικά του. Εχεις μακρύ λαιμό; Πολλά και κοφτερά δόντια; Μήπως έχει κέρατα; Ή μήπως έχεις λειρί; Ενα βιβλίο γεμάτο δεινόσαυρους, μια ιστορία αναζήτησης που διαδραματίζεται εκατομμύρια χρόνια πριν, από τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα και εικονογράφο Alex Latimer. Το σύντομο κείμενο, το χιούμορ και τα έντονα χρώματα στην εικονογράφηση, σε συνδυασμό με την πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά του αγγλικού κειμένου από την Ελένη Δουκάκη, καθιστούν το βιβλίο ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για μικρούς και περίεργους βιβλιοφάγους. Πόσα είδη δεινοσαύρων μπορείτε να βρείτε και τι θα γίνει τελικά με το μικρό πλασματάκι που κρύβεται ακόμα μέσα στο αυγό του;

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.