Είμαστε όλοι ίσοι

Συγγραφέας: Shannon Webber
Εικονογράφηση: Jade Orlando
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+, 9+

Δεν υπάρχει ίσως σημαντικότερο πράγμα από το να υπάρχουν βιβλία σύγχρονα με την πραγματικότητα και τις εξελίξεις στον κόσμο, βιβλία που μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι με τρόπο που δυσκολεύει συχνά τους ενήλικες. Το βιβλίο Είμαστε όλοι ίσοι που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Εξαιρετικά σύγχρονο, επίκαιρο όσο ποτέ, ανοίγει διάλογο και παράλληλα εξηγεί τι σημαίνει να είσαι πολίτης, πόσο σημαντικό είναι να φέρεσαι και να σε αντιμετωπίζουν ως ίσο στην κοινωνία και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου για να υπερασπιστείς την ισότητα.

Πολλά από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν μέσα από τις ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο και την προβολή του έργου τους να εξοικειώσουν τα παιδιά με τα δικαιώματα των ανθρώπων, των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και με άλλα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Τα βιβλία αυτά είναι χρήσιμα, αναμφίβολα. Όμως το το εν λόγω βιβλίο έχει μια σημαντική διαφορά: δεν αρκείται απλά στην καταγραφή των επιτευγμάτων άλλων ανθρώπων και της ιστορίας τους, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη θεωρία πίσω από όλα.

Οι αναγνώστες μέσα από μικρά και εύληπτα κείμενα μπορούν να μάθουν τι είναι το φύλο, τι είναι η σεξουαλικότητα, η αναπηρία, ο ρατσισμός, η ταξική προκατάληψη, ο πατριωτισμός και η ανεξιθρησκία. Μέσα στις σελίδες γίνεται λόγος για την οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, το λευκό προνόμιο και άλλα, τόσο σημαντικά ζητήματα που όμως σπανιότατα αναφέρονται στα βιβλία και ιδίως στα παιδικά.

Προς το τέλος του βιβλίου περιέχεται ένα γλωσσάρι, εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά και 16 σελίδες με πλούσιο υλικό και προτάσεις για δράσεις βασισμένες στο βιβλίο. Δράσεις που δε βασίζονται απλώς σε μια δημιουργική απασχόληση του νεαρού αναγνώστη αλλά τον καλούν σε μια καλύτερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν γύρω του, ακόμη και στο πλαίσιο της οκογένειάς του.

Αν λοιπόν, φτιάχναμε μια λίστα με βιβλία που ανήκουν στο σήμερα, βιβλία που δεν φοβούνται να μιλήσουν αλλά, αντίθετα, αφυπνίζουν τη νέα γενιά, τότε το Είμαστε όλοι ίσοι, θα έμπαινε στην 1η θέση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.