Είμαστε όλοι ίσοι

Συγγραφέας: Shannon Webber
Εικονογράφηση: Jade Orlando
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+, 9+

Δεν υπάρχει ίσως σημαντικότερο πράγμα από το να υπάρχουν βιβλία σύγχρονα με την πραγματικότητα και τις εξελίξεις στον κόσμο, βιβλία που μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι με τρόπο που δυσκολεύει συχνά τους ενήλικες. Το βιβλίο Είμαστε όλοι ίσοι που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Εξαιρετικά σύγχρονο, επίκαιρο όσο ποτέ, ανοίγει διάλογο και παράλληλα εξηγεί τι σημαίνει να είσαι πολίτης, πόσο σημαντικό είναι να φέρεσαι και να σε αντιμετωπίζουν ως ίσο στην κοινωνία και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου για να υπερασπιστείς την ισότητα.

Πολλά από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν μέσα από τις ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο και την προβολή του έργου τους να εξοικειώσουν τα παιδιά με τα δικαιώματα των ανθρώπων, των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και με άλλα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Τα βιβλία αυτά είναι χρήσιμα, αναμφίβολα. Όμως το το εν λόγω βιβλίο έχει μια σημαντική διαφορά: δεν αρκείται απλά στην καταγραφή των επιτευγμάτων άλλων ανθρώπων και της ιστορίας τους, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη θεωρία πίσω από όλα.

Οι αναγνώστες μέσα από μικρά και εύληπτα κείμενα μπορούν να μάθουν τι είναι το φύλο, τι είναι η σεξουαλικότητα, η αναπηρία, ο ρατσισμός, η ταξική προκατάληψη, ο πατριωτισμός και η ανεξιθρησκία. Μέσα στις σελίδες γίνεται λόγος για την οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, το λευκό προνόμιο και άλλα, τόσο σημαντικά ζητήματα που όμως σπανιότατα αναφέρονται στα βιβλία και ιδίως στα παιδικά.

Προς το τέλος του βιβλίου περιέχεται ένα γλωσσάρι, εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά και 16 σελίδες με πλούσιο υλικό και προτάσεις για δράσεις βασισμένες στο βιβλίο. Δράσεις που δε βασίζονται απλώς σε μια δημιουργική απασχόληση του νεαρού αναγνώστη αλλά τον καλούν σε μια καλύτερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν γύρω του, ακόμη και στο πλαίσιο της οκογένειάς του.

Αν λοιπόν, φτιάχναμε μια λίστα με βιβλία που ανήκουν στο σήμερα, βιβλία που δεν φοβούνται να μιλήσουν αλλά, αντίθετα, αφυπνίζουν τη νέα γενιά, τότε το Είμαστε όλοι ίσοι, θα έμπαινε στην 1η θέση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.