Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Συγγραφέας: Ρομπ Λόυντ Τζόουνς
Εικονογράφηση:
Λοράν Κλινγκ
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.

Η θεματολογία αυτής της ημερολογιακού τύπου ιστορίας είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπη. Είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα, την αποστολή και τις συνήθειες του πληρώματος του ΔΔΣ. Εκπαιδευμένοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο συστεγάζονται και συνεργάζονται ειρηνικά για την προαγωγή της επιστήμης, την πρόοδο της ανθρωπότητας και την προστασία του πλανήτη. Οι γυναίκες στη διαστημική επιστήμη φαίνεται να είναι ισάριθμες και με ισότιμους ρόλους με τους άνδρες. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια μαύρη αστροναύτισσα, η Μπέκυ, η οποία μας ξεναγεί στον Σταθμό και δίνει απαντήσεις σε πιθανές απορίες μικρών και μεγάλων.

Έχοντας υποθέσει πως οι μελέτες στο διάστημα περιορίζονται στην επιστήμη της Αστροφυσικής, εξεπλάγην με τις πολλαπλές χρήσεις της διαστημικής επιστήμης. Η χειρουργική ματιού με λέιζερ εξελίχθηκε στον ΔΔΣ. Τα τεχνητά μέλη που υποβοηθούν τα άτομα με αναπηρία βελτιώθηκαν εκεί. Πώς μπορεί να κατασβηστεί μια φωτιά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και να οργανωθεί καλύτερα η αποστολή μιας ομάδας διάσωσης; Είναι και αυτά ζητήματα μελέτης επί του ΔΔΣ. Ενδιαφέρον έχουν οι επιπτώσεις του διαστήματος στο σώμα μας, αν και δεν είμαστε τα μόνα έμβια όντα που κατοικούν στον ΔΔΣ, καθώς κατά καιρούς έχουν σταλεί εκεί μέλισσες, σκουλήκια, σκαθάρια, ακόμα και καλαμάρια!

Αν και μιλάμε για βιβλίο παρά ταινία, οι δημιουργοί του καταφέρνουν να μας χαρίσουν ακόμα και στιγμές αγωνίας για τη ζωή έξω στο διάστημα. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η εικονογράφηση της ιστορίας σε μορφή κόμικ. Ο Λοράν Κλινγκ, έχοντας εμπειρία και εξειδίκευση στο επιστημονικό (και ιστορικό) παιδικό βιβλίο, καταφέρνει να απαλείψει παντελώς τον διδακτισμό από ένα βιβλίο που παρέχει πρωτίστως γνώση. Δυναμικά χρώματα, περιγραφικές εικόνες, χαρακτήρες καρτούν με έντονες εκφράσεις και συναισθήματα, παρασύρουν τα παιδιά σε μια ευχάριστη, δυνατή και πρωτόγνωρη αναγνωστική εμπειρία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ