Ενα παιδί από βιβλία

Κείμενο – Εικονογράφηση: Oliver Jeffers &  Sam Winston

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+

 

Ένα κορίτσι πλέει με τη σχεδία του πάνω σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να ζήσουν μαζί μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας. Ο Ολιβερ Τζέφερς και ο Σαμ Γουίνστον δημιούργησαν ένα βιβλίο – διαμάντι, που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά κάθε ηλικίας (όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό). Τόσο η εικονογράφηση και η χρήση διαφορετικών τεχνοτροπιών, όσο και το ίδιο το χειρόγραφο κείμενο σε συνδυασμό με το κολλάζ αποσπασμάτων κλασικών μυθιστορημάτων δημιουργούν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Ενα παιδί από βιβλία, ένα παιδί φτιαγμένο από τις ιστορίες που διαβάζει κάθε μέρα, από τους τους ήρωες των ιστοριών που υπάρχουν στα βιβλία του, αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα (ω! και τι χαρά που ο κεντρικός χαρακτήρας είναι επιτέλους ένα κορίτσι) του βιβλίου που αποτελεί ύμνο στην κλασική παιδική λογοτεχνία και μία υπενθύμιση πως η φαντασία βρίσκεται μέσα σε όλους μας, ακόμα κι αν με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλώνουμε νομίζουμε πως τη χάνουμε. Ενα βιβλίο λυρικό, ένα αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, το καλύτερο ίσως εικονοβιβλίο που είδαμε φέτος, που κέρδισε το The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων, και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το Goodreads Choice Award 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.