Ένα σχολείο ταρακουνημένο

Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Έκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο ήρωας της ιστορίας, ένα μικρό αγόρι, παραδέχεται ότι το σχολείο δεν του αρέσει. Εντάξει, θα αναρωτηθείτε, και ποιο παιδί άλλωστε αγαπάει το σχολείο του; Πιθανότατα λίγα είναι αυτά τα παιδιά και μια τέτοια συνειδητοποίηση από μόνη της είναι εξαιρετικά θλιβερή. Μόνο που το αγόρι της ιστορίας αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Αποφασίζει ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, το ταρακουνάει, το αναποδογυρίζει, το πάει μια βόλτα στη θάλασσα και στο βουνό, το χρωματίζει και σταδιακά το σχολείο αλλάζει. Κι αυτή την αλλαγή πρέπει να τη δείτε όλοι, διαβάζοντας το βιβλίο. Η συνεργασία της συγγραφέα με την εικονογράφο δίνει ένα υπέροχο δείγμα αυτού του φανταστικού σχολείου που όλοι θα θέλαμε να είναι πραγματικότητα.

Η Άλκηστη Χαλικά γράφει μια ιστορία για ένα παιδί αποφασιστικό και δυνατό που κάνει πράξη την αλλαγή που θέλει και να φτιάξει το σχολείο του ακριβώς όπως θα το ήθελε. Το σχολείο γίνεται κόσμος χαράς, έμπνευσης και δημιουργικότητας, κανένα μάθημα δεν αναγκάζει τα παιδιά να καθίσουν σε κλειστές αίθουσες, τα παιδιά μαθαίνουν την προπαίδεια και τα κλάσματα με τα κομμάτια της πίτσας και η βιβλιοθήκη του σχολείου είναι ανοιχτή όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα. Άλλωστε, κάθε ώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη ώρα για λίγο διάβασμα. Η συγγραφέας κάνει κάτι υπέροχο με αυτό της το βιβλίο· καταφέρνει μέσα από μία φανταστική και μικρή σε έκταση ιστορία να κάνει κάθε αναγνώστη να πεισθεί πως το σχολείο που περιγράφει δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξει, πως το να περνάει πραγματικά καλά ένας δάσκαλος και ένα παιδί στο σχολείο είναι μόλις μία απόφαση μακριά, ενώ παράλληλα περνάει και ένα σπουδαίο μήνυμα στο τέλος του βιβλίου: ό,τι αλλάξαμε και ό,τι φτιάξαμε προς το καλύτερο, μπορεί πάντοτε να χαλάσει. Μόνο που τότε γνωρίζουμε ήδη ποια είναι η λύση. Να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή γιατί τώρα γνωρίζουμε το δρόμο και η πρότερη εμπειρία είναι το εργαλείο μας για κάθε επόμενη.

Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή δημιουργεί παράλληλα, φτιάχοντας έναν μικρόκοσμο με χρώματα, μικρές γραμμές, στοιχεία και χαρούμενα πρόσωπα και μας παρασύρει σε έναν κόσμο όμορφο, γεμάτο ζωντάνια και αισιοδοξία.

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια απόλαυση. Και η ευχή που θα κάνουμε για το τέλος είναι το βιβλίο να διαβαστεί από όλους του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους Υπουργούς Παιδείας και όλους αυτούς που θέλουμε να τους ταρακουνήσουμε λιγάκι παραπάνω ώστε να δούμε επιτέλους την αλλαγή που θέλουμε. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.