Ένα σχολείο ταρακουνημένο

Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Έκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο ήρωας της ιστορίας, ένα μικρό αγόρι, παραδέχεται ότι το σχολείο δεν του αρέσει. Εντάξει, θα αναρωτηθείτε, και ποιο παιδί άλλωστε αγαπάει το σχολείο του; Πιθανότατα λίγα είναι αυτά τα παιδιά και μια τέτοια συνειδητοποίηση από μόνη της είναι εξαιρετικά θλιβερή. Μόνο που το αγόρι της ιστορίας αποφασίζει ότι πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Αποφασίζει ότι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, το ταρακουνάει, το αναποδογυρίζει, το πάει μια βόλτα στη θάλασσα και στο βουνό, το χρωματίζει και σταδιακά το σχολείο αλλάζει. Κι αυτή την αλλαγή πρέπει να τη δείτε όλοι, διαβάζοντας το βιβλίο. Η συνεργασία της συγγραφέα με την εικονογράφο δίνει ένα υπέροχο δείγμα αυτού του φανταστικού σχολείου που όλοι θα θέλαμε να είναι πραγματικότητα.

Η Άλκηστη Χαλικά γράφει μια ιστορία για ένα παιδί αποφασιστικό και δυνατό που κάνει πράξη την αλλαγή που θέλει και να φτιάξει το σχολείο του ακριβώς όπως θα το ήθελε. Το σχολείο γίνεται κόσμος χαράς, έμπνευσης και δημιουργικότητας, κανένα μάθημα δεν αναγκάζει τα παιδιά να καθίσουν σε κλειστές αίθουσες, τα παιδιά μαθαίνουν την προπαίδεια και τα κλάσματα με τα κομμάτια της πίτσας και η βιβλιοθήκη του σχολείου είναι ανοιχτή όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα. Άλλωστε, κάθε ώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη ώρα για λίγο διάβασμα. Η συγγραφέας κάνει κάτι υπέροχο με αυτό της το βιβλίο· καταφέρνει μέσα από μία φανταστική και μικρή σε έκταση ιστορία να κάνει κάθε αναγνώστη να πεισθεί πως το σχολείο που περιγράφει δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξει, πως το να περνάει πραγματικά καλά ένας δάσκαλος και ένα παιδί στο σχολείο είναι μόλις μία απόφαση μακριά, ενώ παράλληλα περνάει και ένα σπουδαίο μήνυμα στο τέλος του βιβλίου: ό,τι αλλάξαμε και ό,τι φτιάξαμε προς το καλύτερο, μπορεί πάντοτε να χαλάσει. Μόνο που τότε γνωρίζουμε ήδη ποια είναι η λύση. Να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή γιατί τώρα γνωρίζουμε το δρόμο και η πρότερη εμπειρία είναι το εργαλείο μας για κάθε επόμενη.

Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή δημιουργεί παράλληλα, φτιάχοντας έναν μικρόκοσμο με χρώματα, μικρές γραμμές, στοιχεία και χαρούμενα πρόσωπα και μας παρασύρει σε έναν κόσμο όμορφο, γεμάτο ζωντάνια και αισιοδοξία.

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια απόλαυση. Και η ευχή που θα κάνουμε για το τέλος είναι το βιβλίο να διαβαστεί από όλους του εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους Υπουργούς Παιδείας και όλους αυτούς που θέλουμε να τους ταρακουνήσουμε λιγάκι παραπάνω ώστε να δούμε επιτέλους την αλλαγή που θέλουμε. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.