Ενα τελευταίο γράμμα

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα στη δουλειά για τον κύριο Κώστα. Πενήντα χρόνια τώρα μοιράζει τα γράμματα στο νησί του, γράμματα με νέα ευχάριστα και ελαφριά σαν μπαλόνια, άλλα με νέα δυσάρεστα και βαριά σαν αμόνια. Μοιράζει καρτ-ποστάλ και γράμματα με πολλές σελίδες και πολλά – πολλά νέα, γράμματα σε παπούδες και γιαγιάδες που δεν ξέρουν να διαβάζουν και τους τα διαβάζει φωναχτά εκείνος, γράμματα από ερωτευμένους. Πενήντα χρόνια τώρα έχει μοιράσει όλων των ειδών τα γράμματα. Και ήρθε η μέρα να μοιράσει και τα δικά του νέα: σήμερα είναι η  τελευταία μέρα στη δουλειά πριν τη σύνταξη. Ομως κανείς δεν είναι εκεί για να τον αποχαιρετίσει. Ή μήπως όχι; Ενα τελευταίο γράμμα τον καλεί στην πιο απομακρυσμένη παραλία κι εκεί…

Το Ενα τελευταίο γράμμα, που κέρδισε πριν από μερικούς μήνες το Διεθνές Βραβείο Compostela 2016 για εικονογραμημένα βιβλία, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία βιβλίων που δεν χορταίνεις να διαβάζεις και να τα ξαναδιαβάζεις και να τα βάζεις σε ένα ράφι με το εξώφυλλο προς τα έξω, να τα βλέπει όλος ο κόσμος. Δεν είναι μόνο η ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου που ξεχυλίζει από συναισθήματα και εικόνες, είναι και η εικονογράφηση της Ιριδας Σαμαρτζή που κάθε φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις εναλλαγές στις δημιουργίες της. Είναι οι άκρες των γραμματοσήμων που έγιναν κύματα στη  θάλασσα, είναι το παλτό του κύριου Κώστα που είναι φτιαγμένο από ταχυδρομικό φάκελο, με τις χαρακτηριστικές μπλε-άσπρες γραμμές, τα σύννεφα που κρέμονται από συνδετήρες, είναι οι μυρωδιές του νησιού που αναδύονται σε κάθε σελίδα, είναι το μελτέμι που φυσάει και το καταλαβαίνεις στο πρόσωπό σου με κάθε ξεφύλλισμα.

Το Ενα τελευταίο γράμμα δικαίως κέρδισε το Compostela και δικαίως θα βρεθεί στις λίστες με τα φετινά καλύτερα βιβλία: γιατί είναι ένα εξαιρετικό δείγμα παιδικού βιβλίου, απαλλαγμένο από κάθε ίχνος διδακτισμού και ταμπέλες, ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία. Μία όμορφη ιστορία από αυτές που θέλουμε να μας διηγούνται πριν κοιμηθούμε. Κάθε βράδυ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ