Επαναστάτριες – Πρωταθλήτριες: 25 ιστορίες για δυνατές γυναίκες

Συγγραφέας: Ελενα Φαβίλι
Εικονογράφηση: διάφοροι εικαστικοί
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+

Γιούσρα Μαρντίνι, Μέγκαν Ραπίνο, Μπρίτζετ Λάκετ, Σάρα Φούλερ, Φλέρ Γιόγκ μερικές από τις πολλές γυναίκες πρωταθλήτριες, οι οποίες πάλεψαν να αντισταθούν στα κοινωνικά στερεότυπα και τις δύσκολες συνθήκες. Κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αλλά και να αποτελέσουν έμπνευση για πολλές γυναίκες. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μια έντονη συζήτηση γύρω από την ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών. Τόσο σε ακαδημαικό επίπεδο όσο και σε αθλητικό. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μέσο να γνωρίσουν οι νεαροί και οι νεαρές αναγνώστριες, γυναίκες που κατάφεραν να έχουν μια ζωή, προσωπική και επαγγελματική, εντελώς διαφορετική από αυτή που ήτανε πιθανώς προδιαγεγραμμένη για εκείνες.

Γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο αφήνουν παρακαταθήκη τις προσωπικές τους ιστορίες, ιστορίες γεμάτες όνειρα, πείσμα και πάθος. Το σημαντικό που παρατηρεί κανείς διαβάζοντας την μία ιστορία μετά την άλλη είναι πως δεν εστιάζουν στον πρωταθλητισμό και την “αγωνιστική”, θα λέγαμε, επιτυχία, αλλά προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία της προσπάθειας και του προσωπικού αγώνα, να ζήσουν το όνειρό τους.

Οι ιστορίες τους, κάποιες πιο απλές και κάποιες πιο σκληρές, σκοπό έχουν να αναδείξουν γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, μερικές είχανε την τύχη να τους στηρίζουν και να τους συμπαραστέκονται οι οικογένεια και φίλοι τους. Άλλες όμως, είχαν μονάχα τον εαυτό τους να τους τροφοδοτεί ψυχή τε και σώματι. Παράλληλα, διαβάζουμε για αθλήματα που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ ξανά έως τώρα από γυναίκες, καθώς επίσης και αθλήματα που θεωρούνται αντρικά και σκληρά για ένα ευαίσθητο πλάσμα, όπως μια γυναίκα. Οι γυναίκες αυτές πήραν θέση σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, μίλησαν ανοιχτά για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες, τα άτομα με αναπηρία, για τις ρατσιστικές διακρίσεις.

Τις μοναδικές ιστορίες των γυναικών αυτών συνοδεύουν με τις ζωγραφιές τους 25 γυναίκες εικονογράφοι, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν την κάθε μία αθλήτρια όπως είναι όταν βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, δηλαδή στο γήπεδο! Με σύγχρονα σκίτσα και έντονα χρώματα, μας παρουσιάζονται οι ασταμάτητες πρωταθλήτριες στην πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής τους, όταν κάνουν αυτό που αγαπούν.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει τεστ με βάση τα ενδιαφέροντα και τη προσωπικότητα αυτού που διαβάζει το βιβλίο, καθώς και μια σελίδα όπου μπορεί αν θέλει να σχεδιάσει τον εαυτό του/της και να γράψει την ιστορία του/της. Στο τέλος, οι απαντήσεις συμβουλεύουν τα κορίτσια ποια αθλήτρια τους ταιριάζει περισσότερο. Ίσως, το σημείο αυτό της σειράς να μην είναι τόσο απαραίτητο, καθώς οι προσωπικές ιστορίες από μόνες τους αποτελούν έναυσμα για συζήτηση, εσωτερική αναζήτηση και παράδειγμα προς μίμηση. Για νέα κορίτσια και αγόρια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.