Επαναστάτριες – Πρωταθλήτριες: 25 ιστορίες για δυνατές γυναίκες

Συγγραφέας: Ελενα Φαβίλι
Εικονογράφηση: διάφοροι εικαστικοί
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+

Γιούσρα Μαρντίνι, Μέγκαν Ραπίνο, Μπρίτζετ Λάκετ, Σάρα Φούλερ, Φλέρ Γιόγκ μερικές από τις πολλές γυναίκες πρωταθλήτριες, οι οποίες πάλεψαν να αντισταθούν στα κοινωνικά στερεότυπα και τις δύσκολες συνθήκες. Κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αλλά και να αποτελέσουν έμπνευση για πολλές γυναίκες. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μια έντονη συζήτηση γύρω από την ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών. Τόσο σε ακαδημαικό επίπεδο όσο και σε αθλητικό. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μέσο να γνωρίσουν οι νεαροί και οι νεαρές αναγνώστριες, γυναίκες που κατάφεραν να έχουν μια ζωή, προσωπική και επαγγελματική, εντελώς διαφορετική από αυτή που ήτανε πιθανώς προδιαγεγραμμένη για εκείνες.

Γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο αφήνουν παρακαταθήκη τις προσωπικές τους ιστορίες, ιστορίες γεμάτες όνειρα, πείσμα και πάθος. Το σημαντικό που παρατηρεί κανείς διαβάζοντας την μία ιστορία μετά την άλλη είναι πως δεν εστιάζουν στον πρωταθλητισμό και την “αγωνιστική”, θα λέγαμε, επιτυχία, αλλά προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία της προσπάθειας και του προσωπικού αγώνα, να ζήσουν το όνειρό τους.

Οι ιστορίες τους, κάποιες πιο απλές και κάποιες πιο σκληρές, σκοπό έχουν να αναδείξουν γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, μερικές είχανε την τύχη να τους στηρίζουν και να τους συμπαραστέκονται οι οικογένεια και φίλοι τους. Άλλες όμως, είχαν μονάχα τον εαυτό τους να τους τροφοδοτεί ψυχή τε και σώματι. Παράλληλα, διαβάζουμε για αθλήματα που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ ξανά έως τώρα από γυναίκες, καθώς επίσης και αθλήματα που θεωρούνται αντρικά και σκληρά για ένα ευαίσθητο πλάσμα, όπως μια γυναίκα. Οι γυναίκες αυτές πήραν θέση σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, μίλησαν ανοιχτά για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες, τα άτομα με αναπηρία, για τις ρατσιστικές διακρίσεις.

Τις μοναδικές ιστορίες των γυναικών αυτών συνοδεύουν με τις ζωγραφιές τους 25 γυναίκες εικονογράφοι, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν την κάθε μία αθλήτρια όπως είναι όταν βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, δηλαδή στο γήπεδο! Με σύγχρονα σκίτσα και έντονα χρώματα, μας παρουσιάζονται οι ασταμάτητες πρωταθλήτριες στην πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής τους, όταν κάνουν αυτό που αγαπούν.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει τεστ με βάση τα ενδιαφέροντα και τη προσωπικότητα αυτού που διαβάζει το βιβλίο, καθώς και μια σελίδα όπου μπορεί αν θέλει να σχεδιάσει τον εαυτό του/της και να γράψει την ιστορία του/της. Στο τέλος, οι απαντήσεις συμβουλεύουν τα κορίτσια ποια αθλήτρια τους ταιριάζει περισσότερο. Ίσως, το σημείο αυτό της σειράς να μην είναι τόσο απαραίτητο, καθώς οι προσωπικές ιστορίες από μόνες τους αποτελούν έναυσμα για συζήτηση, εσωτερική αναζήτηση και παράδειγμα προς μίμηση. Για νέα κορίτσια και αγόρια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.