Μπορεί η φετινή σχολική χρονιά να έφτασε στο τέλος της, αυτό δεν σημαίνει όμως πως το έργο του Library4all σταματάει εδώ. Το καλοκαίρι για τους ανθρώπους του σημαίνει προετοιμασία για τη νέα χρονιά: σε ποια σχολεία θα στείλουν βιβλία; Πόσες κούτες θα καταφέρουν να γεμίσουν;

Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που κάνουν η Ελένη Γερουλάνου και οι συνεργάτες της για τα παιδιά όλης της χώρας και τώρα παρά ποτέ χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Καινούργια και ελαφρώς μεταχειρισμένα βιβλία – σε άριστη όμως κατάσταση –  και κυρίως χρηματικές δωρέες είναι απαραίτητα για να γεμίσουν οι κούτες με βιβλία και αγάπη και να σταλούν στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία όλης της χώρας. Ακόμα και το πιο μικρό χρηματικό ποσό μπορεί να γίνει ένα βιβλίο που θα προστεθεί στις κούτες του Library4all, θα ταξιδέψει και θα φτάσει και στο πιο απομακρισμένο σχολείο. Κι εκεί ένα παιδί θα έχει την ευκαιρία να χαθεί σε έναν φανταστικό κόσμο που ανοίγεται στις σελίδες του. Αν δεν είναι αυτό μαγεία, τότε τι είναι;

Τι είναι όμως το Library4all; Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013, όταν έμαθαν για την ύπαρξη του Project Cicero, μίας οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη και συγκεντρώνει μία φορά το χρόνο παιδικά βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της πόλης. Αναζητήσαν την ιδρύτρια, τη γνωρίσαν και μετά από ατελείωτες ώρες στο Skype και, λαμβάνοντας υπόψη τη δική μας πραγματικότητα, στην Ελλάδα, αποφασίσαν να διοργανώσουν μία παρόμοια δράση συγκέντρωσης παιδικών βιβλίων.

 

 

Μία από τις βασικές αρχές του Library4all είναι η πίστη ότι η συχνή επαφή των παιδιών με τα βιβλία, και ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου όπου βρίσκονται καθημερινά, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής τους. Ο ρόλος του Library4all είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους.

Τα βιβλία που προσφέρονται είναι καινούρια ή σε άριστη κατάσταση και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, σχολείων, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. Σκοπός είναι τα βιβλία που δωρίζονται να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και να αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τους δασκάλους και μία πηγή έμπνευσης για τα παιδιά. Τα βιβλία που συγκεντρώνονται και δεν είναι κατάλληλα για σχολικές βιβλιοθήκες προσφέρονται σε φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, σωφρονιστικά ιδρύματα καθώς και σωματεία, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», τα Παιδικά Χωριά SOS, την Οργάνωση Γη, την El Sistema Greece, προσφυγικά camps και άλλα. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, τo Campion School πρόσφερε βιβλία στην αραβική γλώσσα. Η κ. Sana Bustanji, δασκάλα του Τμήματος Αραβικών στο σχολείο, για δεύτερη φορά διοργάνωσε μία δράση συλλογής βιβλίων και κατάφερε να συγκεντρώσει δύο κιβώτια με σχολικά βιβλία, τα οποία, με τη βοήθεια της El Sistema Greece, θα εμπλουτίσουν σε λίγες ημέρες τη Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά.

Ολη αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητη από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, με αποτέλεσμα το Library4all να είναι ανάμεσα στις ελληνικές υποψηφιότητες για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren 2017.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Library4all πατήστε εδώ.

Για χρηματικές δωρέες εδώ.

Για προσφορές βιβλίων εδώ.

Για επικοινωνία με το Library4all εδώ.

Save

Save

Save

Save

Save