Εσύ κι εγώ: Το πιο ωραίο παραμύθι του κόσμου

Συγγραφέας: Elisenda Roca
Εικονογράφηση: Guridi
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Έχουμε συνηθίσει τα βιβλία που καταπιάνονται με το θέμα της άφιξης ενός νέου μέλους σε μια οικογένεια να μιλούν περισσότερο για το αίσθημα του θυμού και της ζήλιας που γεννιούνται στα μεγάλα αδερφάκια και που οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν. Στο βιβλίο των Roca & Guridi όμως η ιστορία δεν αφορά αποκλειστικά αυτά.

Ενα αγόρι μαθαίνει ότι σύντομα θα γίνει μεγάλος αδερφός. Τι απερίγραπτη χαρά είναι αυτή! Εχει τόση ανυπομονησία να γνωρίσει το νέο του αδερφάκι, να το υποδεχτεί. Ονειρεύεται πώς θα είναι εμφανισιακά, αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι, ασχολείται με το πώς θα είναι το δωμάτιό του, τα ρούχα του. Όταν όμως έρχεται τελικά το νέο μέλος και η προσοχή στρέφεται στο μικροσκοπικό, νεογέννητο πλασματάκι, το αγόρι θα βιώσει πρωτόγνωρα για αυτό συναισθήματα, τα οποία όμως με την αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών του θα κληθεί να αναγνωρίσει και τελικά να διαχειριστεί.

Οι εικόνες του Guridi είναι τελείως απαλλαγμένες από την πολλές φορές επιτεδευμένη γλύκα που επιτάσσει η θεματολογία, αλλά κι η ηλικία στην οποία απευθύνονται τα βιβλία αυτά. Οι παιδικότροπες εικονογραφήσεις, τα κολάζ, τα μολύβια, τα έντονα χρώματα, το άσπρο, το μαύρο και το γκρι συνδυάζονται υπέροχα με τα έντονα πορτοκαλί, τα μπλε και τα πράσινα και όλα μαζί δίνουν ένα πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. Το κείμενο, απλό, λιτό, σαν να μιλάει όντως ένα μικρό παιδί. Διαβάζουμε τις απορίες, αλλά και τον τρόπο που εκφράζει την ανυπομονησία του, τη ζήλια του και τον θυμό του. Ίσως σε κάποια σημεία τα παιδιά να χρειαστούν τη βοήθεια του γονιού για να καταλάβουν κάποιες αναφορές που γίνονται, όπως για παράδειγμα στη μαύρη τρύπα και τη μεταφορά που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να κάνει εικόνα το βάθος και τη δύναμη των αρνητικών συναισθημάτων. Ομως, σε γενικές γραμμές, διαβάζουμε ενα βιβλίο ιδανικό για την περίσταση της άφιξης του νέου μέλους της οικογένειας, που ξεχωρίζει από πολλά για τον τρόπο που εικονογράφος και συγγραφέας επιλέγουν να μιλήσουν και να μοιραστούν την ιστορια τους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ