Φανταστικά ζώα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

Eκθεση εμπνευσμένη από τα φανταστικά ζώα της J.K. Rowling θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οσοι βρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα από τις 22 Μαϊου 2020 ως τις 3 Ιανουαρίου 2021. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ενώνει τις δυνάμεις του με το BBC και τα Warner Bros Studios και μαζί δημιουργούν την έκθεση Fantastic Beasts: the wonder of nature.

Η έκθεση θα παρουσιάζει μαγικά πλάσματα μαζί με πραγματικά ζώα που ίσως ενέπνευσαν τη Βρετανή συγγραφέα και δημιουργό του Harry Potter, J.K. Rowling να φτιάξει τα δικά της Φανταστικά Ζώα. Οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ζώα και μυθικά πλάσματα που έχουν παρόμοιες ικανότητες, όπως για παράδειμα ένα τζάγκουαρ και ένα Demiguise (ένα από τα Φανταστικά Ζώα της Rowling), καθώς και τα δύο ξέρουν πολύ καλά πώς να κουμουφλάρονται. Παράλληλα, η έκθεση θα παρουσιάσει και κάποια πλάσματα που πιστεύεται ότι ενέπνευσαν τη δημιουργία μυθικών τεράτων μέσα στους αιώνες. Η έκθεση που θα στηθεί στην Waterhouse Gallery του Μουσείου, θα περιλαμβάνει πραγματικά εκθέματα, όπως ένα τεράστιο ψάρι oarfish και το θαλάσσιο ιγκουάνα που ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος, μαζί με ψηφιακές εγκαταστάσεις και άλλα εκθέματα, όπως το κρανίο του δράκου που έχει ο καθηγητής Lupin στην τάξη του, στις ταινίες του Harry Potter.

Την έκθεση θα συνοδέψει βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό Bloomsbury. Το βιβλίο, που θα φέρει τον ίδιο τίτλο με την έκθεση, “Fantastic Beasts: The Wonder of Nature“, θα είναι διαθέσιμο τον Ιούνιο του 2020 και θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και εικονογραφήσεις άγριων ζώων, πλασμάτων που συναντάμε σε μύθους και θρύλους και φανταστικά τέρατα.

Παράλληλα, ο Bloomsbury ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο του 2020 θα κυκλοφορήσει η νέα εικονογραφημένη έκδοση του πρώτου βιβλίου του Harry Potter (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) από τους MinaLima. Oι MinaLima, δηλαδή η Miraphora Mina και ο Eduardo Lima, είναι ένα βραβευμένο σχεδιαστικό δίδυμο, γνωστό από τα εξώφυλλα που δημιούργησαν για τον εκδοτικό Harper Collins (Πήτερ Παν, Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, κλπ) πριν μερικά χρόνια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πέντε εικονογραφημένες ιστορίες από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Πέντε πολύ ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη για το πρώτο τετράμηνο του 2024 , πέντε βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που όλα όμως έχουν να προσφέρουν κάτι μοναδικό: τις υπέροχες ιστορίες τους και τις φανταστικές εικονογραφήσεις τους.

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.