Φανταζού

Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφηση: Little Miss Grumpy
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Στο Φανταζού ξεκινάει μια νέα ημέρα για τη μαμά ελεφαντίνα, το ελεφαντάκι της και τα υπόλοιπα ζώα που ζουν στον ζωολογικό κήπο. Με αφορμή το φαγητό που οι υπάλληλοι και φύλακες τους προσφέρουν κάθε μέρα, η μαμά ελεφαντίνα ξεκινάει την εξιστόρηση της ζωής στη σαβάνα, εκεί που ζούσε με την οικογένειά της πριν την αιχμαλωτήσουν οι άνθρωποι.

Η ιστορία της Μάρτζι της ελεφαντίνας και των υπόλοιπων ζώων που ζουν φυλακισμένα μέσα στο Φανταζού γίνεται αφορμή οι μικροί σε ηλικία αναγνώστες να μάθουν νέες πληροφορίες, καθώς λειτουργεί και ως βιβλίο γνώσεων, ενώ παράλληλα να καταλάβουν πως κανένα ζώο δεν αξίζει να βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε κλουβιά για την ευχαρίστηση των ανθρώπων. 

Η Κατρίνα Τσάνταλη γράφει μια ιστορία για τα δικαιώματα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσης στους ζωολογικούς κήπους. Δεν ξεχνάει να κάνει μια αναδρομή σε παλιότερες πρακτικές -σχεδόν βασανισμού των ζώων- όπως και να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα και ημερομηνίες για το πότε σταμάτησαν αυτές. Μέσα απο την ιστορία των ζώων δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα και ελπίζει τα παιδιά του σήμερα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τα ζώα στο μέλλον. Η εικονογράφηση της Little Miss Grumpy δίνει χρώμα στην ιστορία και κάνει το βιβλίο ακόμα περισσότερο αρεστό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.