Φεύγει Ερχεται

Συγγραφείς: Αννα Κοντολέων – Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Μια οικογένεια χωρισμένη στα δύο, με ένα κομμάτι στον Βορρά και ένα στον Νότο. Ενα αγόρι που μένει σε μια βροχερή και ψυχρή χώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να περάσει μερικές μέρες μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά του, παρέα με τους αγαπημένους του παππούδες, τους θείους και τα ξαδέρφια του που μένουν στον Νότο. Προετοιμασίες εκατέρωθεν, βαλίτσες, σακίδια, παιχνίδια που πρέπει να χωρέσουν μέσα σ’ αυτά και βροχή, κρύο και μουντάδα από τη μία. Και από την άλλη ήλιος, έντονα χρώματα και θάλασσα, επιλογή δώρων και μια γλυκειά προσμονή. Μια ιστορία χωρισμένη στα δύο, όπως και οι πρωταγωνιστές της. Μια ιστορία για την οικογένεια, τη λαχτάρα να γυρίσεις πίσω και την αγάπη.

Ο Μάνος και η Αννα Κοντολέων, πατέρας και κόρη, έγραψαν μια όμορφη ιστορία πλημμυρισμένη από αναμνήσεις, μυρωδιές, εικόνες, χρώματα και συναισθήματα. Και η Φωτεινή Τίκκου με τα πινέλα της, τις μπογιές της και τα κολλάζ της δημιούργησε ένα μοναδικό σκηνικό για να ξεδιπλωθεί πάνω του η ιστορία. Από τις λίγες φορές που εικονογράφηση και κείμενο λειτουργούν ναι μεν ξέχωρα, αλλά και μαζί, προσδίδοντας το ένα στοιχεία στο άλλο, για να βγει τελικά ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.