Φίλιπ Κερ για… παιδιά

Το εξύφυλλο του βιβλίου του Κερ που κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία

Μια έκπληξη μας περιμένει τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στα βιβλιοπωλεία. Οι εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν το πρώτο από τα τρια βιβλία που έγραψε ο Φίλιπ Κερ για παιδιά. “Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών” γράφτηκε το 2016 και αφηγείται την ιστορία του Μπίλι Σίβερς, ο οποίος μετά το τροχαίο ατύχημά του, περνάει πολύ χρόνο διαβάζοντας μόνος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Ώσπου ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Εκεί γνωρίζει τον μυστηριώδη και ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους αναγνώστες να περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μια ιστορία τόσο φοβερή, τόσο αποτρόπαια, τόσο φρικιαστική, που αλλάζει για πάντα τη ζωή όποιου την ακούει. Γιατί είναι, ίσως, η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών. Θα τολμήσει ο Μπίλι να τη μάθει; Η μετάφραση είναι της Δέσποινας Μάντζαρη.

Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών είναι, όπως προαναφέραμε, το ένα από τρία βιβλία για παιδιά που έγραψε ο Βρετανός συγγραφέας. Από τις εκδόσεις Κέδρος, από τις οποίες κυκλοφορούν και τα βιβλία του για ενήλικες στην Ελλάδα, θα δούμε μέσα στο 2019 και το Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ. Το τρίτο του βιβλίο για παιδιά είναι το One small step, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2008 και αφηγείται την περίεργη ιστορία ενός 13χρονου αγοριού, του Scott MacLeod, ο οποίος το 1968, τέσσερα χρόνια πριν την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση της NASA στη Σελήνη, και συναισθηματικά μπερδεμένος από το διαζύγιο των γονιών του θα βρεθεί να προετοιμάζεται για την πρώτη αποστολή της χώρας του στο φεγγάρι.

Children of the Lamp
Τα τρία αυτά βιβλία δεν είναι τα μοναδικά που έγραψε ο Κερ για παιδιά. Υπάρχει και η σειρά fantasy Children of the Lamp, την οποία υπέγραψε με το ψευδώνυμο P.B. Kerr και περιλαμβάνει επτά βιβλία. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2004 και το τελευταίο το 2011. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Paramount έχει αγοράσει τα δικαιώματα και σχεδιάζει να γυρίσει ταινία με βάση τα επτά αυτά βιβλία και πρωταγωνιστές τα δύο αδέρφια John και Philippa Gaunt. Στα ελληνικά είχαν κυκλοφορήσει τα τρία πρώτα από τα επτά βιβλία της σειράς (Τα παιδιά του λυχναριού) από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Κώστιας Κοντολέωντο 2006, 2007 και 2009, όμως είναι εξαντλημένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιπ Κερ, δημιουργός μεταξύ άλλων του Ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ και του προπονητή-ντετέκτιβ Σκοτ Μάνσον, πέθανε στις 23 Μαρτίου 2018.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ