Φυτά Εφευρέτες

Συγγραφέας: Κλάιβ Γκίφορτν
Εικονογράφος: Γκόσια Χέρμπα
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

Ίσως ακούγεται ‘βαρετό’ για ένα παιδάκι Δημοτικού… δέντρα, γνώσεις, φύση… Θα μπορούσε και να ήταν, αλλά … «Πού είχαμε μείνει;», μου λέει η κόρη μου κάθε βράδυ, απ’ όταν το αποκτήσαμε. Η χλωρίδα ανά τον κόσμο, στέκεται εμπνευστής στις κατασκευές (ο κοκοφοίνικας), στη ρομποτική (η μιμόζα), στην παραγωγή ενέργειας (τα φύκη), για φάρμακα (ο ευκάλυπτος), για αειφορία (η ακακία) ή στην επιστήμη των υλικών (ο ανανάς).

Με αφορμή αυτό το βιβλίο συνειδητοποίησα το αντιστάθμισμα που προσφέρει η προσωποποίηση ‘αντικειμένων γνώσης’ (στη συγκεκριμένη περίπτωση των φυτών) στα διδακτικά βιβλία. Το μπαμπού, το άνθος του λωτού, το ζαχαροκάλαμο, το γκότζι μπέρι και δεκάδες άλλα είδη, αποκτούν μιλιά και χαρακτήρα και έρχονται όλο περηφάνεια και χιούμορ να μας περιγράψουν τα χαρακτηριστικά τους, τα κατορθώματά τους. Μπορώ να φανταστώ ένα παιδί να ξεφυλλίζει βαρετά μια εγκυκλοπαίδεια φυτολογίας, όμως εδώ του μιλά το ίδιο το φυτό και το προσκαλεί να θαυμάσει το άτομό του! Ταυτόχρονα η φύση, μέσα από πολλά παραδείγματα, μας μαθαίνει πώς μπορούμε να υπάρχουμε με βιώσιμους -για τον πλανήτη- τρόπους. Όλες οι εφαρμοσμένες αξιοποιήσεις των φυτών που περιγράφονται αποτελούν πρωτοπορία, φυτεύοντας έτσι σπόρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε ό,τι επιλέξουν τα παιδιά μας να ‘γίνουν’ στο μέλλον.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην εικονογράφηση του βιβλίου είναι το ‘ζωντάνεμα’ των φυτών, των δέντρων και των λουλουδιών. Έχουν εκφραστικά πρόσωπα, φοράνε εντυπωσιακές στολές και κρατάνε χρειαζούμενα αξεσουάρ. Τα δισέλιδα αφιερώματα σε κάθε είδος συνοδεύονται από εικόνες των ‘λέξεων-κλειδιά’, του έμβιου κόσμου και της περιβάλλουσας φύσης κάθε ιστορίας, χωρίς να λείπουν βοηθητικά σκίτσα με λεζάντες, όπου χρειάζονται. Συνολικά, πρόκειται για μια ελκυστική εικονογράφηση για αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Το υφασμάτινο, κόκκινο εξώφυλλο του βιβλίου αυτού, το κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου ή μιας βιβλιοθήκης. Το περιεχόμενο ανταμείβει τη ματιά και την περιέργεια όποιου δεν αντιστάθηκε να το ανοίξει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.