Γειά σου, Τζίμη!

Συγγραφέας – Εικονογράφος: Anna Walker
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Είναι κάποιες φορές που η ησυχία στο σπίτι είναι σαν να μιλάει. Είναι οι φορές αυτές, που η σιωπή δεν σημαίνει ηρεμία ή συγκέντρωση αλλά μελαγχολία και μοναξιά.

Μα ακόμα κι αν στο σπίτι υπάρχει ένα μικρό αγόρι;

Η ιστορία του μικρού Τζακ είναι η ίδια με αυτή πολλών παιδιών, που έρχονται ως επισκέπτες για λίγες, ίσως, μέρες στο σπίτι του γονιού, που έχει απομείνει μόνος, πιθανόν, μετά από ένα διαζύγιο. Ο Τζακ βλέπει τον πατέρα του άκεφο, αμίλητο, χαμένο σ’ έναν κόσμο δικό του. Ο Τζακ καταλαβαίνει τι σημαίνει μοναξιά και ανησυχεί. Μέχρι που ο Τζίμι, ένας ζωηρός παπαγάλος – μεγάλο πειραχτήρι – μπαίνει στο σπίτι, εισβάλει στη ζωή του Τζακ και του πατέρα του και ανατρέπει την καθημερινότητα τους.

Ο πατέρας ενθουσιάζεται με την αναπάντεχη παρουσία του ταλαντούχου παπαγάλου και βγαίνει από τον σκοτεινό του κόσμο. Στο σπίτι τα «παπαγαλίστικα» φέρνουν ξανά ομιλίες και γέλια… για τον πατέρα. Ο Τζακ στέκεται σαν παρατηρητής μιας νέας πραγματικότητας, στην οποία νιώθει παραγκωνισμένος. Αισθάνεται ότι ο παπαγάλος έδωσε πίσω στον πατέρα του αυτό που ο ίδιος δεν μπορούσε – τη χαρά.

Η Anne Walker γράφει και εικονογραφεί θαυμάσια το σκηνικό και τα πρόσωπα της τρυφερής ιστορίας μιας σχέσης που ταλαντεύεται και δοκιμάζεται σε νέες, δύσκολες συνθήκες. Το «μικρό θαύμα» που εισέβαλε και άλλαξε τη σχέση αυτή, όπως όλα τα θαύματα, χάνεται αλλά παίρνει μαζί του το θάμπος και τη σιωπή και αφήνει πίσω του την αγάπη πατέρα – γιού, ξανά, ολοζώντανη. Μέσα σε λίγες σελίδες, με λίγα λόγια, αλλά σαφή απόδοση των συναισθημάτων στη γραφή και στην εικόνα της, η συγγραφέας αποτυπώνει όλη την κλίμακα της αγωνίας του μικρού Τζακ. Ανησυχεί για τον πατέρα του, αναγνωρίζει τη μοναξιά του στη δική του μοναξιά, φοβάται τον ανταγωνισμό με το φλύαρο πτηνό, δε θέλει να χάσει την πρώτη θέση στην καρδιά του πατέρα του.

Η ιστορία τελειώνει με την αδιαμφησβήτητη αλήθεια της πατρικής αγάπης, η οποία  βγαίνοντας από τον λήθαργο, που συχνά φέρνει μαζί της η μελαγχολία, έχει τη δύναμη να διώχνει όλους τους φόβους, να καθησυχάζει και να ζεσταίνει τις καρδιές όλων των μικρών Τζακ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία