Για να ενωθούμε, θ’ανακατευτούμε: μια ιστορία για κότες

Συγγραφέας – εικονογράφος: Laurent Cardon
Mετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Αναστάστωση επικρατεί ανάμεσα στις κότες. Οι λευκές κότες φαίνεται πως έχασαν τον κόκορά τους, τον Μαρσέλ, οι μαύρες κότες ευτυχώς δεν έχουν απώλειες, και οι καφέ κότες αναζητούν αλαφιασμένες τη Γερτρούδη, που φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Αμέσως αρχίζουν οι εικασίες: “φταίει η νυφίτσα”, “όχι τον Μαρσέλ τον έφαγε η αλεπού”. Οι κότες όλες αρχίζουν να μιλούν δυνατά, οι φωνές τους και τα κακαρίσματά τους μπερδεύονται, επικρατεί πανικός. ‘Ωσπου ο μαύρος και ο καφέ κόκορας αποφασίζουν να συγκελέσουν το Συμβούλιο του Κοτετσιού, ώστε να μπορέσουν να συζητήσουν το φλέγον θέμα των περίεργων εξαφανίσεων και το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στην κορυφή του συμβουλίου στέκονται οι δύο κόκορες, παρουσία της Νοεμί, της γυναίκας του άσπρου κόκορα. Κάτω στέκονται όλες οι υπόλοιπες κότες. Η συζήτηση φουντώνει για το πώς θα αποφασίσουν να κινηθούν, επικρατεί αναταραχή, οι κότες εκνευρίζονται, φωνάζουν, κακαρίζουν, αρχίζουν να πετάνε ιδέες “να βάλουμε σκοπιές”, “να περιφρουρίσουμε το κοτέτσι”, “να βάλουμε παγίδες”, όμως κανείς δεν ακούει κανέναν. Οι κόκορες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα ηνία, θέτοντας ο καθένας την άποψη και τις ιδέες του, όμως καμία δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις κότες. Οι κότες συμφωνούν, διαφωνούν, φωνάζουν, αποτέλεσμα δεν βγαίνει. Στην προσπάθειά τους να οργανωθούν, χωρίζονται, ενώνονται κι ανακατεύονται, για να καταλήξουν να βρουν λύση και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με το πιο αστείο τέλος.

Η ιστορία του Laurent Cardon είναι μια αστεία ιστορία για τη δημοκρατικά, την εξουσία, τις διακρίσεις βάσει φύλου και τον φεμινισμό. Οι κότες έχουν αρχηγό τον κόκορα, εκείνος αποφασίζει για το πώς θα κινηθούν. Οι κότες όμως όλες μαζί υπερτερούν αριθμητικά από τους κόκορες κι επίσης εκείνες είναι θηλυκές, πώς μπορούν να έχουν για αρχηγό τους έναν αρσενικό; Ποιος είναι ο κόκορας που θα λαμβάνει εκείνος όλες τις αποφάσεις για αυτές; Η περίεργη εξαφάνιση των δύο συντρόφων τους, του κόκορα και της κότας, θα δώσουν το έναυσμα για να γίνουν ανακατατάξεις μέσα στο κοτέτσι. Ο Cardon, που έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο αυτό, κάνει παιχνίδι με τον αναγνώστη και με όχημα το χιούμορ και το ανατρεπτικό (ξεκαρδιστικό) τέλος θίγει με πολύ έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια παραβολή, θέματα όπως η ισότητα, η κατάχρηση της εξουσίας και η θέση του ατόμου μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Εξυπνο, απίστευτα αστείο, ιδανικό για παιδιά από 5 ετών αλλά και ενήλικες που αναγνωρίζουν στις κότες και στους κόκορες πρακτικές που έχουν βιώσει μέσα την κοινωνία στην οποία ζούμε. Εξαιρετικό! Αναζητήστε το.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.