Γιατί δεν με χωνεύεις; – Εξερευνώντας το πεπτικό σύστημα

Κείμενο: Natalie Mescaille – Moulenes
Εικονογράφηση: Lionel Serre
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Άμμος
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 7+, 9+

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε; Τι γίνονται οι τροφές και τα υγρά που μπαίνουν από το στόμα μας και καταλήγουν στο στομάχι και το έντερο; Ποια διαδρομή ακολουθούν και τι συμβαίνει στα ενδιάμεσα στάδια;

Η ιστορία του βιβλίου των Natalie Mescaille – Moulenes και Lionel Serre ξεκινάει από την ταυτότητα του βιβλίου, εκεί όπου μας πρωτοπαρουσιάζεται ο οδηγός μας. Ένα μικροσκοπικό, δαιμόνιο πλάσμα, με περιέργεια ενός μικρού παιδιού, που αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο… ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Με όχημα μια… μπουκιά ζυμαρικά, θα βρεθεί μέσα στο στόμα του μικρού αγοριού που εκείνη την ώρα τρώει αμέριμνος και θα ξεκινήσει να μας δείχνει τα τι και τα πώς!

Από τι αποτελείται το σάλιο; Ποιος είναι ο σκοπός της επιγλωττίδας; Πώς δημιουργείται τα ρέψιμο; Τι μήκος έχει το έντερο; Τι είναι το μικροβίωμα και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Τι είναι τα γαστρικά υγρά και ποια η σημασία τους; Τι συμβαίνει με τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες; Ποια είναι η καλύτερη θέση για να κάνετε κακάκια;

Οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τις απαντήσεις σε όλα αυτά – και πολλά ακόμα – ερωτήματα παρέα με τον μικροσκοπικό οδηγό μας, και καθώς ακολουθούν το ταξίδι της τροφής από το πιάτο στην τουαλέτα, μέσω του οισοφάγου, του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Θα μάθουν περισσότερα για το ρόλο κάθε σημείου και οργάνου του πεπτικού συστήματος και, χάρη στις πληθωρικές, πολύχρωμες εικονογραφήσεις του Lionel Serre, θα ανακαλύψουν τον απίστευτο αυτό μηχανισμό που υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Ένα βιβλίο γνώσης για το ανθρώπινο σώμα, που ξεχωρίζει για τον πλούτο των πληροφοριών, τον τρόπο που αυτές είναι δοσμένες, αλλά και για την εικονογράφηση του Serre, που τραβάει το μάτι και κεντρίζει το ενδιαφέρον, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα – θυμίζει περισσότερο εικονογράφηση που θα έβλεπε κανείς σε ένα καλό παιδικό περιοδικό – και προκαλεί τον αναγνώστη να συνεχίσει να διαβάζει και να μαθαίνει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.