Γκουστάβο το ντροπαλό φαντασματάκι

Δημιουργός: Φλάβια Ζ. Ντράγκο
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Ο Γκουστάβο είναι ένα μικρό φαντασματάκι που αγαπάει να κάνει ό,τι αγαπούν να κάνουν όλα τα μικρά (και μεγάλα) φαντάσματα: να περνάει μέσα από τοίχους, να κάνει αντικείμενα να πετάνε και να λάμπει στο σκοτάδι. Αγαπάει το βιολί και την Αλμα, το πιο όμορφο τερατάκι στην πόλη. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: δεν μπορεί όμως να κάνει είναι φίλους. Αν και εκεί που βρίσκεται υπάρχουν πολλά μικρά τερατάκια που θα μπορούσε να κάνει παρέα μαζί τους, είναι τόσο ντροπαλός που δεν τολμάει να τους το ζητήσει. Μέχρι που θα αποφασίσει να νικήσει τους φόβους του και να ζητήσει…

Το έντονο φούξια χρώμα στο εξώφυλλο του βιβλίου της Φλάβια Ζ. Ντράγκο σε προ(σ)καλεί να το ανοίξεις. Η χρωματική παλέτα στο εσωτερικό αλλάζει για να ταιριάζει περισσότερο στη μεξικάνικη παράδοση, ενώ όλες οι σελίδες είναι γεμάτες από αναφορές στην Ημέρα των Νεκρών, μεγάλη γιορτή για το Μεξικό και της χώρες της Λατινικής Αμερικής που γιορτάζεται μία μέρα μετά το Halloween των αγγλοσαξώνων. Τα κρανία, το έντονο πορτοκαλί χρώμα των κατιφέδων και τα papel picado, τα διάτρητα χάρτινα μπάνερ που χρησιμοποιούνται στους στολισμούς της ημέρας και συμβολίζουν το στοιχείο του αέρα και την ένωσή της ζωής και του θανάτου, μπλέκονται με τις πορτοκαλί κολοκύθες, σήμα κατατεθέν του Halloween.

Πέρα όμως από τις υπέροχες αναφορές στις δύο αυτές ημέρες γιορτής και τις λαβές να γνωρίσουμε κι εμείς στην Ελλάδα τις παραδόσεις των λαών του Μεξικό, της Λατινικής Αμερικής και του αγγλοσαξονικού κόσμου, το βιβλίο της Μεξικανής Φλάβια Ζoρίλλα Ντράγκο έχει πολλά ακόμα να πει. Η ιστορία του Γκουστάβο αφορά πολλά μικρά (ή και μεγαλύτερα παιδιά) που κρύβονται πίσω από τους φόβους τους και δεν τολμούν να βγουν προς τα έξω από φόβο μην απογοητευτούν. Είναι ένα βιβλίο για τους φίλους, την τόλμη και τη χαρά του μοιράσματος, ένα βιβλίο πλημμυρισμένο με χρώμα και τις μελωδιές που βγαίνουν από το βιολί του Γκουστάβο.

Εδώ μπορείτε να βρείτε και το εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός για το συγκεκριμένο βιβλίο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.